Quote du Jour | Bush-jaren voor Nederland?

SargQdJ09 “…wat de Amerikanen hebben gehad met acht jaar Bush, dat krijgen wij nu. ”
(Trendvoorspeller Lidewij Edelkoort in Het Parool, niet online)

Ze is niet pessimistisch over de toekomst, in tegenstelling tot wat ze waarneemt bij veel politici. Ze voelt dat er een zachtere periode aankomt waarin de verschillende bevolkingsgroepen onbewust naar elkaar toe groeien. Maar over de Nederlandse politiek in de nabije toekomst is ze helemaal niet te spreken. ‘Wat nu gebeurt, strookt zó niet met de historie en mentaliteit van Nederland. Ik word er inmiddels op aangesproken in het buitenland. En dat geldt ook voor grote Nederlandse bedrijven.’

Lidewij Edelkoort is eigenlijk een soort hedendaagse sjamaan die ingehuurd wordt door bedrijven – vooral, maar niet alleen, in de mode – omdat ze nu eenmaal een visie op de toekomst moeten hebben. ‘Ik voel het verlengen van de lengtes, met name van pantalons.’ Soms komen modebedrijven wel acht keer per jaar met een nieuwe collectie en dan willen ze de portemonnee wel trekken voor iemand die ze kennelijk steeds weer wat voorschotelt waar ze wat mee kunnen. Zo schijnen we onder andere de ronde vormen van de Nissan Micra aan haar te danken te hebben.

 1. 1

  ‘strookt zó niet’ – neem dat anglicisme en steek het waar de zon niet schijnt, zuster !

  ‘Ik word er inmiddels op aangesproken in het buitenland.’ – hoe zat dat ook weer met anekdotes en data ?

 2. 2

  wat de Amerikanen hebben gehad met acht jaar Bush, dat krijgen wij nu???

  krijgen we:
  – een terroristische aanval van formaat twin towers
  – dat we een land illegaal gaan binnenvallen
  – een natuurramp waar we door uitkleden van overheid veel meer schade van ondervinden dan verwacht
  – tax-cuts voor de superrijken
  – een giga begrotingstekort door al het oorlogsvoeren en door de tax-cuts

  ik snap het niet (maar heb het artikel dan ook niet gelezen)

 3. 4

  Hebben we niet al zo’n 6 jaar Bush-light gehad minus alles wat Karsa zegt?

  Als je de trendwatcher wilt uithangen, probeer dan enigzins bij de les te zijn.

 4. 6

  @1 Als Lidewij zegt dat anglicismes kunnen dit najaar dan is dat automagisch ook zo. Welkom in de wereld van de trend spotters.

 5. 10

  Niet zo cynisch su, dat het huidige kabinet business minded is wordt wel gewaardeerd, maar het anti-internationale aspect alsmede de sociale polarisatie van dit gedoogkabinet wordt allermist gewaardeerd.

 6. 11

  het is ook heel erg moeilijk traden met iemand met een dubbel paspoort.
  Tegen wie heb je het dan eigenlijk? Wat is dan nog zuiverheid?
  Het zijn mexicaanse toestanden op de markt, als we niet opletten. Het leger zou zich eigenlijk moeten bemoeien, want die hebben knowhow.
  /intellectuele PVVmode off

 7. 12

  @10: Niet zo cynisch? Dat kan ik al worden zonder naar de gedoogproponent van deze kabinet te kijken. Ideologisch wordt er kaalslag gepleegd volledig in lijn met de neoliberale doctrine.

 8. 16

  Raar vergelijk, Bush was rechtser dan rechts onservatief, terwijl wij een centrum rechtse coalitie hebben die zelfs een stuk minder conservatief is dan Obama. Ook had Bush geen gedoogpartner die hem dwarslag met ronduit linkse (SP) ideeen.

  De Nissan Micra is trouwens een spuuglelijke auto en niet bepaald een verkoop succes. De mensen houden tegenwoordig niet meer van vage zachte lijnen lijnen en vage zachte regeringen.