Quote du Jour | Dag Sinterklaasje

desint“Zijn de ministers met ons van mening dat er geen enkele reden is om de christelijke herkomst van Sint Nicolaas en het daaraan gerelateerde feest angstvallig te verbergen en dat de komst van nieuwe etnische groepen met hun eigen culturen, feesten, gebruiken en religies in onze Nederlandse samenleving, niet mag betekenen dat de christelijke herkomst van onze eigen cultuur, feesten en gebruiken verloochend wordt?”

Nu Soewarte Piet definitief de mutatie in Regenboogpiet heeft kunnen afwenden, doemt een nieuw gevaar op. Na het verdwijnen van typisch Neerlandse cultuurgoederen als de Elfstedentocht, Zilvervlootspaarrekeningen en plakjes (lekker goedkope) leverworst bij de borrel met roodwitblauwe vlaggeprikkertjes, kunnen we het Sintfeest ook wel bij het oud vuil zetten als het christelijk kruis van zijn mijter gepoetst wordt.

Maar gelukkig zijn daar de kamervragen van Ad Koppejan (CDA). Het Telegraafforum stroomt al vol vanaf 5.30 uur vanmorgen (Ergernis over multicultimijter). De ‘hetmoetnietgekkerwordens’ zijn niet van de lucht (“Straks staan er geen kruizen meer op kerkhoven”, “Straks wordt Jezus ontkerst”, “Straks mag je geeneens geen godverdomme meer zeggen” etc.). En alhoewel het in Amsterdam blijkbaar al enige jaren praktijk was, is de oprukking van de mijterverminking tot Antwerpen reden voor een kruistocht.

 1. 2

  Als het ‘geloofsneutraal moet’ dan ook dat “Sint” eraf. Dus gewoon het ‘Klaasfeest’.
  En dan moet hij staf en bisschopsring ook thuislaten.
  Wat vooral niet zotter moet worden is dat onze bestuurders zich met dit soort geneuzel gaan bezighouden.
  Wat wordt het compromis? Vrijheid van Sintbeleving voor alle gezindten? Dus een Sint op een kameel met groen gewaad en halve maan? BoedhaSinten?

 2. 3

  Over een paar jaar besluit het stadsbestuur dat ie ook maar een vrouw moet hebben, en dan daarna ook maar kinderen omdat zo’n onvruchtbare man ook niet echt bij een feestdag past.

  WAAR EINDIGT DIT, MENSEN (overslaande stem)

 3. 4

  @Steeph: Zie je nu eindelijk in dat Amerika geen “ontwikkelingsland” is (niet jouw woorden, maar die van Carlos) maar in veel gebieden op ons voorloopt? :-)

 4. 6

  @5: Het resultaat van de discussie in Amerika is dat ze deze “fase” van de multiculturele samenleving voorbij zij. Terwijl hij hier begint. Bijvoorbeeld over Soewarte Piet: mijn Amerikaanse vriendin was geschokt om te horen dat zwarte piet *echt* zwart was. En dat was niet alleen omdat ze links is. Een paar weken geleden zijn twee studenten van Columbia University van de universiteit getrapt omdat ze met Halloween als blackface gingen cq zwarte piet. Hoewel de V.S. het land is van de segegratie en de Klu Klux Klan is het dagelijks racisme er een stuk minder dan hier.

 5. 7

  Ik vind het een beetje dubbel. Natuurlijk is deze Kamervraag niet zo nuttig, behalve dan om een ambtenaar weer een uurtje aan het werk te zetten. Ik vind het echter ook stupide om uit een soort misplaatste politieke correctheid het kruis van de mijter te halen. Je leest nergens dat woedende moslims dit hebben geëist, dus het gaat om een soort vals bescheiden zelfcensuur. De voor moslims beledigende gedachte hierachter is dat je ze ‘maar beter niet kunt beledigen, want je weet nooit wat er dan gebeurt’. Als ik een niet-christelijke minderheid in Amsterdam was, zou ik protesteren tegen zo’n behandeling.

 6. 10

  De multicultimijter bestaat niet. Ik google ‘multicultimijter’ en krijg alleen hits dat het cda zich eraan ergert. vraag ik om beeld, dan blijft google zeldzaam stil… hoax?

 7. 11

  @10 een gerichte googleactie leert dat ie wel bestaat, en dat ie (erger nog) als gemeentelijk propagandamateriaal wordt gebruikt.

 8. 12

  Ik vind deze discussie heel raar, omdat ik vrij zeker weet ik tijdens mijn jeugd in een dorpje aan de rand van de zuid hollandse bible belt, de goed-heiligman ook nooit met een kruis op zijn mijter heb zien lopen. Altijd alleen een verticale streep. Volgens mij is een kruis op die pet voor een groot deel van de autochtone Nederlandse bevolking dan ook veel te ‘katholiek’.

 9. 13

  @6 Inderdaad, en dat is wel een beetje de crux in de discussie: Zwarte Piet heeft zijn oorsprong in de slavernij en de Sint in het christendom. Aan de ene kant kun je dus zeggen: in de huidige multi-culti samenleving (hoe hard sommigen ook roepen dat die niet bestaat) kun je daar dus best van afwijken door regenboog-pieten of kruisloze mijters te nemen, maar aan de andere kant kun je ook zeggen: we weten waar het vandaan komt, we weten dat het niet meer relevant is, maar daarom juist houden we eraan vast.

  Eigenlijk snap ik ook niet dat de Christenen van het CDA zo tegen de verwijdering van het kruis ageren. Zo zouden juist blij moeten zijn dan hun religieus symbool niet meer wordt misbruikt door een man waar we ons tegenwoordig nog vooral over afvragen hoe hard hij middels consumptisme de economie gaat aanjagen. Niet bepaald een Christelijke gedachte…

  @11 Haha. Dan dus toch weer christelijk, want het is een Andreas-kruis.

 10. 14

  Ik verbaas me enorm over het belang dat aan zoiets onbenulligs al ‘sinterklaas’ gehecht wordt. Er zijn ouders die bijzonder heftig reageren als ze vernemen dat ik van begin af aan mijn kindertjes vertel dat het om een verkleedspelletje gaat, en dat ik ze meeneem naar de winkel om te laten zien dat ik het ben die de cadeautjes koopt. Zowaar kreeg de oudste (groep 3) vandaag een brief mee waarin de juf opmerkte dat sommige kinderen een bepaald geheim van sinterklaas kennen en of de ouders hun kind wilde vragen dit niet aan andere kinderen mee te delen…

 11. 16

  @6 “is het dagelijks racisme er een stuk minder dan hier”

  Daar geloof ik helemaal niets van, althans niet als je het op die manier zegt. Ik heb tijden in het zuidwesten van Virginia gewoond, en racisme was iedere dag voortdurend te ervaren; op straat, op school, in winkels etc. Je zou de opmerking dus op zijn minst kunnen regionaliseren.

  Columbia University is dan ook bepaald geen pars pro toto voor de VS te noemen.

 12. 19

  CDA gaat populistisch! Wat een geouwehoer om niks. Ik ga er vanuit dat gemeenten die een sinterklaasintocht organiseren zelf wel een fatsoenlijke keuze kunnen maken m.b.t. wel of geen kruis, gekleurde pieten of regenboogpieten etc. Als de rijksoverheid zich nu ook al hiermee gaat bemoeien, waar houdt het dan op?

 13. 20

  @mb: Met hier bedoel ik Europa. Demonstraties van neonazi’s trekken tientallen (afgelopen week in Californie) ipv 1000’en (zoals laatst in Stockholm).

 14. 21

  @20: Nah die gasten hebben het gewoonweg te druk. Je kunt ook niet overal tegelijk zijn. En wie wil nog naar een demonstratie als de stormfront bbq een pinata heeft in de vorm van een jood?

 15. 22

  Als het seizoen van de aankomst van de schepen uit verre streken weer aanbrak, begon men met bidden naar Sint Nicolaas. Dit voor een behouden thuiskomst. Als de schepen binnenkwamen, betekende dat weer een opleving van de economie etc. De Kapitein en de bemanning hadden ook altijd hun eigen handeltjes en kadootjes bij. De kapitein was meestal de minst gebruinde persoon op het schip, itt de bemanning die vaak op het dek in de volle zon aanwezig was.

  Thuiskomst = Feest + kadootjes

  Kapitein = Sint

  Bemanning = Zwarte Pieten.

  Conclusie:

  Sinterklaas is niet racistisch en eigenlijk ook niet Christelijk.

 16. 23

  Ik vind het maar een slappe, halfslachtige manier om voor de christelijke symboliek op te komen. Geen vragen stellen, maar eisen. Waarom vergeten ze de kertstman voorgoed in te lijven bij “de cultuur”? Gewoon eisen dat die voortaan ook een kruisje op zijn pet dient te dragen.

  Overigens ben ik van mening dat er tioch echt eens in het aantal decemberfeestdagen moet worden gesnoeid en ga over tot de…
  Eh, nee, omdat de orde van de dag in die maand desastreus wordt verstoord.