Quote du jour | Clickbait

SargQdJ09

Stel, dat de Zwarte Piet uitgebannen wordt, dan is het logisch dat de gevoelens van de overgrote meerderheid van de Nederlanders, die geen moeite hebben met de huidige verschijningsvorm van Zwarte Piet, zich opnieuw tegen de gekleurde Nederlanders gaan keren. Immers, zij zijn dan degenen die het Zwarte-Pietenfeest onmogelijk hebben gemaakt. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer naar ex-Surinamers kijken zonder te denken, dat zij het zijn die het Zwarte-Pietenfeest verstoord hebben.

Opnieuw komt uitgerekend de bevolkingsgroep die niet gediscrimineerd wil worden, in een verkeerd daglicht te staan.

Advocaat Jan de Visser pleit met overdonderende logica voor het behoud van onze met pepernoten strooiende kindervriend.

Combineer dergelijke redeneringen met een kop als ‘Zwarte Piet is geen discriminatie, maar integratie’ en je weet – als krant – natuurlijk zeker dat je weer de nodige clicks kunt verwachten, misschien zelfs wel een relletje op Facebook plus bijbehorende extra traffic.

Dan weet je dat, mocht je in de verleiding komen het hele verhaal van Jan de Visser te willen lezen.

Ik ben dit soort opzettelijk domme artikelen wel vaker bij de Volkskrant tegengekomen, maar zelden zo schaamteloos als nu.

 1. 1

  Ook een reden om geen fiducie te hebben in de zuiverende kracht van het ‘maatschappelijk debat’: de selectiemechanismen voor welke stemmen een podium krijgen zijn pervers.

 2. 4

  @1: Ik weet niet of ik zuiverende kracht nu wel zo’n juiste doelstelling vind voor een maatschappelijk debat. Het gaat niet om waardheidsvinding en zelfs niet om argumentatie, maar om draagvlak en compromis. En dan zul je ook de onderbuik de gelegenheid moeten geven op het podium een windje te laten.

 3. 9

  “..uitgerekend de bevolkingsgroep die niet gediscrimineerd wil worden …”. Dat is inderdaad wel pech, dat het nou net die ene bevolkingsgroep treft. Laten we voortaan eens bevolkingsgroepen op de korrel nemen die graag gediscrimeerd willen worden. Ik ben even vergeten welke dat zijn, maar ik houd me aanbevolen voor suggesties.

  Wat betreft de opzettelijk domme artikelen in de Volkskrant: persoonlijk vond ik de ingezonden onderbuikschrijfsels van Haye van der Heijden nog erger dan deze.

  Overigens heb ik de hoop al jaren terug opgegeven wat de Volkskrant betreft. Een ruggengraatloze commerciële mix van populisme, engeagement en lifestyle is het geworden.
  Pieter Broertjes was al een zwakke hoofdredacteur, maar Remark is een soort John de Mol in Krantenland.

 4. 11

  @10: ter verduidelijking : dat is dat Jan, kees en Willem wel worden uitgenodigd voor een sollicitatie maar Achmed, Mohammed en Ali niet.

 5. 12

  @McLovin: Als Achmed, Mohammed en Ali niet uitgenodigd worden op grond van hun naam dan is dat gewone (negatieve) discriminatie. Dat gebeurt vaak heimelijk.

  Andersom zijn selecteurs wettelijk beschermd als ze positieve discriminatie toepassen. Als ze dit doen is er minder reden om het heimelijk te doen. Dit wordt tegenwoordig voorkeursbeleid genoemd, waarschijnlijk om geen associaties met A1vdGW op te roepen.

 6. 13

  Kan iemand nog één keer alle voor- en tegenargumenten op een rijtje zetten? Dan maken we er een optelsommetje van en beslechten we de discussie. Kunnen we het daarna over belangrijke zaken hebben als de maximumsnelheid, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival of de opstelling van het Nederlands elftal.

 7. 14

  Vergaat de wereld als Piet een ander kleurtje krijgt, maar de rest van het Sinterklaasfeest exact hetzelfde blijft?

  Nee? Kunnen we dan ophouden met dat gezeik?