Quote du Jour | Als Afrikanen mochten stemmen…

Quote du Jour“Als Afrikanen mochten stemmen was de SP pro-Europa.” (Judith Sargentini, GroenLinks-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen)

Haha, een leuke “als”-quote vandaag om ook zelf verder in te kunnen vullen. Ofwel: als …………………….. dan was de SP pro-Europa geweest.

Judith Sargentini beschrijft echter treffend het opportunistische gedrag van de SP wat Europa aangaat. “Voor de SP is Europa de zondebok voor alles wat er mis is in Nederland, maar ook een handige schaamlap”, schrijft Sargentini, die de ontwikkelingslanden erbij sleept om haar gelijk te halen. Afrikanen mochten gister niet stemmen, anders was de SP volgens de GL-lijsttrekker vrijwel zeker pro-Europa geweest. Haar uitleg? Europa mag zich volgens de SP niet laten meezuigen in verre oorlogen. Voor vredesmissies moet de NAVO maar worden ingeschakeld. Afrikanen denken daar echter heel anders over. Voor hen is de EU juist een ideale vredesstichter, een redder in nood…

 1. 2

  Elke vorm van pacifisme is uiteindelijk een utopie. Dat de leiders van de SP denken of in ieder geval verkondigen dat Nederland of Europa zich niet hoeft te bemoeien met conflicten, toont maar weer eens aan dat deze ‘leiders’ slapen en weinig zicht hebben op waar het werkelijk om draait.

  Soms is het een morele plicht om als groep Westerse, rijke landen, die rijkdom te gebruiken om in te grijpen in een conflict.

 2. 4

  @1 Inderdaad. Is de SP ook niet tegen de NAVO?

  Bovendien: zijn de meeste, zo niet alle, EU landen lid van de NAVO*? Dan maakt het de facto toch niks uit, anders dan dat je extra slagkracht en “kapitalistisch imperialisme” van de Amerikanen erbij hebt. Dat lijkt me nu juist iets wat de SP niet wil.

  *) Van wikipedia:
  “De andere landen van de Europese Unie: Finland, Ierland, Oostenrijk en Zweden zijn geen lidstaten van de NAVO. Oostenrijk en Zweden wensten neutraal te blijven tegenover het communisme. Finland treedt niet toe als buurland van Rusland.”

 3. 5

  Ik vond die Spaghetti mevrouw al een beetje paternalistisch tegenover ‘Afrikanen’ na haar vorige juweeltje op Sargasso, maar dit is wel de druppel (en ik ben echt geen SP fanaat): He mevrouw Leeghoofd ! Doe eens nadenken voordat je die scheur opentrekt !

 4. 6

  @4: Dat klinkt als speculatie daar in Wikipedia. Bovendien, waarom treden Oostenrijk en Zweden dan niet nu alsnog toe, aangezien het communisme niet meer de gezamenlijke vijand van de NAVO is?

  In het geval van Finland weet ik dat het een gevolg is van het vredesverdrag dat de Finnen en de Sovjet-Unie getekend hebben aan het einde van WO 2 (vergeet niet, de Finnen deden volledig vrijwillig mee aan de Duitse zijde).

 5. 7

  Bovendien steunt de SP weldegelijk missies rond Libanon en in Afrika, dus het is ook nog eens kul. GroenLinks komt niet verder dan ‘pro-europa’ te zijn. Iets met balk en splinter.

 6. 8

  @6: Niet dat de Finnen zo dol op Hitler waren, maar hun grootste probleem was met de Russen. Een volk van slechts 5 miljoen kan moeilijk een oorlog aan twee fronten beginnen.