Quote du Jour – 20

Quote du Jour “Iemand vroeg me, jaren later, of ik het heb gedaan uit wrok tegen de Duitsers of sympathie met de joden. Ik zei: ‘Vijftig procent van elk.’ Ik voelde het aan als iets dat juist was, dat ik móést doen. Ik was zeker van mijn stuk en roekeloos, zoals je als twintiger kunt zijn.”

Robert Maistriau heeft het over de enige keer in de geschiedenis van de Holocaust dat er Joodse mensen bevrijd zijn van een transport naar Auschwitz, het illustere XXste Konvooi. Met de oudste uit België gedeporteerde ooit (Jacob Blom, 91 jaar) en de jongste (Suzanne Kaminsky, 39 dagen). Lees hier het stilmakende verhaal hoe hij met twee andere 20ers het konvooi tegenhield met één revolver, één lamp en enkele knijptangen. Zo kon dat dus.
Meneer Maistriau is gisteren ter aarde besteld, hij is 87 jaar geworden.

 1. 6

  Wie deporteert er? Een overheid die het repsect voor mensenrechten en democratie opzij heeft gschoven.
  Wie wordt er gedeporteerd? Een bevolkingsgroep die vooraf al enkele jaren overal de schuld van krijgt.

  Specifieker kan ik het niet maken, we zullen wel zien.

 2. 7

  Tegenwoordig deporteren we niet, maar verjagen we de burgers naar onze vijand. Dat is economisch dubbel renderend, want niet alleen hoef je zelf geen logistiek op te zetten en ten tweede zadel je je tegenstander op met een logistiek, economisch en op den duur ook sociaal probleem. Daarnaast wordt het door de wereld ook veel meer geaccepteerd (of beter genegeerd).

 3. 8

  deporteren != als beheerder van Auschwitz mensen naar Auschwitz brengen.

  Mooi verhaal!

  Als de shit fan in deze mate deze contreien hit, dan vermoed ik wel genoeg nijptangen.

 4. 9

  Verbazingwekkend dat er ook in die trein nog zoveel mensen waren die gezagsgetrouw bleven (‘je moet niet ontsnappen’). Bizar.

 5. 10

  @9 De medesoldaten van Adolf Hitler konden hem wel wurgen in 1915 met zijn brilsmurfpraatjes dat de commandant altijd gelijk had, je moet altijd ieder bevel opvolgen enz.

 6. 12

  Strips (dit verhaal al eens letterlijk in stripvorm gelezen), boeken, TV-series, veel van dergelijke (verzets)verhalen gelezen.

  Je ziet uit je raam hoe een honderdtal mensen bepakt en gezakt met een gele ster worden weggevoerd. Wat doe je? Nu?! Vreemd verschijnsel inderdaad @Carlos/ gronk dat optreedt als iemand dreigt te verzuipen in b.v. de rivier of bij een overval: men staat apathisch besluiteloos toe te kijken, een enkeling springt te water of te hulp.

  Lastig te bepalen (beoordelen) wanneer je zélf in verzet (zou) komen. Zal “ergens” door getriggerd moeten worden. De angstige blik van een kind of gewoon Vaderlandstrots o.i.d.. En vergelijk b.v. verzet toen (’43) met nu (Irak): informatievoorziening toen/ nu? Middelen?: verzetstrijders in Nederland en België moesten eerst allerlei depots overvallen, ID- kaarten vervalsen eer ze op pad konden. In Irak op elke hoek van de straat explosieven en wapens. Of bruutheid bezetter?: Duitsers hadden een probaat SS- middeltje door na elk verzetswissewasje (in Oost Europa b.v. hele dorpjes platgewalst) willekeurig 20 mensen op te pakken en te fusilleren.

  En dat moet je de Arabieren in ieder geval wel nageven: zijn niet bepaald bang voor de dood. “Er liggen in principe 4 maagden op je te wachten” zeggen ze er dan bij als je tekent. Tja, zou mij weer niet in actie doen schieten, U? Pff, moet je die meiden alles maar weer gaan staan uit te leggen nietwaar, kostbare tijd…een doorrookte hoerrr?…dan nóg…

 7. 17

  @arieT…de meeste mensen doen dat wel “uitroepteken” maar die brullen niet maar fluisteren net zoals bovengenoemde Meneer Maistriau. Ik ken de man niet maar ik hield gelijk van hem toen ik doorlas.

 8. 18

  RIP meneer Maistriau.

  Verdomme, ben ik de 18e die post, maar de eerste die RIP zegt… Echt ongelooflijk sommige reaguurders proberen meteen weer een link naar nu te leggen, en bij de tags staat zelfs ‘Links Neukt Terug’…

  Wel een prachtig verzetsverhaal waar ik idd stil van werd.