Quote du Jour – Complottheorietje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“Ik heb de deken van de Orde horen zeggen dat het ging om een incident met een hoofdletter, maar ik vind dat dit echt niet kan passeren”

Vicepresident van het Gerechtshof Amsterdam, Huub Willems, vindt dat er een onderzoek moet komen naar het neerleggen van de verdediging van Holleeder door Bram Moszkowicz. Het maakt Willems niet uit of de fout bij de advocaat zelf ligt, of bij justitie en politie (die volgens de theorie van Moszkowicz met Jort Kelder tegen hem complotteerden). Ik voorspel dat de voornaamste conclusie uit zo’n onderzoek zal worden dat Moszkowicz zich zelf kwetsbaar heeft gemaakt voor een publieke filering van zijn integriteit omdat hij naast advocaat ook een rol als prominent mediafiguur en showdeskdeskundige met verve vertolkte. En dat de zaak onhoudbaar uit de hand liep omdat Moszkowicz er zelf voor heeft gekozen om een kort geding aan te spannen tegen de uitingen van “geborneerd pseudojournalist” Kelder.

En dat laatste vind ik zo onbegrijpelijk. Hoe kan advocaat wiens inhoudelijke bekwaamheid onomstreden is, zich zo hebben verkeken op de mogelijkheid de rechtszaak te verliezen tegen het vermaarde wapen van de vrije meningsuiting? De enige verklaring die ik kan bedenken is dat Moszkowicz een spelletje heeft gespeeld met als inzet de dramatische scheiding met Holleeder, die gisteren werd opgevoerd. De advocaat zat immers, blijkens ‘de stukken’, in de tang van de Willem H, en hij zou zelfs “doodsbang” voor hem zijn. Misschien dacht de advocaat alleen op deze manier uit de klauwen van de “vermeend” crimineel te kunnen ontsnappen. In dat geval: chapeau, Bram. In het geval hij daadwerkelijk dacht de verste uithoeken van de Nederlandse meningfabriek te kunnen controleren met zijn overfraai geformuleerde volzinnen, dan was het een casus van bijkans aan stupiditeit grenzende hubris.

Reacties (23)

#1 Emile

Willems heeft groot gelijk. Alleen al de door mr. M. gewekte schijn moet met een onafhankelijk onderzoek worden ontkracht.

 • Volgende discussie
#2 Maarten

interessante these, briljante move van Bram als hij het echt zo heeft gespeeld. Ergens wel sneu voor die andere advocaat als het echt zo link is om met Holleeder om te gaan.. als..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rene

sssht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 boog

Willem Frederik Holleeder laat Moscowicz uiteraard alleen maar dénken dat hij onafhankelijk is.

/donkekamervandamoclescomplot

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Michel Klijmij

Ik wil die laatste zin nomineren voor het Groot Dictee der Nederlandsche Taal :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 jan des bouvrie

Sommige mensen die erg goed zijn, gaan op een gegeven moment geloven dat ze perfect en onfeilbaar zijn. Als er dan toch dingen fout gaan, ligt het uiteraard altijd aan van alles behalve de betrokkene zelf. Die is immers perfect. Ik heb het gevoel dat onze Brammie een beetje aan dit syndroom lijdt. Dat kort geding tegen Jort Kelder zie ik dan ook eerder als stupiditeit dan als briljante meesterzet. Tenzij Bram alle media aandacht rond zijn persoon belangrijker vindt dan een goede verdediging van zijn client. Dat laatste houd ik ook niet voor onmogelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Eric

Ook als dit scenario waar zou zijn, wat ik niet geheel uitsluit, heeft hij meer schade veroorzaakt aan zijn eigen carriere dan nodig was. Het verhaal over de ” tripartiete kongsi” is ongeloofwaardig en daarmee schadelijk voor zijn reputatie. Om maar te zwijgen van de manier waarop hij rechters bij voorbaat diskwalificeert – in de media en niet in de rechtszaal.

Zijn collega Jan Boonen noemde gisteren in het Radio1-Journaal het OM *en* de kortgedingrechter “hersenloze idioten”. Het is dat juist die rechter nu moeilijk zelf een kort geding kan beginnen, maar de manier waarop Boonen uit de bocht vloog was werkelijk ongelooflijk.

Advocaat Peter Plasman reageerde een stuk nuchterder. Goed om te zien dat topadvocaten niet allemaal in hun eigen sprookjes geloven…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 boog

Moscovicz opvolger Jan-Hein Kuijpers heeft eerder ene kleine willem verdedigd, die door Endstra zou zijn ingehuurd om Holleeder om te leggen.

En hij gelooft óók in kongsi’s tussen de politie en de pers. (zelfde link)

ik bedoel maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 RennieB

Fijne Thesis i.d.d. Toch kan ik de rol van Tjibe “Gold Taps” Joustra nog niet helemaal plaatsen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Michiel Maas

In het geval hij daadwerkelijk dacht de verste uithoeken van de Nederlandse meningfabriek te kunnen controleren met zijn overfraai geformuleerde volzinnen, dan was het een casus van bijkans aan stupiditeit grenzende hubris.

En in dat geval denk ik dat we zijn opvolger in verkwinkslaagde juridische volzinnen wel hebben gevonden. Proficiat Mark!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 j.a.van marion

wat is dit rechter wilt u jort kelder veroordeelem bram heeft een strafbaar fiet begaan mag dit is dit niet dus nauturlijk wordt jort kelder in het gelijk gestelt de rechter laat zich niet op ligten door bram

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Kalief

Maffiabendes houden doorgaans niet van deserteurs en spijtoptanten. Zeker niet als die zoveel inside informatie hebben als Bram M. Ik ben benieuwd hoeveel M’s vertrekcircus bijdraagt aan zijn levensverwachting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lolke

Moet je me toch eens uitleggen wat ‘hubris’ betekent..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 MeneerTim

Ik heb ook werkelijk geen idee Lolke, maar het is werkelijk een mooie zin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 MeneerTim

In tegenstelling tot bovenstaande zin. Twee keer werkelijk, bah!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Yevgeny Podorkin

Inderdaad dacht ik dat ook al eerder ja: ”Moszkowicz heeft een spelletje heeft gespeeld”. Maar als ik Moszkowicz was zou ik me maar geen zorgen maken over schade aan/ vervolg van carrière of de ”Nederlandse meningfabriek”. Holleeder heeft in z’n cel tijd zat om tot ”bepaalde (slot)conclusies” te komen. Dat Brammetje eigenlijk gewoon te geil was dus. En nóg…ellukke dag. Dat het hem tóch alleen maar om De Aandacht te doen was. En dus al jáááren heeft rondgelopen met: ”Hoe kom ik hier van af”. ”O?” *denkt de Neus met 80x Godfather gezien op het netvlies* ”Jij nu plots voor het zingen lafjes de kerk uitrennen gaan?! Na samen 20 jaar door-dik-en-dun álle zeeën te hebben bevaren! *hoe bruin was Bram’s arm i.c. was sprake van consiglieri, in de ogen van Holleeder*, álle stormen weerstaan (Bruinsma, Klepper, Cor v. Hout, Mieremet, Endstra enz.enz) en dan nú,..uitgerekend nú,.. inééns de plaat poetsen gaan??”

De N.(-eus): ”Gaan we nóu krijgen Bram?!”;

B.(-ram): ”Eeeh…ja kijk es hier Neus…te veel commotie toch uiteindelijk…”;

De N.: ”Ja en?”;

B.: ”Nou ja…eeh …Endstra en zo…ja en dan vervolgens die kelder ook met z’n ”maffiamaatje” en dat eeh..geintje met OM…en dus niet goed voor JOU allemaal!…had ik toch gezegd gisteren?…op de persconferentie…heb je wel gehoord toch?…toen ik zei dat als iedereen tégen mij is JIJ daar niet mee gediend bent…’t was toch gewoon niet meer te doen Neus!…op een gegeven moment…bedoel…

De N.: ”Ja tis wat hè Bram”;

B.: ”Mmmaar: ik deed het vvoor jóu hoor!!!…ddat dát maar duidelijk is dan…ddat ik het voor JOU ddeed!”;

De N.: ”O?”;

B.: ”Eeeh…zzeg nou wat Neus!…hahha…hheb geen zin om mijn nachten bij de vissen door te brengen…mmet de kaplaarzen volgestort met beton…hhaha…zzeg nou wat!…”

De N.: ”Je weet na 20 jaar toch zo langzamerhand wel hoe ik in elkaar steek Bram…ik regel het allemaal wel…maak je dus maar niet ongerust…dus…”

[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/fishes.jpg[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 André Vermeulen

Ben het volledig eens met de analyse van Bram Moszkowicz . Voor het OM gaat geen zee te hoog om de zaak tegen Holledeer ´rond´ te krijgen. Hiervoor worden veelvuldig de media ingeschakeld; de laatste stunt is het in diskrediet brengen van zijn advocaat.
Ik beveel die media aan om nog eens te luisteren naar de tekst en het lied ´De journalisten´ van en gezongen door Joop Visser (Jaap Fischer)

Hieronder het eerste couplet.

De journalisten is net als een geloof
ze horen wat ze willen en verder zijn ze doof
De journalisten je weet niet wat je leest
wanneer jezelf toevallig ter plekke bent geweest
De brand die ze verslaan mijnheer
Als ze het land ingaan mijnheer
steken ze zelf eerst aan mijnheer
dat noemen ze een baan mijnheer
Ze hebben geen ethiek mijnheer
Geen greintje zelfkritiek mijnheer
verdienen aan paniek en andermans tragiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Eric

Andre: je bedoelt te zeggen dat Moszkowicz nooit de media inschakelt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Yevgeny Podorkin

Voor de twijfelaars en de dolenden is er nu gratis-en-voor-niks de:

Complottheoriefähigheidstest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 boog

Leuk: een oud achtergrondartikel (NRC) over Bram Moszkovicz, naar aanleiding van de zaak bouterse.

Zijn gevoel voor public relations behoort tot Brams grootste talenten, vinden zijn collega’s. Had hij een ander beroep moeten kiezen, zegt hij zelf, dan was hij journalist geworden.

Bram? Levensgroot minderwaardigheidscomplex, stellen enkele confrères. ,,Entre-nous uiteraard.”

Maar zijn zwakke punt is dat hij zich slecht kan beheersen”, zegt Teeven

Moszkowicz junior verdedigt graag criminele beroemdheden. Zoals Heineken-ontvoerders Frans M. en Cor van H.. In zijn biografie Recht in de ogen van Mr. Abraham Moszkowicz noemt hij ,,Cor” iemand die ,,indruk op mij maakte (…) een intelligente man met wie ik een andere band heb dan met de gemiddelde cliënt”.

Eind vorig jaar kreeg Abraham Moszkowicz een berisping van de raad van discipline van de Nederlandse Orde van Advocaten. Wegens het vertegenwoordigen van twee cliënten met tegenstrijdige belangen. De Surinaamse junglecommandant Ronnie Brunswijk en een drugskoerierster. Zij zou tegen Brunswijk getuigen. Moszkowicz legde haar zaak toen neer, maar het was al te laat.

Profetische woorden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 André Vermeulen

De met alle politieke meewaaiende windvaan Teeven is wel de laatste die in deze zaak een duit in het zakje meent te moeten doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 boog

Dit stuk is uit 1999, dus nog van vóór de LPF.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 vrijheidstrijder

ik wil even melden dat jullie moeders werden geneukt en daarom besta je

 • Vorige discussie