1. 1

  Jammer, toch niet zo’n socialist als ik dacht. Tuurlijk, China vermengd kapitalisme met socialisme (hm, socialisme is de verwezelijking van – een mate van – gelijkheid in een kapitalistische samenleving, maar dat terzijde) in de overtreffende trap. Ik zou eerder verwachten dat een besturingssysteem als Linux zou worden gebruikt.

 2. 2

  @Ouwe

  Verban ajb zo snel mogelijk het waanbeeld uit je hoofd dat China een socialistische staat is. Wil je een van de meest socialitische staten van de wereld zien, dan moet je nu uit het raam kijken.

  BTW 90% van China draait op windows en het zou me verbazen als er 5% van de gebruikers betaald hebben voor de software. Legale software en muziek/dvd’s en boeken zijn hier nauwelijks te koop. Alles is gekopieerd.

 3. 6

  Internationaal georiënteerd hier.
  Chinaman, pas op dat u niet gerecruteerd wordt om het Sargasso karretje te helpen trekken als “overzeese verslaggever” ;-)

 4. 8

  Is in het (essentiële) tekstgedeelte: ”that we will certainly..?….our words in protecting intellectual property rights” niet iets vergeten? Ik kan die zin ff niet duiden! ”Wij verzekeren je, Bill,…gegarandeerd!,.. zonder dollen!,… wij beschermen……”. Of moet e.e.a. uitdrukken dat ze hun best zullen doen?,….Of is hier sprake van Chinese wijsheid c.q. ondoorgrondelijkheid.

 5. 9

  @Chinaman
  Zeg ik dat China een volledige socialistische staat is? Nee, ze is deels socialistisch en heet dus haar eigen vorm van regeren gesmeed waarin kapitalisme wordt gecombineerd. Dat China niet erg sociaal is weet ik ook wel.

  Ik heb het niet zo op overdreven censuur (absurd geweldadige en/of pronografische beelden mogen best gecensureerd worden) en werkkampen.

 6. 12

  @Ouwe
  Ik weet miet wat je precies bedoelt met een deels socialistische staat, maar als ik het artikel op wikipedia lees: http://nl.wikipedia.org/wiki/Socialisme dan zie ik weinig tot niets wat lijkt op wat ik hier dagelijks meemaak. Wel lees ik veel dat me erg doet denken aan Nederland of Belgie (Thanks Bismarck).

 7. 13

  @JSK
  Als China geen kapitalistische staat is, dan zijn er geen kapitalistische staten op deze wereld. Dit land draait op geld en ondernemerschap.

 8. 17

  @Chinaman:

  In Marxist theory, history progresses through a number of stages from slave society to feudal society to capitalist society to socialist society to communist society. In Maoist theory, the revolution of 1949 was an irreversible change from feudalism to socialism. The Chinese Communist Party argues that therefore China is still socialist.

  In current Chinese Communist thinking, the PRC is in the primary stage of socialism, and this allows the PRC to undertake just about any economic policy it wants without running into theoretical difficulties or without undermining its justification for existence.

  Oftewel: de dictatuur van de proletariaat staat on-hold tot nadere orde..

 9. 19

  Als ik uit mijn Franse raam kijk, zie ik dat de dictatuur van het proletariaat (of de straat beter gezegd) een feit is. Democratisch gekozen volksvertegenwoordigers kunnen op de mestvaalt der geschiedenis.

 10. 20

  @Bismarck: Nu claimde Marx dat het hier weldegelijk om een exact en wetenschappelijk bewijsbaar theorem ging, dus wellicht zijn de verschillen kleiner dan je denkt :)

 11. 21

  @Chinaman:
  Een staat waarin een derde van alle bedrijven in handen van de staat is, kan je nauwelijks kapitalistisch (als in: privaat bezit van de productiemiddelen) noemen.

  Nederland heeft hoge belastingen, maar volgens mij zijn hier weinig bedrijvenvan de overheid. Energie en water, het Rotterdams Havenbedrijf, de NS en de Gasunie. Volgens mij was dat het wel.

  Vergis je je wellicht in de definitie van “kapitalisme”?

 12. 22

  Ik ben een aanhanger van de theorie dat deze wereld wordt geleid door vraag en aanbod of economie, zo je wilt. De politiek is slechts volgend. Daarom viel het mij op dat Hu eerst naar Gates en Boeing ging en daarna pas naar Bush. Die Hu weet waar Abraham de sambal haalt.

 13. 23

  @su ik zou uiterst graag weten welke massamediale veranderingen er met de recente non-wijziging is gekomen en waarom.

  CCTV geeft me nu al een hoop sportverdwazing te zien die ik niet verwachtte. De Chinese media van vroeger vergastten hun gehoor op strijdliederen, opera’s, allerlei sociaal opbouwends kortom.

  Je zou zeggen dat dit met de big boom groot nut zou hebben. Maar neen. Andere omstandigheden, nu andere dromen, nu andere verstrooing. Waarom nu zo…

 14. 25

  SU: Ik bedoelde de maoistische theorie (en de theoretische moeilijkheden) eigenlijk, of beschouw je dat ook als wetenschap. Ik immers meer als religie. Als het een theorie is, mogen we hem namelijk inmiddels toch wel als gefalsificeerd beschouwen (zie Chinaman).

 15. 26

  @Bismarck: Nee, ik zou Maoisme (Marxistisch-Leninisme) hoogstens categoriseren als een politieke stroming gestoeld op Marxist theorie.