Quote de Jour – geen makakken op de werkvloer

Quote du Jour‘We hebben nog meer schokkende verhalen. Als er geen structurele beleidsmaatregelen worden getroffen, zullen we vanaf nu op regelmatige basis dit soort wanpraktijken bekend maken. We verwachten van de betrokken politici en de ondernemingen duidelijke signalen dat ze dit zeer ernstig nemen en aan de wortel willen uitroeien. Het ondertekenen van een charter zal dit keer niet volstaan, daarom lanceren we zelf een vijfpuntennoodplan‘, zegt Dany Neudt van Kif Kif.

In wezen kan je Trotsen Op Nederland of Partijen Voor Vrijheid of Vlaamse belangen uitfilteren op onvrede met de aanwezigheid van andergekleurde mensen op een afgebakend stuk grond. Die onvrede kan je dan weer terugbrengen op economische factoren, met name werkgelegenheid. Werkgelegenheid is geen staatszaak, het is een telefoontoestel wat resulteert in sollicitaties en het krijgen van een baan. Blijkens een keur aan berichten, en blijkens wellicht ieders ervaring, blijft de hoorn sytematisch op de haak wanneer het een Mohammed betreft. Spirit (kartelpartner van de Vlaamse Socialisten) neemt de handschoen wel op, en vraagt om een onderzoekscommissie. Eén van de ideeën die circuleren is het afnemen van het recht op uitzendwerk wanneer je op een blacklist van bedrijven die No Ali als motto voeren terechtkomt.

 1. 3

  “Blijkens een keur aan berichten, en blijkens wellicht ieders ervaring, blijft de hoorn sytematisch op de haak wanneer het een Mohammed betreft.”

  Morele verontwaardiging past bij de belgischge volksaard, echter in NL wordt de situatie meer inhoudelijk behandeld. Werkgevers zouden staan te juichen als er genoeg Mohammeds met de juiste kwalificatie zich zouden melden. Direct zakelijk voordeel.

  Want-er-is-een-hoog-tekort-aan-gekwalificeerd-personeel. De vrouwelijke wederhelften van de mohammeds, de samira’s of de fatima’s hebben een stuk minder moeite om aan de slag te komen.

  (Maar ja, dit is sargasso, he? De zaken troebel maken opdat men zich wat morele verontwaardiging kan permitteren. Heet ‘discussie’. Goed werk, man!)

 2. 8

  Kif is rookwaar, kifkif is Arabisch(?) voor gelijk, samsam zo u wil. De organisatie, zoals de openstaande surfer kan zien, is een zeer breed platform die solidair wil zijn met bevolkingsgroepen die in onze maatschappij uit de boot vallen. Al dan niet door geborneerd cynisme van een stel trutten.

 3. 9

  Discriminatie bij sollicitatie procedures is al verboden, probleem is alleen om het te bewijzen (er was nu eenmaal een betere kandidaat die toevallig geen Ali maar Klaas heet). En dat probleem blijf je houden, welke sanctie je ook voorstelt.

  Ma-kakken? Bekakte moeders?
  Onderzoekscommissies schrijven (althans aan deze kant van de grens) vooral dikke rapporten die in diepe lades verdwijnen.

 4. 12

  @ Crachat: nemen jullie allochtonen wel serieus? Door ze stelselmatig als slachtoffers te portretteren doe je dat niet (denk ik) en los je niks op.

 5. 14

  met jullie bedoel ik jou en de kosmopolitische kif-kif jongens en meisjes

  Maar je mag best op persoonlijke titel antwoord geven hoor ;-)

 6. 15

  Bewijslast @ Sir Humpfrey inderdaad. “Ik had er toch bij gezet linkshandige timmerman sukkels van het CWI ?!” Als ik voor elk vetgevreten varken (driedelig grijs, bolknak in ’t hoofd) die pertinent weigert Allah’s in dienst te nemen (productie, groothandel, magazijn, schilders, glaszet, bouw) een euro zou krijgen…ook al betekent dat 6 maanden onderbezetting? Laten desnoods vast personeel overwerken om toch de klus te kunnen klaren. Aanmoedigingspremies? Verplichten (d.m.v. signaleren/ koppelen bestanden CWI/ uitzendbureaus)? Tja.

  Maar dat je dat durft te komen melden Crachàt. Kijk maar uit…anders is het op termijn lantarenpalen in de hoogglans zetten geblazen. Een niet te onderschatten karweitje overigens. Eerst schuren, daarna in de grondverf, weer schuren, afplakken, en vervolgens gelijk Mondriaan de zwart- witte vlakken met een roller…

  O, en asjeblieft niet vergeten een bordje met “nat” erop te tapen dan…mocht iemand er per ongeluk tegenaan leunen, anders lijk je net een harlekijn.

  Wel in de frisse buitenlucht, dat dan weer wel…

 7. 16

  Dedecker vergelijkt Verdonk dan weer met zichzelf (gisteren op TV tenminste) en voorspelde dat ze lastig ging gevallen worden door de belastingdienst.

 8. 17

  Ik voorspel dat Verdonk vooral lastig gaat gevallen worden door zichzelf. De TON is veruit het beste nieuws in jaren wat betreft het Grote Rechtse Strategische Blunderboek.

 9. 18

  Hit ‘m where it hurts : de bedrijfsboekhouding.

  Qua bewijslast : valt nogal mee. Bedrijven zijn minder aan regels gebonden, maar je kan vragen om een verslag. En je kan met de economische sectoren ook streefscijfers afspreken, opleidingstrajecten afspreken, enz. In ruil voor resultaten : positieve fiscaliteit, indien geen resultaten nix, indien veroordeeld voor racisme, vallen een aantal rechten weg voor de firma bovenop de veroordeling. Enz.

  Verder zijn er al wat gevallen aan het licht gekomen via e-mailverkeer en zo. Als bedrijven al twee keer moeten nadenken over mogelijke imagoschade, worden ze misschien wat minder hardleers.

  En dat alles naast opleidingstrajecten in onderwijsbeleid, werkgelegenheidsbeleid, inburgeringsbeleid. De inzet is te groot, de uitdaging bestaat al té lang.

  Goed dat KifKif de kat de bel aanbindt. En Spirit. Buiten Vandenbroucke, Janssens en Voorhamme is het bij de sp.a trouwens veel te stil over dit soort zaken. Hopelijk maakt de oppositiekuur wat dynamiek los en legt men enige schroom af.

  Het doel is : gelijke kansen voor iedereen. Integratie bereik je niet als de polarisatie, de verdeeldheid, het racisme blijven bestaan. Als er geen werkgelegenheid is voor een aantal gediscrimineerden maar ze wel in de krant moeten lezen dat er te veel knelpuntberoepen zijn.

 10. 19

  Jaren geleden ben ik ook eens maandenlang op zoek geweest naar een baan. Na zes maanden werd ik gevrààgd door twee bedrijven tegelijk. Bleek dat ik toen in aanmerking kwam voor de één of andere promotie voor gelijkheid van kansen van langdurig werklozen, waardoor de bedrijven in kwestie een bonus zouden krijgen bij mijn aanwerving.

  Dokter, ben ik nu anderskleurig?