Quote du Jour | Cohens konijn…

SargQdJ09“Zoals een opgezet konijn in een vitrine niet prijsgeeft hoe het ooit eten vond, zich voortplantte, van een vos schrok of door het bos huppelde, zo leert een formele doorsnede van een politiek systeem weinig over zijn concrete werking in de geschiedenis. Je kunt wel zeggen: hier zit de mond en hier zitten de geslachtsorganen, of daar de kiezers en daar het gerechtshof, maar dan mis je wat het leven aandrijft en boeiend maakt: de tijd, de grote brenger van vernieuwing.” (Job Cohen, lijsttrekker van de PvdA en beoogd premier van Nederland tijdens zijn Europa-lezing)

Nee, dit is geen quote van Job Cohen. Dit is een citaat uit het filosofieboek van Luuk van Middelaar getiteld De passage naar Europa. Voor Cohen was het echter een mooi begin voor zijn praatje in Brussel over het Europa van 2010 en daarna. Over dossierkennis beschikt Cohen dus te weinig en volgens journalist Anil Ramdas is hij geen theatraal spreker, geen visionair en niet flamboyant. Cohen is echter wel goed in voorlezen (vooral met zijn zwarte brilletje op) en in het houden van praatjes over “de grote lijnen”. Laat Job een praatje houden over Europa en hij bakt er een heel goed opstel van over de Europese waardengemeenschap en de toekomst van Nederland die in Europa ligt.

Eeuwige zoektocht, verzoening, evenwicht, vrijheid en souvereiniteit zijn dan niet de woorden van een (groot) visionair maar misschien wel van een (groot) staatsman die graag citeert uit boeken van jonge filosofen. Of ze nou een gevierd lid zijn van de tegenpartij of niet. Een (groot) staatsman let meestal niet zo op die dingen.

 1. 2

  Opzich toch inderdaad niet slecht dat je dan een primus inter pares hebt met een overkoepelende toekomstvisie die (hopelijk) niet vast komt te zitten in de details maar juist het kabinetsbeleid binnen de visie probeert te houden en in samenwerking met de kamer, de verantwoordelijke vakministers en, ok, ook de ‘burger’ deze visie nastreeft.
  Lijkt me toch een stuk beter dan wat we de laatste jaren gehad hebben waar we vooral van crisis naar crisis sprongen.

  Maar ja ik zal wel weer zitten te dagdromen, want in de realiteit van de haagse kaasstolp ontkom je er niet aan.

 2. 3

  _De passage naar Europa_ is een goed boek. Ik beveel het eenieder aan, op mijn boeklog.

  En als de Christen-democraat Herman van Rompuy het zo goed vond dat hij Van Middelaar per se in zijn kabinet wilde, als voorzitter van de Europese Raad. Waarom zou een Sociaal-democraat er dan niet uit mogen citeren?

  Dat boek staat boven de politiek, dat is er nu juist zo knap aan.

 3. 4

  De kritiek op Obama is nu net ook vaak dat hij alleen van de autocue kan lezen. In de VS is de politiek wel een stuk professioneler, dus heeft hij betere speechschrijvers dan Cohen en verschijnt hij beter getraind bij interviews.

 4. 5

  Tja Melkert was de koning van dossierkennis en dat was kennelijk ook weer niet voldoende.

  @4

  Iedere politicus leest van de autocue in Amerika. Behalve Palin, die leest vanaf spiekbriefjes.