Quote du Jour – Big Apple less green

Quote du Jour“Unless we take corrective steps and soon, we’re going to see America’s leadership in global financial transactions dwindle.”

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, waarschuwt het Witte Huis dat New York zijn status van financiële hoofdstad van de wereld dreigt te verliezen aan London en ingehaald zal worden door Oostelijke handelshavens als Hong Kong en Dubai.

Volgens een onderzoek van McKinsey schrikt een cultuur van “frivolous litigation and excessive regulation” financiële instellingen af zich in New York te vestigen. Ook het strikte immigratiebeleid van Amerika maakt het bedrijven steeds lastiger om geschikt personeel te werven in de stad waar één op de negen mensen in de ‘finance biz’ werkt.

Naast Verdonkiaanse immigratie en een sue-your-ass-klimaat, is een belangrijke oorzaak gelegen in de aangescherpte vereisten van rekenschap en rapportage die de Sarbanes-Oxley Act introduceerde na het megabeursschandaal rondom energiegigant Enron. Het blijft natuurlijk lastig om de beursboys weer te vertrouwen na de Rolling Black-outs Conspiracy, waarbij Enron de energieprijs van California omhoogmanipuleerde door de energiecentrales tijdelijk uit te zetten:

[Enron Trader David]: “I was wondering, um, the demand out there is er … there’s not much, ah, demand for power at all and we’re running kind of fat. Um, if you took down the steamer, how long would it take to get it back up?

“Oh, it’s not something you want to just be turning on and off every hour. Let’s put it that way,” another trader says.

“If we shut it down, could you bring it back up in three — three or four hours, something like that?” David asks.

“Oh, yeah,” the other trader says.

“Well, why don’t you just go ahead and shut her down, then, if that’s OK,”

ENRON EMPLOYEE 1: So the rumor is true? They’re f—ing taking all the money back from you guys? All that money you guys stole from those poor grandmothers in California?

ENRON EMPLOYEE 2: Yeah, Grandma Millie, man. So she’s the one who couldn’t figure out how to f—ing vote on the butterfly ballot, but yeah, now she wants her f—ing money back for all the power you’ve charged right up her — jammed right up her a– for f—ing $250 a megawatt hour. Yeah, you know. You know Grandma Millie. She’s the one that Al Gore is fighting for.

Meer transcipties op Democracy Now!

 1. 3

  Enkele Delftnaren publiceerden 10 dagen terug een prima stuk over de samenhang tussen de heersende vrije marktdoctrine en de toenemende bureaucratie. Dit stuk en de lezing van Dorien Pessers voor de Raad voor het Openbaar Bestuur van 12 september 2006 leggen de zwaktes van de neoliberale ideologie m.i. haarfijn bloot.

  Ik zie de toenemende bureaucratie ook in mijn professionele leven. De wet-en regelgeving die de afgelopen jaren over financiële professionals is uitgestort is enorm. Het vertrouwen van de maatschappij is verloren en dat dient gerepareerd te worden met een bulk wetten, regels, vergunningen, gerdagscodes, richtlijen, etc. Het wordt de hoogste tijd dit tij te keren.

  http://www.nrc.nl/opinie/article490090.ece

  http://www.tbm.tudelft.nl/live/binaries/0e0d6b7a-2cbf-4d9c-858f-19a01977af84/doc/De%20markt%20jaagt%20de%20bureaucratie%20aan.doc

 2. 4

  Voor mijn stage heb ik een journalistenvisum nodig, ik moest een maand wachten en voor twee interviews terugkomen. En dat terwijl ik alles perfect op orde had.

  Het is vooral een combinatie tussen de wet op de remmende voorsprong en een diep ingeboezemde angst om ‘fouten’ te maken. Zoals een terroristje de landsgrenzen te laten passeren.

 3. 5

  Ik merk in mijn werk met congressen veel mensen uit latijns-amerika die via de VS naar Europa moeten vliegen komen niet meer omdat het ze niet meer lukt.

  Ik moet daar wel bij zeggen dat ook de EU na 911 en 311 veel restrictiever zijn geworden, Afrikanen komen voor hun werk ook nauwelijks meer de EU binnen. Maar volgens mij spant de VS de kroon.