PvdA: Reactie PvdA Eerste-Kamerfractie op Irak-onderzoek

PvdA: Reactie PvdA Eerste-Kamerfractie op Irak-onderzoek

De PvdA Eerste-Kamerfractie neemt kennis van het voornemen van de minister-president om Mr. W. Davids te verzoeken een commissie samen te stellen om onderzoek te doen naar de besluitvorming inzake de politieke steunverlening aan de oorlog tegen Irak. De fractie hecht eraan dat het kabinet zelf haar zal antwoorden.

 1. 2

  De Eerste-Kamerfractie heeft er geen bezwaar tegen als de beantwoording van de vragen door de regering de Kamer op of omstreeks 1 november bereikt. Aldus de verklaring van de Eerste kamerfractie van de PvdA. Dit is toch niet te geloven!? Senator Klaas de Vries, wat resteert er van uw flinkheid van de laatste maanden/jaren? De grens tussen souplesse en karakterloosheid is met deze afhankelijk-apathische reactie naar mijn mening ver overschreden.

 2. 3

  Wat dachten jullie @1 en @2 dan, dat de Eerste Kamerfractie van de PvdA het kabinet nu zou moeten laten vallen? Wie breekt betaalt is een wijsheid die ervaren politici kennen, ook in de Eerste Kamer. Balkenende dient zijn bekertje vanaf november weer aan de mond te zetten.

 3. 4

  Zo te zien willen @1 en @2, dat de PvdA nu blijft aansturen op een parlementaire enquête, die er vervolgens niet gaat komen, omdat een meerderheid van de Kamer (CDA, VVD, klein rechts) zich achter het plan van Balkenende voor een ‘onafhankelijk’ onderzoek kan verschuilen. Dus ofwel begrijpen zij de fijne nuances van ons Nederlandse politieke stelsel niet (soms met je compromissen sluiten om later misschien toch je doel nog te kunnen bereiken), ofwel willen zij dat de zaak in de doofpot blijft.

 4. 5

  @4: nounou, ik heb het idee dat Eurocraat misschien wel het meest ingevoerd is in de “fijne nuances” van de politiek en ook dat hij dat onderzoek heel graag wil.

  Je baseert je veel te grote conlusie op een eigen aanname. Heb je Rutte net gehoord? Die schiet de commissie-Davids nu al af.

 5. 6

  @5: ook Eurocraat kan een detail over het hoofd zien, of hij kan van mening zijn, dat er nu wel een meerderheid voor een parlementaire enquête is. Ik geloof daar niet in. Die meerderheid heeft 6 jaar lang ontbroken.

  En Rutte heb ik net niet gehoord, maar ik heb hem gisteren wel zien draaikonten bij Andries Knevel (of all people), die hem ook meerdere malen verweet te zitten draaikonten, omdat hij daar geen antwoord wilde geven op de vraag of hij nu wel of niet voor een parlementaire enquête was. Rutte was vooral tegen het onderzoek, omdat hij niet verwacht dat er nieuwe feiten boeven tafel komen. Alles was al beschreven in de notulen van de TK. Als hij vandaag nog steeds hetzelfde denkt als gisterenavond, is dat ook de reden, dat hij de commissie Davids nu afschiet. Niet omdat hij nu plots een parlementaire enquête wil.