PvdA slaat opiniepeiling-slaatje uit val kabinet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
GC CoalitieChecker logo

Omdat er landelijke verkiezingen aankomen mag onze coalitiechecker zich verheugen op toenemende belangstelling. De afgelopen week vertienvoudigde het bezoek al. We zullen de komende tijd de checker dan ook trouw wekelijks updaten, waar dat voorheen niet altijd even goed gebeurde.

Ook gisterenavond verscheen er weer een nieuwe peiling, en zoals verwacht maakt de PvdA een sprong in de peilingen. En hoe! Maar liefst zes zetels mag de partij bijschrijven. Dit gaat, lijkt het, vooral ten koste van D66 en de VVD, die ieder 2 zetels mogen inleveren. Het CDA verliest drie zetels.

Al met al is het politieke klimaat weer een klein beetje veranderd sinds de vorige week. Kijk dus snel zelf of uw favoriete coalitie nu wél te vormen valt op de GC coalitieChecker!

Reacties (8)

#1 Mark

Ik zet mijn geld nu op een coalitie van CDA, PVV, VVD + CU of D66. De eerste drie zitten programmatisch het dichtst bij elkaar, en moeten er dan nog 1 partij bij zoeken.

 • Volgende discussie
#2 Mark

Een links-liberale coalitie zit er niet in:

# D66
# GroenLinks
# Partij voor de Dieren
# PvdA
# SP

73 zetels

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Roy

@1: Als ik jou was, zou ik mijn geld niet op een combinatie van PVV en D66 zetten.

Ik denk trouwens dat de VVD met die 15 zetels een stuk of 5 zetels ondergewaardeerd wordt. In de politieke aandelenmarkt zou ik mijn geld dus zetten op de VVD.

Maar dan nog, een herhaling van Balk-II (CDA, VVD, D66) levert op het moment 62 zetels op. Als ik uitga van CDA 30, VVD 20 en D66 15, kom ik nog maar op 65 zetels.

Een combinatie met PvdA en CDA zit er de komende jaren niet in door alle animositeit. Al zou Wijffels met de kemphanen afgezonderd in Finnmark gaan vergaderen met alle drop die ze kunnen vinden, wordt het nog niks. Die combi is volgens mij pas nodig zodra alle hoofdrolspelers van de laatste breuk van het toneel zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 pedro

@3: op dit moment zou investeren in VVD aandelen een goede zet. Dat denk ik ook. Veel gewoon rechtse PVV stemmers, die de VVD door haar samenwerking met de PvdA in de jaren 90 kwijt is, gaan daar in de toekomst toch weer terug komen.

20 jaar geleden waren (en na de eerstvolgende kamerverkiezingen zijn) aandelen SP volgens mij ook bijna een winstgarantie, zo lang de PvdA zich op het politieke midden blijft richten. Als de PvdA dat blijft doen, dan wordt het steeds meer een regentenpartij, net als het CDA (en wordt die roep van rechts vanzelf een selffulfilling prophecy).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mark

@Roy: woops, PVV-D66 zal idd wel heel lastig worden, al heeft D66 in het verleden laten zien niet al te principieel te zijn.

Ik deel je mening over onderwaardering VVD. Ook lokaal zijn ze goed bezig heb ik het gevoel. Veel en goed in het (landelijke) nieuws.

Misschien is een centrum-rechts kabinet met gedoogsteun nog het meest haalbaar. Maar dan zitten we wel weer met een paar onstabiele jaren.

Ik hoop toch echt dat de verkiezingen een driepartijenmeerderheid opleveren…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henri

“Kijk dus snel zelf of uw favoriete coalitie nu wél te vormen valt”
Even kijken. Maximaal 3 partijen, geen PVV…
Geen coalitie(s) gevonden
Nee, nog steeds geen stabiele coalitie te vormen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Teun

Meest opmerkelijke: CDA/PVV/VVD haalt het niet. Dan hebben ze nog de CU nodig *gruwel* (alsof het met z’n drieen al niet erg genoeg was).

Maar Paars III (met GL) haalt het ook niet.

Het wordt met de week idioter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Teun

@6 De enige coalitie met drie partijen die momenteel ueberhaupt mogelijk zou zijn, is CDA/PVV/PvdA…

 • Vorige discussie