Quote du Jour | Bellegië

SargQdJ09“Er is een massale transfer van financieel naar onroerend vermogen. Je ziet bijvoorbeeld dat de eigen financiële inbreng bij de aankoop van een woning tussen 2004 en 2008 is opgelopen van 20 naar 35 procent van de aankoopprijs.” [bron]

Die Belgen toch. Met alle gezeur er omtrent – ze blijven flink en braaf. Belgen zijn rijker dan België. De “inbreng van eigen vermogen” uit de QdJ is natuurlijk voornamelijk te verklaren van de inbreng van het zwart geld (België’s eigenlijke currency) in het daglichtcircuit. Sinds er de noodzaak is om toch ìets te recupereren is de Belgische staat ernstiger gaan controleren sinds een jaar of 5. Tweede verblijven in het buitenland screenen en een ridicuul lage boete bij witwas zijn de voornaamste methodes. Het is dan ook hard nodig, sinds er zoiets unieks als de ‘notionele interest’ bestaat. Dat is kort gezegd een belastingvermindering om de economie te stimuleren – lees investeers in het land te houden. Hoezeer dat systeem uit de hand is gelopen leest u hier.
Aardig om weten, in een versleuteld artikel is het verschil in netto financieel vermogen tussen België en Nederland duidelijk gemaakt: België: gezinnen +230 miljard, staat -73 miljard. Nederland: gezinnen +190 miljard, staat -28 miljard. Maar dat is nog los van het gigantische aandeel aan onroerend goed waar de Belg zich in genesteld heeft.
Het mag dus duidelijk zijn dat België niet echt een probleem heeft met eventuele kwaadaardige speculantenaanval. Nu nog een regering, en het is opnieuw het bourgondische luilekkerlandje wat het altijd al was.

 1. 4

  @2: Ja weet je wat, introduceer gewoon nog twee talen, dan zijn er straks vast minder ruzies over taal.

  @topic: Ik las die link en ik hoop dat ik het verkeerd snap. Het lijkt namelijk net alsof de grootste bedrijven én geen belasting betalen én een soort subsidie opstrijken?

 2. 9

  @4 Er staat óf niet en. Anders kiezen wij wel voor ze. Nederlands en frans verdwijnen als officiele taal. Hopla opgelost die taalstrijd.

 3. 10

  @9: Want als je een taal niet meer als officiële taal toestaat, spreken de mensen van vandaag op morgen die taal ineens niet meer. Zo’n maatregel is vragen om een herhaling van de afgelopen twee eeuwen, maar dan door zowel Vlaams- als Waalstaligen, tegen de Duitse/Engelse opgelegde elitetaal.

 4. 11

  @4: correct.

  In België heeft Didier Reynders (al 10 jaar minister van Financiën) het zó goed geregeld, dat elk bedrijf met een omzet van, zeg, meer dan 1 miljoen, voldoende achterpoortjes krijgt om enkel nog BTW te hoeven betalen.

  Die is dan ook 21%.

  “Omzetbelasting” is enkel voor de KMO’s en de kleine zelfstandigen.