PVV in alle provincies, behalve Friesland

Geert Wilders (Foto: Flickr/pietplaat)

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft in alle provincies, behalve Friesland, lijsttrekkers gevonden voor de provinciale verkiezingen op 2 maart. Dat blijkt uit een inventarisatie van GeenCommentaar. De PVV heeft eind 2010 gezegd overal mee te doen. Dat de partij meedoet is van groot belang voor het huidige kabinet. De provinciale uitslag bepaalt hoe de Eerste Kamer eruit ziet. Scoort Wilders slecht, dan heeft niet alleen hij, maar ook Rutte problemen.

Friesland is de enige provincie waar de PVV nog geen lijsttrekker heeft voor de provinciale verkiezingen. De Leeuwarder Courant meldde eind november al dat de PVV in Friesland moeite zou hebben om kandidaten te vinden. Zo trok één kandidaat-statenlid zich terug na de commotie over de Tweede Kamerleden Eric Lucassen en James Sharpe. Sharpe was in Friesland verantwoordelijk voor de werving, maar leverde zijn Kamerzetel op 18 november 2010 in. Volgens het Friesch Dagblad zou de PVV in de tweede week van januari met een kandidatenlijst komen.

Wilders leunt bij de keuze van provinciale lijsttrekkers sterk op (kandidaat-)Tweede Kamerleden. In bijna de helft van de provincies deed de hoogste PVV-er op de lijst ook mee aan de parlementsverkiezingen vorig jaar. Twee van hen, Hero Brinkman (Noord-Holland) en Jorma van Klaveren (Flevoland), zijn nu Kamerlid. Vicky Maeijer (Zuid-Holland), Edgar Mulder (Overijssel) en Marjolein Faber (Gelderland) stonden te laag op de lijst om gekozen te worden. De overige lijsttrekkers zijn politiek onervaren, behalve in Zeeland en Limburg. Peter van Dijk was in de jaren tachtig gemeenteraadslid voor het CDA in Goes. De Limburgse lijsttrekker Laurence Stassen is lid van het Europees Parlement voor de PVV.

Update 13 januari: Leeuwarder Courant bericht dat politieman Max Aardema lijsttrekker van de PVV in Friesland wordt.

 1. 1

  de kandidaat uit friesland staat op de lijst van overijssel!! De man, een pianostemmer, is blijkbaar de enige fries die interesse heeft.
  laten we hopen dat hij wordt gekozen, dan moet deze verplicht verhuizen naar friesland:
  reken maar dat wij friezen dat goed in de gaten zullen houden!!!

 2. 4

  Ik wist niet dat Friesland graag onder de voet wordt gelopen door Islamieten; schijnbaar wel. Tegen de tijd dat deze linkse provincie wakker wordt, is het te laat voor ze.

 3. 6

  Ik begin dit toch een nieuw gevaarlijk puntje van de PVV te vinden. De ene helft van de kamerleden mag niks doen vanwege wangedrag en de andere helft heeft ladingen nevenfuncties. Hoe kunnen de PVV kamerleden ooit nog genoeg tijd hebben om werkelijk dossiers door te nemen en zich serieus bezig te houden met het wetgeven van ons land als ze het veel te druk hebben met van alles eromheen?

  Wilders zelf natuurlijk al helemaal niet, dat is toch belachelijk dat die een hele beweging in zijn eentje controleert en opstart, alle nieuwe kandidaten moet screenen, alles wat alle kamerleden zeggen wil controleren, een international anti-islam beweging aanhangt en daarvoor overal praatjes geeft, een rechtzaak tegen zichzelf heeft lopen, beperkt is in z’n bewegingsvrijheid vanwege zijn beveiliging, vroeger ook nog in een gemeenteraad zat en daarnaast dan is hij ook nog eens tweedekamerlid en gedoogpartner. Laten we ervan uitgaan dat hij voor dit laatste dus misschien wat? 10% van zijn tijd over heeft? Dat vind ik toch niet handig voor iemand die de wetten van mijn land zou moeten maken.

  Ik vind eigenlijk dat het helemaal niet mogelijk zou mogen zijn om als tweede kamerlid er meer dan 1 nevenfunctie bij te hebben, gewoon omdat het praktisch onhaalbaar is.

 4. 7

  @6
  Of gewoon veel meer ondersteuning bieden aan kamerleden. Geef ze allemaal maar 30 ambtenaren, die moeten binnenkort toch op zoek naar een nieuwe baan. T is zowiezo niet te doen om als kamerlid met slechts 1 assistent je goed te verdiepen in die tal van onderwerpen.

 5. 8

  @4: Tegen de tijd dat deze linkse provincie wakker wordt

  Huh? Volgens mij is Friesland vooral een steile nationalistisch-christelijke provincie.

 6. 9

  @8
  Ik dacht dat hij het humoristisch bedoelde. Maar heb nog niet eerder reacties van hem gelezen, dus misschien vat ik t wel verkeerd op..

 7. 10

  @7
  Ik weet niet of je het weet, maar dat die ambtenaren hun baan verliezen is een bezuigingsmaatregel van de door jou zo geprezen regering. Als zij daarna weer voor kamerleden gaan werken is het bepaald geen bezuinigen meer. Misschien heb jij ook een assistent nodig?

 8. 15

  @10
  Wat probeer je te zeggen? Dat als er bezuinigd wordt je je niet mag richten op de kwaliteit van de politiek ipv de kwantiteit ambtenaartjes?
  Loze woorden. Politici met de juiste ondersteuning is belangrijker.

 9. 16

  @15 Natuurlijk mag dat – alleen bezuinig je dan niet meer. En dat is toch minstens zo’n belangrijk streven van dit kabinet – “De financiën op orde krijgen”? Ik meen dit letterlijk zo bij jou gelezen te hebben.
  Dan is het wat over-the-top om dan 30*150=4500 ambtenaren gelijk maar weer opnieuw aan te nemen.

 10. 17

  Er zullen er wel meer vertrekken dan 4500. Dus dan bezuinig je en breng je meer kwaliteit in de politiek. Bezuinigen betekent niet dat je geen beleid meer mag voeren. Er wordt ook bezuinigd en toch komen er agenten bij.. Het een sluit het ander niet uit.

 11. 18

  @17: Komen er agenten bij? Ik dacht dat dat een woordtrucje van Rutte was en dat er in werkelijkheid geen (of minder) agenten verdwijnen.

  Overigens hoeveel ambtenaren wil je dan gaan laten ontslaan, dat je nog steeds bezuinigt bij het aannemen van 4500 daarvan als 2e Kamerhulpje (ik begrijp dat de 1e Kamer geen vergelijkbare kwaliteitsimpuls krijgt)?

 12. 19

  @17
  Over “beleid voeren” gesproken: je hebt het wel over een bedrag van een slordige 225 miljoen, als je de ambtenaren 50 mille gunde. Wat dacht je van eens beginnen met 2 ambtenaren extra per fractie? En die andere miljoenen aan iets anders besteden?
  Bijvoorbeeld de door iedereen (ook VVD’ers) aangevochten beëindiging van de Ecologische Hoofdstructuur toch maar laten doorgaan?
  En inderdaad met Bismarck gesproken, nog even 1500 agenten erbij? Die zijn veel goedkoper, nog onder de 2000 euro per maand…
  En dan hou je nog over.
  Of is dat te economisch gedacht?

 13. 20

  Het was maar een gedachte experimentje. Heb niet de hele rijksbegroting in me hoofd zitten. Ga ervan uit dat elk ministreie 10% bezuinigd (gezegd werd 20%, maar dat zal wel niet lukken)… En doe dan gewoon wat schuiven met de ambtenaren die je hebt. Laat ze kamerleden ondersteunen.

 14. 21

  @Inje

  Wat is dat nou weer voor een onzin oplossing. Ik zeg dat de PVV kamerleden en masse meerdere nevenfuncties hebben en dus niet genoeg tijd voor hun kamerwerk.

  En wat is dan de oplossing volgens jou: dan moeten we ze maar meer ondersteuning van ambtenaren geven…

  Als iemand met belastingcenten een goed betaalde baan als kamerlid aanneemt, mag ik als burger dan alsjeblieft verachten dat die persoon daar dan 100% van zijn tijd (werktijd dan he) aan besteed? Misschien zouden we voor de PVV part-time kamerschap in gaan voeren?

 15. 22

  De Fryske lijst is uitgelekt. Morgen officieel. Wilders komt dan naar Fryslan.

  Op nummer 2 staat een oud-SGP prominent Van der Galiën.

 16. 23

  @21
  Het is niet een prbleem wat alleen aan de PVV hangt. Veel kamerleden, van alle partijen, met en zonder nevenfuncties, zouden wel wat meer ondersteuning kunnen gebreuken. je kunt van 1 persoon niet verwachten dat hij alle stukken zelf screent en voorbereid, aangezien er echt verschikkelijk veel wetgeving gecontroleerd dient te worden. En daarnaast zelf nog met initiatieven moet komen.

 17. 24

  @23 Ik ben op zich helemaal niet tegen wat meer ondersteuning voor kamerleden, tot daar toe zijn we het met elkaar eens. maar het inzetten van meer ondersteuning is geen antwoord op dit probleem. Is het redelijk een belangrijke functie in ons land te bezetten en daar dan zoveel naast te doen dan je je niet meer volledig op die ene belangrijke functie kan richten?

  Ik vind van niet.

  Nu is het hebben van nevenfuncties als kamerlid ook niet alleen iets van de PVV natuurlijk, maar mij valt het in die partij wel in heel grote mate op en dat samen met het hebben van een aantal kamerleden die geen portefeuiles (?) mogen bekleden; dat zie ik wel als een probleem. En niet een probleem dat is op te lossen met meer ondersteuning, ik vind dan het opstellen van regels voor het aantal nevenfuncties dat een kamerlid mag bezetten een betere optie.