QdJ – Was Mugabe maar een witte racist

Quote du Jour“If only Mugabe were a white racist! Then the regional powers might stand up to him. For the sake of Zimbabweans we should be just as resolute in confronting African tyrants who are black as in confronting those who are white.”

Amerikaanse Journalist Nicolas Kristof vergelijkt in de International Herald Tribune de situatie in Zimbabwe ten tijde van het heerschap van de blanke Brit Ian Smith in de jaren ’70 met het huidige dictatorschap van Robert Mugabe. Concluderende dat andere Afrikaanse regeringsleiders zoals de Zuid-Afrikaanse President Thabo Mbeki hun taak om politieke druk op Mugabe uit te oefenen verzaken. Als reden, de gezamenlijke geschiedenis in de strijd voor bevrijding van blanke oppressie. De oplossing die Nicholas Kristof suggereert voor de leiders van de Afrikaanse Unie, die deze week samenkomen over de heikele kwestie, is het geven van een gouden oprotpremie van circa 5 miljoen aan Mugabe. Volgens hem is dat de enige manier hoe meer doden voorkomen kunnen worden omdat Mugabe onder een ceremonie zonder gezichtsverlies af zou treden.

 1. 1

  Tja, negers zijn net blanken…
  Maar Links weet altijd onderscheid te maken. Hetzelfde gebeurt nu met Obama. Heel progressief NL loopt weg met die man maar als je ze vraagt waar Obama nu precies voor staat, heeft men geen idee. Als Obama een blanke was geweest, had niemand er een bal om gegeven. Dat is een eng soort racisme. Diep van binnen is juist Links paternalistisch en racistisch. Juist zij nemen andersgekleurden niet serieus en behandelen hen alsof het kinderen zijn. Heel eng…
  Gelukkig hoor je zulke geluiden ook steeds vaker uit de hoek van andersgekleurden.

 2. 2

  Ik vind dit er één uit de categorie “als m’n tante ballen had, dan was ’t m’n oom”.

  En die oprotpremie van 5miljoen daar zal hij ook nooit voor tekenen. Ten eerste is het te weinig en ten tweede is hij het station van geld en zelfs dat van macht al lang gepasseerd. Mugabe is zo far gone dat hij denkt dat hij simpelweg recht heeft op het land. Had hij ook niet gezegd dat de enige die hem van zijn positie kon ontheffen God is? Dit is eerder een gevalletje “Zonnekoning” dan een gevalletje “Taylor” of “Kenia”.

  Mbeki wordt dan wel steeds hard bekritiseerd omdat hij Mugabe niet veroordeelt, maar het NRC stelde laatst misschien terecht dat hij de enige is die Mugabe tot nu tenminste ergens toe bewogen heeft. Als hij ook gaat protesteren, dan zal Mugabe zich helemaal ingraven. Maar goed: dat betekent niet dat de rest van de wereld zich er wel druk om mag blijven maken.

 3. 4

  @#1 Peter. Spijker op zijn kop, alleen heeft Obama wel degelijk goede teksten(gelukkig maar) maar het gedweep met hem is idd erg storend. Valt het jullie trouwens ook op dat Obama ogekeerd evenredig profiteert van zijn snoetje: stemmen op hem is hip en politiek correct en het niet stemmen op McCain vanwege zijn leeftijd(=toch ook discrimatie)is een schijnbaar acceptabel argument.

 4. 5

  Zo kaap even een topic… Misschien beter even ontopic blijven? Kristof heeft wel een punt: Witte dictators werden door de Afrikaanse landen wel bestreden (ook militair; Mozambique, Zambia en Angola boden ANC en ZANU/ZAPU alle ruimte om aan wapens te komen en Zuid-Afrika en Zimbabwe te bestoken destijds). Puur omdat Mugabe een donker kleurtje heeft, wordt hij door de andere regeringen slechts met handschoenen aangepakt (misschien bang om zelf ook een keer aangepakt te worden?). Daarnaast blijft Mbeki hem feitelijk gewoon steunen. Zolang dat niet verandert, blijft Mugabe’s positie houdbaar en dus blijft hij (en daar gaat een schamele fooi van 5 miljoen geen einde aan maken).

 5. 6

  Ik denk ook dat de zaken wel wat anders zouden liggen als Mugabe een blanke racist was. Het feit dat hij ooit een van de helden (beetje raar om dat woord te gebruiken voor Mugabe) was van de strijd tegen het apartheidsregime in Rhodesië zou ook wel mee kunnen spelen. Dat zoiets meeweegt, zeker in Zuid-Afrika, vind ik niet vreemd. Waarmee ik het trouwens niet goed wil praten. Het lijkt me te simpel om te zeggen dat dat de enige factor is die meespeelt. De realiteit is toch iets gecompliceerder.

  En nog even off-topic: het is inderdaad te belachtelijk voor woorden dat de partijgenoot van de uiterst succesvolle en populaire huidige president van de VS op zo weinig steun kan rekenen. Dat moet wel aan de huidskleur van Obama liggen.

 6. 7

  Mugabe is niet alleen een zwarte racist jegens blanken, maar heeft ook grote minachting voor het zwarte volk. Het gaat alleen maar om persoonlijke macht en dat van zijn vriendjes.
  Vraag is wat er gebeurt als Robbie onverhoopt zijn laatste adem uitblaast. Is er dan nog voldoende lijm om deze dictatuur staande te houden? Krijgen we dan echt de poppen aan het dansen? Het volk in Zimbabwe staat in ieder geval een moeilijke tijd te wachten. Er is weinig meer, alleen inflatie. En straks is er niets meer, alleen nog maar honger en verderf.