Quote du Jour | Christelijke spookrijder

SargQdJ09Léonard is een spookrijder die denkt dat alle anderen fout zijn….
Ik ben drie maanden de gps van de aartsbisschop geweest, maar het is de chauffeur die het stuur in handen heeft en die de uiteindelijke koers bepaalt. Al te veel heb ik moeten aangeven dat de route herberekend moest worden. Als de chauffeur echter rechtdoor blijft rijden en blind is voor de ongelukken die hij aanricht, dan wordt de gps overbodig.

Aldus de inmiddels ex-woordvoerder van de Belgische aartsbisschop André Mutien Léonard, Jürgen Mettepenningen. De katholieke kerk blijft moeite houden om eerlijk en open de pedofilie zaak te behandelen.

 1. 1

  Heb me een tijdje geleden bij “Volt” enorm aan deze man zitten ergeren omdat hij het onmogelijke zat te verdedigen. Gelukkig vind hij dat nu zelf ook.

  Druppel was dat Leonard (aartbisschop Belgie) gezegd heeft dat oude geestelijken niet meer vervolgd zouden moeten worden voor misbruik, want dat had meer met wraak dan met recht te maken.

  Het punt is dat RK nog steeds dit soort dingen in haar eigen schoot wil oplossen en dus het recht buiten werking wil stellen binnen haar eigen muren.

  Overigens niet de enige multinational die daar last van heeft. Wel verzwarende omstandigheid dat ze met kinderen werken.

 2. 2

  De 35-jarige theoloog liet er geen twijfel over bestaan dat Léonard helemaal alleen staat binnen de Kerk.

  Ondanks de moedige stap mist hij toch het overzicht.
  Het is een ernstig diepgeworteld probleem van een instituut – te veel individuen in dat instituut – dat zijn machtige positie misbruikt.

  Al zal Stijn weer argumenteren dat de pluriformiteit van de kerk kenmerkend is en niet dit soort problemen, de rode draad is daar.

 3. 4

  @1 en @3
  Volgens mij is de kerk een staat met eigen wet en rechtspraak. Dat is ook het verschil met multinationals. Juristen moeten zich maar buigen over de mogelijkheid de kerk of haar werknemers te vervolgen buiten het Vaticaan. In hoeverre de staat aan te klagen is is mij al helemaal niet duidelijk. Lijkt me een aardige juridische uitdaging.

  De RK kerk cq het Vaticaan dient geen staat te zijn. Het is wellicht historisch zo gegroeid maar in de moderne tijd niet meer acceptabel. Zeker niet met alle misdaden zo in de openbaarheid.

 4. 5

  Scheiding van kerk en staat, jawel, en Vaticaanstad is een land, maar de priesters zijn burgers en geen diplomaten met immuniteit. Verder eens met “laat ons het Vaticaan ontwaarden” (als land), ze zijn daar al gedegenereerd genoeg, tijd dat het consequent wordt voltrokken ;-)

 5. 6

  “Er was niet langer een basis van vertrouwen, aldus de woordvoerder. Ik vind de woordvoerder een barmhartig man. Volgens mij waren er geen geloof, geen hoop en geen liefde meer.”
  Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=AD31JBBP

  En als altijd: http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1177932/2010/11/03/Pauli-s-Pen-Het-Belgische-schisma.dhtml

  Ook voor de fans: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=C731BIBG