Quote du Jour | Links, rechts, gezellig

SargQdJ09 “Iemand zei tegen me: ‘Je was te vroeg’. Misschien moet het eerst misgaan, of moet er enorm bezuinigd worden in de kunst voordat mensen echt in actie komen. Ik hoop dat het niet te laat is.”
(Suzanne Raes in de Volkskrant)

Oef. Had iemand hier iets heel heftigs georganiseerd tegen de aanstaande gedoogmacht van Geert Wilders? Nee, filmmaakster Suzanne Raes organiseerde twee ‘leuke avonden’ met vrienden en collega’s, nadat een filmmaakster van Marokkaanse origine (‘maar Amsterdamser dan ik ooit zal worden’) op straat was toegesist dat ze kan oprotten. Gevoelsmatig lijken de meeste mensen nog te verkeren in het stadium van gezellig links verzet tegen gezellige rechtse maatregelen – 130 kilometer per uur! –, en die dierbare hypotheekrenteaftrek is natuurlijk wel wat waard om wat voor op te offeren. Vooral als de grootste schade door ‘andere’ bevolkingsgroepen geleden gaat worden. Tja, wat kun jij er nou aan doen dat je geen Marokkaan bent, en ook nog eens gezond. Vooralsnog lijken zowel ter linker- als ter rechterzijde de meeste mensen zich die oud-Hollandse vraag te stellen: kunnen we het gezellig houden?

 1. 4

  Tijd voor het citeren van Arnon Gruinberg: “Ooit luidde de sociaal-democratische slogan: ‘Spreiding van kennis en macht.’ Intussen is men van hoog tot laag tot de conclusie gekomen dat kennis slechts een hindernis op weg naar de macht is.”

  En zo is het. Wat we zien is een onvervalste tea party beweging. Het regeer- en gedoogakkoord ademt een vreselijke Libelle-walm, vol met harder straffen en bredere snelwegen. Dat beide maatregelen niet werken is aan de wat lager opgeleiden niet besteed. Nog veel moeilijker is het om te beseffen dat de elite het al heel lang zat is om nog op te draaien voor het gewone volk, als ze daar steeds door worden uitgescholden, voor schut gezet en bovenal: overal de schuld van krijgen.

  De romantische verbondenheid van studenten en arbeiders uit de jaren 60, was begin jaren 70 al weg toen bleek dat de helft van de FNV-leden een abonnement op de Telegraaf had. Later ging men inderdaad achter Wiegel aan. Dit proces heeft uiteindelijk geleid tot de uitspraken van Wouter Bos dat de PvdA niet meer voor de onderkant van de samenleving wilde zorgen omdat het middendeel van de samenleving dat niet wilde betalen.

  Tot nu heeft het allemaal geresulteerd in een regering die het woord ‘verantwoordelijkheid’ in het motto heeft, maar voor het onstaan de schuld legt bij Job Cohen.

  Mijn commentaar is 2 middelvingers lang.

 2. 5

  ALO: maar helpt het om dan net zo ongenuanceerd op basis van niet meer dan beeldvorming alleen je eigen belangen na te streven? Dat krijgen we sowieso een samenleving met het cynisme en egoïsme waar dit kabinet op ontstaan is en beleid op maakt. Laten we niet vergeten dat er nog steeds een hele grote groep is die dat niet wil.

  De inderdaad tea party-achtige manier van politiek bedrijven (liegen mag, als je het maar consequent volhoudt / er zijn geen andersdenkenden, alleen vijanden) zal slimmer bestreden moeten worden, maar vooral niet op dezelfde manier. Ik voel er zelf weinig voor om op de dogmatische SP-toer te gaan…

 3. 6

  Rot op met je “gezellig”. In een nog steeds uiterst wankele wereldeconomie…*theatraal uit uit ouderwets socialistisch handboek*

  …kenmerkt het regeerakkoord zich door een totáál gebrek aan ambitie visie/ lange termijnplannen. Over duurzame transitie naar andere energie/ reductie CO2 zullen we het helemaal maar niet hebben (asfaltjungle, kerncentrales enz.): geen énkel ander groot probleem wordt wezenlijk aangepakt (huizen/ arbeidsmarkt). De bezuinigingen? Een wassen neus, een ongecoördineerde sprokkelactie van gemiste kansen. Van 1 mld EU tot 6 mld. overheid? Onder Lubbers niet Bos niet en Balkenende niet, daar is b.w.v.spr. élke regering sinds Charles Ruys den Beerenbroeck al mee bezig is geweest. Er kan de facto slechts plm. 11 mld concreet worden gerealiseerd. Daarnaast is Vreemdelingenhaat bewezen slecht voor de export en is het akkoord ongunstig voor werkgelegenheid wegwerken overheidstekort en maakt het Nederland niet economisch sterker. Over socialer zullen we verder maar zwijgen:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week39/do_1730_sweder.avi_plain.xml

 4. 7

  Ondertussen worden zowel Henk als Ingrid DP genaaid. Right in the ass. Wilders pÖkert en bluft er naar hartelust verder met de her-en-der weggeplukte populaire programmapunten. Of gaat “all- in” bij Marianne met 500 Animal Cops. Arme Henkje & Ingridje weten niet hoe dat spelletje werkt kunnen het ook niet, zien hun bergje chips steeds verder slinken. Als rijdend vlak achter een tjokvolle PVV- gierwagen spetterde de bruine stront tegen de voorruit, Henk deed gauw de ruitensproeiers aan en Ingrid peuterde nog wat vaag aan haar pas gebleekte sterretje…

 5. 8

  Na Denemarken België en Nederland Zweden, freak show Berlusconi (laatst die tv show met hinnikend paard verslaggeefster gezien, iemand), Sarkozy, alsof het geperverteerde bruine gevaar in heel Europa niet genoeg was opgerukt…zie je Femke met blosjes op heur poezelige wangetjes vrolijk wat AKO- prijsjes beoordelen, staat Job met Sam & Moosneus in een roze microfoon minzaam stamelend Bruggen te Bouwen en staat communistische harlekijn Emile wat ouwe SP- slogans te debiteren, met de Groeten uit Oss. Links “telt even zijn zegeningen”…jaaaja. En of we godverdegodver HELEMÁÁL VAN DE POT ZIJN GEPLEURD…

 6. 9

  Maar om éindelijk de vraag eens te beantwoorden: We zijn nog stééds te rijk. Men emmert op een FNV- bijeenkomst wel over een paar procentjes loon inleveren of inkrimping, maar onder het klaverjassen dóór. 12.000 postbodes weg (afgezwakt tot 4000) sluimerend uitgesmeerd over enkele jaren…en wie heeft er iets gemerkt van die woedende menigte bij die “massale demonstratie” in R’dam. Ook al leveren we 10% koopkracht in, mensen moet kennelijk eerst écht honger hebben om in opstand te komen. Nee, rechtstreeks in hun bestaansrecht aantasten en de werkelijke oorzaak met rust laten. Het kraken verbieden en niet die criminele speculatieve leegstand aangepakt…meteen kassa.

  Maar heb geduld, nog één keer een beurscrashje, gewoon geduld astenblieft, en er dan geen enkele (Europese/ westerse) overheid nog moneda heeft om de boel weer tijdelijk recht te trekken…moet je de sukkels dán eens de straten zien opvliegen. Haaa, ouderwets communisten e/o fascisten beuken net als in de jaren 20 en 30…

 7. 10

  Ach in het vorige kabinet moest rechts wat inleveren en nu links, dat heet democratie. daarbij niet alleen rechtse mensen hebben een hypotheek, en 130 is ook weer niet zo duizelingwekkend snel dat er meteen ongelukken van komen, het is meer een aanpassing aan de werkelijkheid.

  Bij mij in 010 is het nog net zo gezellig, hangen de SP’ers met de PVV’ers in de kroeg en gaan ze samen gezellig naar de Turkse bakker. In de tijd van mijn ouders ging de socialist absoluut niet naar de roomse bakker en andersom, zo ver zijn we nog lang niet, en dat zie ik niet meer gebeuren ook.

 8. 11

  Politiek is ook een vorm van gezelligheid.. Lekker schreeuwen vanaf de tribune voor je eige team.. wilders is een hondelul en cohen moet aan het gas.. na afloop lekker afpilsen met een bitterbal.. gezelligheid kent geen tijd

 9. 12

  Tuurlijk Anton, na een paar jaar haat en laster campagne, waarin zeggen dat mening X links was en verdere argumenten niet meer nodig waren, gaan linkse mensen nu ineens heel redelijk reageren.

 10. 13

  @10 130 wordt geen verplichte snelheid: dacht je dat? Je mag ook langzamer rijden, hoewel dat in de Nederlandse autokudde meestal niet op prijs wordt gesteld.

 11. 14

  Ja, al die linkse kabinetten toch, niet te doen.

  Nederland heeft de afgelopen eeuw toch echt voornamelijk centrum-rechtse kabinetten gehad met af en toe een PvdA-kabinet.

 12. 15

  @ 12 noem eens 1 haat campagne van de VVD of het CDA, noem eens 1 rechtse omroep die het CDA/PvdA/CU kabinet heeft vergeleken met Stalin?

  @ 13 Je hoeft geen 130 te rijden, inderdaad, in de praktijk rijdt iedereen dat al. Ik heb er nog nooit 1 spontaan met 130 van de weg zien vliegen. Ik rij regelmatig in Duitsland en daar komt ook soms een BMW met 200 voorbij vliegen en zelfs dat gaat probleemloos.

  @ 14 We hebben net een centrum links kabinet gehad. Hebben die wat gedaan aan de HRA, de voedselbanken, de zondags sluiting? Waarom verwacht je dat dan wel van een centrum rechts kabinet? Hoeveel mensen met een eigen huis die je kent wonen in een villa in Wassenaar, hoeveel gewoon in een rijtjes huis, en hoeveel daarvan kunnen een paar honderd euro per maand aan HRA missen?

 13. 16

  @AntonB; Bolkesteijn kan soms wel eens weglopen met Stalin. Auto’s kunnen probleemloos harder. De vraag is of ze, gegeven de immer dalende verkeers-doden-trend van de laatste jaren, ook harder zouden moeten. Het CDA. De HRA-plannen zouden de mensen in koop-rijtjes-huizen pas ergens in 2030 treffen. En dan nog niet eens hard.