PvdA voor ander Europa is gotspe

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag plaatsen wij een bijdrage van Arno Uijlenhoet beoogd kandidaat Europese verkiezingen 2009 en woordvoerder van Newropeans Nederland, een Europese politieke beweging voor meer democratie in Europa.

Onlangs presenteerde Jacques Monasch zich als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA voor de Europese Verkiezingen van volgend jaar. Zijn boodschap: Europa moet veranderen. Dat klinkt heel mooi.

Nadere beschouwing van zijn ideeën zijn in dat licht echter teleurstellend: Europa moet van het Nederlandse erf af, Europa moet weer sociaal worden en Europa moet zijn beschaving verdedigen. Wat is er nieuw aan deze voorstellen? Ondanks een aardige analyse van de onvrede van burger ten aanzien van Europa, komt Monasch niet veel verder dan op te roepen tot een grote schoonmaakactie om alle overtollige wetgeving uit Brussel aan de kant te vegen. Aardig idee, maar over de oorzaak rept hij geen moment: Het gebrek aan leiderschap van nationale politici om Europa op een eenduidige manier te besturen en het Europese parlement in positie te brengen om de ongebreidelde regeldrift van de Europese Commissie aan banden te leggen. Bovendien: Pleiten voor een socialer en sterker Europa is mooi, maar wie controleert die nieuwe Europese bevoegdheden dan? Kortom, Monasch bepleit verandering, maar zit gevangen in nationale retoriek. Voor echte verandering is meer nodig: een Europese politieke kracht die het monopoly van de nationale politiek in Europa doorbreekt en de burgers weer in positie brengt. Newropeans, grip op Europa, invloed in de wereld!

Reacties (13)

#1 Bismarck

Mee eens, maar het zou de auteur sieren als hij een stap verder zou gaan dan het net als de politici bij kreten te houden en zijn ideeën uiten over hoe de burgers van Europa dan in de positie moeten komen om de Europese Commissie te controleren en waar mogelijk terug te fluiten.

  • Volgende discussie
#2 dick

Tuurlijk is een concurrent niet positief. Je vraagt Mark R. toch ook niet wat hij van het standpunt van Agnes K. Vindt?

Maar goed, ff in beeld geweest:
Arno Uijlenhoet beoogd kandidaat Europese verkiezingen 2009 en woordvoerder van Newropeans Nederland, een Europese politieke beweging voor meer democratie in Europa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mb

poepoe, over teleurstellend gesproken. Krijg je wat ruimte op een aardig log, gebruik je dat op deze manier.

Wat gaat Arno doen dan? En dan: hoe doe je aan eenduidig bestuur in europa?

Kom op. Laat zien wat je kan/wil! Gebruik je eigen ‘leiderschap’ om te laten zien waar je voor staat en niet om te laten zien waar anderen niet voor staan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bullie

“Wat is er nieuw aan deze voorstellen?”

Sinds wanneer is noviteit een graadmeter voor kwaliteit? Veel vorm, weinig inhoud op de Newropeansite; wat wordt het nou eigenlijk, een soort LPF’66 op Europese schaal?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Opa-Buiswater

Ik lees hier hetzelfde geroeptoeter als bij meneer Monasch…? What about inhoud?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Eurocraat

Het Europees Parlement is een nog grotere voorstander van ongebreidelde Europese regelzcht dan de Europese Commissie, dus hoe die hier precies zou moeten helpen is mij volstrekt onduidelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Hemaworstje

de nederlander was tégen Europa in welke mal je het ook zou gieten.
.
Kan me dus niet voorstellen dat de meerderheid uw aanwezigheid weet te waarderen noch heil ziet in een andere partij.
De Nederlander heeft braakballen van zichzelf verrijkende europese politici.

Want ik ken jouw soort onbaatzuchtigen.
De volgende keer breng je de boodschap en heb je een collectezakje in je klauwen om een jumpstart te kunnen maken.
Zit je een keer op het pluche melk je ons uit en verbied je me alles.

Ooit gehoord van het arbeidsbureau en een fatsoenlijke baan zoeken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 richard

Arno,

> maar wie controleert die nieuwe Europese bevoegdheden dan?

Dit is de wereld op zijn kop.

Ik, en met mij de gewone burger, wil helemaal niet meer invloed in Den Haag en al zeker niet in Brussel. Ik wil niet andere mensen de wet voor schrijven, of allerlei goede doelen najagen met het geld van mijn buurman.

> een Europese politieke kracht die het monopoly van de nationale politiek in Europa doorbreekt

Dit wil ik al helemaal niet. Dit is ronduit vieze-man praat. Enge bureaucraatjes die hongerig zijn naar macht om de burger het leven zuur te maken met hun prietpraatjes.

Ik wil dat DH minder macht en invloed over mij heeft. En dat ‘europa’, dat schimmige ondemocratische clubje zelfbenoemde ambtenaren, helemaal geen invloed heeft op mijn leven.

Ik ben heel goed in staat om mijn eigen beslissingen te nemen. Ik ben oud genoeg, ik kan prima voor mijzelf zorgen en ‘Europa’ hoort daar niet bij.

Ga weg met je enge ideetjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hanedop

“Newropeans, grip op Europa, invloed in de wereld!”
Begrijp ik dat het een advertorial betreft???

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Kalief

Het is maar liefst een gotspe in de titel, doch slechts een lichte teleurstelling in de tekst.

Een politicus die slechts tegen anderen is, is overbodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Kaj

De gastredacteur maakt de klassieke fout die alle pro-Europese politici maken: hij bekijkt de zaken door een Europese bril, niet door een Nederlandse.

En juist daar is het al die jaren fout gegaan. Want daardoor wordt het verleidelijk om zaken, die niet in die pan-Europese visie passen, terzijde te schuiven. Dat zet kwaad bloed.

Ik ben ook een pro-Europeaan, maar bekijk Europa toch liever vanuit Nederland. En zo wens ik dat Belgen dat doen vanuit Belgie, Roemenen vanuit Roemenie, etcetera.

Je zou de plannen van Jacques Monasch misschien wat reactionair kunnen noemen. Dat geef ik je dan.

Maar waar Monasch 100% gelijk in heeft, is dat nationale overheden zich te lang lieten verleiden om met z’n alleen hoog in een ivoren toren te gaan staan, en door een Europese bril naar beneden te kijken.

En de ervaring, de geschiedenis leert dat een top-down benadering over het algemeen slecht afgelopen is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Crachàt

Ik vind het een mooie insteek, Kaj, maar als je zegt pro-europeaan te zijn: hoe ga je dan het zootje ongeregeld wat de verzameling Europese Landen heet, op één lijn krijgen?
Wat is er op tegen, uiteindelijk, en netjes volgens de ideeen van onze oprichters, om dezelfde dingen aan Europa toe te vertrouwen als bijvoorbeeld de VS?
Ik bedoel: waar Europa als het erop aan komt uitgelachen en uit elkaar gespeeld wordt: dàt moet een Europeaan zijn hart doen bloeden.
Draai het maar eens om: stel dat de VS hun beleid op wereldniveau gaan bepalen a la: bottom>top: Texas, Carolina, Alaska en California gaan de business eens runnen door op alles hun eigen vetootje en eigen eigenbelangetje te laten primeren.

Het wordt echt erg, als ook mensen die zichzelf pro-europees noemen, er nooit ofte nimmer in slagen zich ondergeschikt te maken aan een algemeen belang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Kaj

@Crachat: die vlieger, de VS vergelijken met Europa, gaat niet op want de VS heeft (al) een federale structuur. Daarbij hebben de staten een hoge mate van autonomie.

  • Vorige discussie