QDJ – Europese verantwoordelijkheid

Angela Merkel
Femke Halsema
“The Europeans must not assume that they could force a solution. We can’t and I don’t want to do it. Within my abilities, I would like to support the sides to walk the path toward peace.” “Als de EU gaat onderhandelen voor vrede, dan moet zij de bevooroordeeldheid jegens Israël laten varen. Het is onbegrijpelijk dat wij een land dat alle internationale rechten aan zijn laars lapt al zo lang ontzien”, vond Halsema. Zij pleitte voor een internationale interventiemacht in Gaza wegens de alarmerende situatie aldaar.”

Quote du JourAngela merkel, Duitse bondskanselier en huidige voorzitter van de EU sprak gisteren met President Abbas van de Palestijnse Autoriteit en Premier Olmert van Israël. Het kwartet van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties eisen dat de Palestijnse regering Israël erkent, zich afkeert van geweld en eerdere overeenkomsten nakomt.

 1. 1

  Het kwartet van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Staten eisen dat de Palestijnse regering Israël herkent, zich afkeert van het geweld en eerdere overeenkomsten nakomt.

  En als Israël nou een begint met het naleven van ondertussen 30 jaar oude VN resoluties…

 2. 4

  Het kwartet van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Staten

  Kijk dat geeft de machtsverhoudingen wel beter weer!

  Maar inderdaad, twee maten all around.

 3. 7

  Excuses voor de fouten en dank voor de oplettendheid, was nogal gehaast om het postje voor de deadline van 10 uur in elkaar te steken.

  @Larie

  dat vraagt om verdere uitleg :)

 4. 15

  @Peter … Zij haat geen joden ,maar zij haat mensen die het geloof misbruiken om een zeer conservatieve politiek te bedrijven

 5. 17

  Juist, zelfkritiek is naast Een ander Joods geluid ver te zoeken. WOII was 60 jaar geleden, tijd dus om nuchter naar de zaken te zaken te kijken.

 6. 18

  Prof. Dr. Llan Pappe (1954), historicus uit Israël. hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Haifa. van 1993-2000 wetenschappelijk directeur van het Joods-Arabisch Instituut voor Vredeseducatie Givat Havlva en thans hoofd van het Emil Touma Instituut voor Palestijnse Studies in Haifa. behoort tot de “New Historians”, een beroemde groep Israëlische historici die de gevestigde visie op het ontstaan van Israël ter discussie stelt. In talrijke boeken ontrafelt hij de strategie achter de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen in 1948, toen de Staat Israël werd gesticht. Dit pijnlijke thema heeft een ongekend humanitair en politiek probleem veroorzaakt. Lees zijn nieuwste boek “The Ethnic Cleansing of Palestine”.
  Met zijn analyse maakt Pappe in Israël niet alleen vrienden. Toch laat hij zich niet de mond snoeren. Sinds 2005 pleit hij voor boycot van zijn eigen land, als het enige middel dat Israël zal bewegen de bezetting daadwerkelijk te beëindigen. Zijn boodschap is glashelder: het Westen mag de misdaden van Israël niet langer door de vingers zien.
  De Arabische Liga draagt thans (opnieuw) de ultieme oplossing aan van dit langstlopende conflict, dat de gehele westerse politiek al decenia vertroebelt, verziekt en desoriënteert. De onrechtmatige en reeds vele malen in VN-resoluties veroordeelde bezetting van Palestijns grondgebied dient te worden beëindigd en wel op de meest korte termijn.

 7. 19

  zur Judenfrage:

  wat was ook al weer de ontstaansgeschiedenis van Israel?? Het uitroepen van een eigen staat op andermans grondgebied, gebaseerd op een claim uit het OT, maar in werkelijkheid uitgezet door Europa.

  En idd Palestina heeft bestaansrecht en nog veel meer claims die veel terechter zijn dan die van Israel, maar Europa heeft nog een dikke bloedschuld te betalen…
  @rik post 17: 60 jaar = 6.000.000 mensen? (afgezien van de geëmigreerden en uitgezettenen)

  Ik hoop dat met de inzet van de koning van Saoudië er een oplossing gevonden gaat worden. (de sauodies hebben ongeveer een half jaar geleden een goede deal met de Amerikanen gemaakt over jetfuel)

 8. 25

  Merkel hoort wat mij betreft inmiddels in de niet onaanzienlijke rij belangrijke politici die het na-oorlogse Duitsland heeft voortgebracht.