QdJ: Een staat in staat van ontbinding

Quote du Jour
“Als u het werkelijk meent dat werk van ons, burgers, serieus genomen moet worden en ook beseft dat het leren van eigen fouten heel belangrijk is, omdat daarmee de kwaliteit van onze rechtsstaat zal verbeteren, dan hopen wij dat u het bijgaande rapport ook serieus bekijkt en tot u en uw mensen door laat dringen. Wij hopen dan ook dat u niet datgene doet wat we de laatste twee jaar hebben moeten ervaren: Hetzij geen enkele reactie krijgen of een briefje vol met eenvoudige plattitudes, maar waaruit niet blijkt dat de informatie serieus is genomen en tot een vorm van actie leidt.”

Uit een brief van Maurice de Hond aan minister Hirsch Ballin, met in de bijlage De Honds rapport “Als een slager zijn eigen vlees keurt” (ondertitel: “Een pleidooi voor een onafhankelijke instantie om fouten die ontstaan door gebrek aan professionalisme en integriteit bij politie en Openbaar Ministerie te onderzoeken en corrigeren”). Volgens De Hond toont zijn rapport het keihard aan: de Nederlandse rechtsstaat verkeert in staat van ontbinding, maar geen hond die iets ziet, laat staan ingrijpt (behalve als die hond Maurice heet natuurlijk…).

 1. 1

  Uit het parallele onderzoek naar één moordzaak van Maurice de Hond ontstaat nu het beeld van een cultuur waar de grootste blunders eerder regel dan uitzondering zijn. En dat die door het justitieel apparaat zelf altijd worden goedgepraat.

  Dat blijft toch een beetje de vraag.

  Iets anders is, dat een merkwaardige coalitie van GL, PvdA, CDA en VVD zich vrijwel nooit bemoeien met de vraag hoe justitie functioneert. Alleen de SP, PVV en TON zijn soms spreekbuis van de ontevredenen.

  Een Femke Halsema wist gisteren op haar weblog Rita Verdonk nog een douw te geven omdat Verdonk op de tribune zat bij Germaine C. Allebei geen toeval.

 2. 2

  Dat rapport is een omslachtige manier om te zeggen dat de klusjesman het gedaan heeft, ik ben benieuwd of ie er mee wegkomt zonder dwangsom.

 3. 3

  De telorgang van de Nederlandse rechtstaat is op dit forum al vaker vastgesteld. Helaas wordt deze telorgang grotendeels vanuit het ministerie van justitie (en OM) geentameerd, juist de partijen die onze rechtstaat te vuur en te zwaard zounden moeten beschermen.

 4. 5

  Vanuit die conclusie ga je nog iets zinnigs zeggen @hema ? Dat is mij nooit gelukt, dat wil zeggen, twas wel zo, maar twou niet doordringen. Inmiddels doe ik het anders. Slaapze.