Quote du Jour | Affiniteit met de PvdA

Quote du Jour
“Medewerkers van de stad moeten geen affiniteit met de PvdA hebben, maar met Amsterdam.” (Jan Paternotte, D66-raadslid in Amsterdam)

De gemeente Amsterdam is op zoek naar een assistent van PvdA-wethouder Hans Gerson die volgens de vacature “aantoonbare affiniteit met de PvdA” moet hebben. Dat levert natuurlijk weer een lange, vrij onzinnige discussie op op Elsevier.nl…
“Whats new people, daarom is het ook so een zooitje in die stad!!!”, schrijft een reaguurder. Ene Jan ziet het ook allemaal erg genuanceerd: “Wil je korpschef worden, moet je lid zijn van de PvdA. Amsterdam is er wel erg eerlijk in. Daar wordt het opgeschreven. Amsterdam voor en door de PvdA. Binnenkort moet je moslim zijn om ambtenaar te worden.”
Een politiek assistent van een Amsterdamse PvdA-politicus kan natuurlijk geen VVD-stemmer met affiniteit voor de stad zijn.
Toch?
Maar een vacature voor een webdeveloper die ‘enthousiast van Ajax wordt’ en in Rotjeknor moet gaan werken, hoe zit dat. Kan dat eigenlijk wel?

 1. 1

  De vacature is voor een politiek assistent, met de volgende functie-omschrijving:

  De politiek assistent is werkzaam voor wethouder Hans Gerson, portefeuille: Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Volkshuisvesting en Monumenten. U adviseert over politieke en beleidsinhoudelijke kwesties en onderhoudt contacten op het stadhuis en daarbuiten (van stadsdelen, raadsfracties tot Tweede Kamer). Op die manier bent u het gehoor, geweten, geheugen en sparring partner van de wethouder, van ‘manusje van alles’ tot strategisch adviseur. U staat paraat in goede en slechte tijden, bent flexibel en hebt, net als de wethouder, geen probleem met onregelmatige werktijden. Kortom: geen gemakkelijke baan, wel een leuke baan voor iemand die durft.

  Het lijkt me, gezien de functie-omschrijving, niet zo gek om te vragen dat de kandidaten het op politiek vlak eens zijn met de wethouder, eerlijk gezegd.

  Voor een politiek neutrale(re) functie, secretaresse bijvoorbeeld, zou het een rare eis zijn.

 2. 3

  Een politiek onafhankelijke ambtenarenstaf is juist onwijs belangrijk voor de continuiteit van het beleid en de integriteit van het bestuur.

 3. 7

  Bij vrijwel alle posities bij de overheid die er toe doen is de politieke kleur het eerste selectiecriterium. Het argument dat bijvoorbeeld burgemeesters moeten worden benoemd om boven de partijen te kunnen staan vind ik dan ook altijd een dijenkletser. Niet fraai maar ook niets nieuws. In dit geval vind ik het niet vreemd dat een wethouder gelijkgestemde zoekt voor zijn team.

 4. 8

  @3: een politiek onafhankelijke ambtenarenstaf is een mooi ideaal, maar in de praktijk natuurlijk onhaalbaar – of je zou ambtenaren hun stemrecht, en het recht lid te zijn van een politieke partij moeten ontnemen. Bovendien gaat deze vacature dus om een politiek assistent, die oa. moet dienen als geweten, sparring partner en strategisch adviseur van de wethouder. Lijkt me logisch dat die dezelfde politieke kleur aanhangt als de wethouder die hij (politiek-inhoudelijk!) assisteert.

  Als een overtuigd VVD-er (of aanhanger van welke partij dan ook) deze baan krijgt, dan is hij toch niet minder politiek afhankelijk dan als de baan naar een PvdA-aanhanger gaat?

 5. 9

  Wat een onzin. Ik heb affiniteit met de PvdA maar dit is een staaltje partijpolitiek geneuzel dat die hele partij in een slecht daglicht stelt.

  En het hoeft niet. Wat Mark zegt: Herbert Raat, VVD’er, woordvoerder van Asscher, voorheen woordvoerder van Ahmed Aboutaleb. Voor zover ik weet heeft Herbert nog nooit een onvertogen woord over zijn PvdA-wethouders laten vallen.

  Het kan dus wel. Idioterie, die ‘verplichting’.

 6. 11

  Tsja, we zijn er weer. PvdA wil PvdA. Om vervolgens zonder tranen in de ogen in de functie omschrijving te beweren dat men een sparringspartner zoekt.
  Met een echte sparingspartner heb je discussies. Met wat de PvdA zoekt krijg je een ja-knikker. En daarvan hebben we er al genoeg in de politiek.