Quote de Jour | Huifje

Daar gaat de ‘nazidokter’ Krollspell de onsympathieke ‘Jood’ Carreidas met een injectienaald te lijf, waarna, in een burleske wending, de ‘Joodse’ schurk Rastapopoulos de prik met waarheidsserum geïnjecteerd krijgt en de twee ‘Joden’ tegen elkaar beginnen te bluffen over wie van hen de grootste schurk is.

In een lange traditie van Angelsaksische villeine biografieschrijven sluit Hugo Frey, hoogleraar aan de universiteit van Chichester zich knus aan. De prick (excuus, even een subjectieve tongslip) wil gaan egoscoren op het hoofd van Euroheld Kuifje door hem ronduit antisemitisch te noemen. Met de meest bizarre aanname’s en iedereen die een grote neus heeft trekt hij van leer tegen elke vorm van gezond verstand. Dat Remi voor de oorlog in conservatieve hoek zat hoeft echt niet tot verbazing te leiden, aangezien de geestelijke vader zèlf een coming out heeft gedaan, en na de oorlog zich bijzonder humaan en vergeving vragend heeft opgesteld. Tijd dat Haddock eens langs de universiteit van Chisester passeert.

 1. 6

  Die hoogleraar lijkt me eerder de racist, die ziet achter elke slechterik met een haakneus een jood.

  Maar goed, hij is waarschijnlijk op het idee gekomen kuifje te lezen na alle ophef over ‘kuifje in congo’ dus hij is er natuurlijk niet helemaal onbevooroordeeld ingestapt.

 2. 8

  Ik ben de professor wel dankbaar. Vlucht 714 heb ik altijd een bijzonder slecht album gevonden, met een totaal idiote verhaallijn – in afwijking van alle andere Kuifjes. Als ik nu met deze achtergrondinformatie het verhaal nog eens ga lezen wordt het wellicht interessanter…

 3. 9

  Vlucht en Picaro’s zijn allebei afgeleid van het oorspronkelijk geplande Tintin et les Bigotudos, vandaar dat het verhaal wellicht wat vreemd loopt. Maar het is ook een interessant album, omdat het het eerste is waarin Hergé een personage introduceert dat niet 100% goed of 100% slecht is, Carreidas.

  Over Hergé en anti-semitisme is al heel veel gezegd en geschreven. Als je iets in Kuifje wil vinden, dan is het later eruit gehaalde strookje in Ster veel interessanter (want: onverholen fout).

  Het anti-semitisme van Hergé in dat album bleek ook uit namen, en in dat verband wijs ik er graag op dat vermeende slachtoffers Carreidas en Rastapopulous niet bepaald Joods klinken, en slechterik Krollspell juist wel. Niet dat dat wat uitmaakt voor iemand die achter elke boom anti-semitisme ziet, want in dat geval verander je je positie en wijs je er fijntjes op dat volgens Hergé Joden slechterikken zijn.

 4. 10

  Krollspell is natuurlijk plat-Brussels voor krulspeld, een onverholen antisemitische toespeling op de oorlokken van orthodoxe Joden (vgl. ook Count Orlock.
  Bianca Castafiore heeft een grote haakneus, Hergé bevestigt hiermee het virulent antisemitische clichébeeld dat Joden kunnen zingen (vgl. Michael van Praag).
  Kuifje is een rossigblonde Ariër en Bobby een FoxtAriër.
  Zonnebloem tenslotte is VegetAriër net als A. H. (vergelijk de gelijknamige Erlebnis van de eveneens besnorde S. Freud).

  QED

 5. 14

  Zoals gebruikelijk: wikipedia to the rescue. Krollspell is een naam met connotaties in nazi Duitsland (inderdaad), maar Rastapopoulos is een Griek, en Carreidas is eigenlijk carre d’as (vier azen). Dus wel Duisterts, maar geen Joden. De prof ken opnieuw beginne.

 6. 17

  Alle Jimmy’s nog aan toe Bianca, je hebt gelijk.
  In onze tagreeks staat er een DE naast de DU.

  Overigens: Zonnebloem: daar heeft Hergé een serieuze steek laten vallen. Is dat natuurlijk Einstein, maar wat een kleine neus! Schande!!