Pubers pakken marktaandeel digitale seksbranche

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

SATIRE - Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Webcam girl in actie (Foto: Flickr/rbatina)

Het marktaandeel van pubers die op freelancebasis erotische beelden verspreiden is het afgelopen jaar gestegen met 23%. De pubers die spontaan hun kleren uittrekken voor de webcam hebben een zwarte markt gecreëerd in de digitale seksbranche. Volgens Ruud Masfeld, directeur van webcamgirls.nl, wordt de markt ondermijnd door de ‘losse moraal’ van de jongeren.

“Het is een ongeorganiseerde groep, die desondanks als collectief agressieve stappen onderneemt om onze branche financieel te ondermijnen,” zegt Masfeld. De ondernemer heeft verschillende pogingen gedaan om jongeren in dienst te nemen, maar velen weigeren een vast dienstverband; ook blijkt het vaak lastig om ouders contractueel aan boord te krijgen. De goedkope krachten vormen voor de branche een oneerlijke concurrentie. “De ouders letten niet op hun kinderen, maar vervolgens willen ze hun werk ook niet uit handen geven. Ik kan zo geen kant op, ik voel me geëxploiteerd,” aldus Masfeld.

De zorgen van Masfeld worden niet overal gedeeld. Neelie Kroes geeft in een interview aan de versplintering van de markt ‘een goede zaak’ te vinden. Volgens de Eurocommisaris is er te lang sprake geweest van controle van de markt door te grote spelers. “Dan krijg je een gebrek aan diversiteit, onderdrukking van werknemersrechten en prijsafspraken. Dit is typisch een markt waaraan iedere burger zonder al te veel sunk costs een steentje kan bijdragen. Dat houdt de prijzen laag, bevordert de keuzevrijheid voor de consument en zorgt voor een gezonde en efficiënt functionerende markt. Persoonlijk vind ik dat deze meiden zowel op economisch als op emancipatoir vlak een grote slag slaan.”

Djemie Gruivelkaag (15), een freelance-webcamgirl uit Almere-Haven, noemt de ‘benauwende CAO van de pornowereld’ als voornaamste reden om voor zichzelf te blijven werken. “Uit je kleren voor het minimum jeugdloon, zie je het voor je? Eén vriendin van me heeft het gedaan en ze moest noodgedwongen bijverdienen als breezerslet. Ze kreeg niet eens een lunchpauze! Nee, ik doe het lekker zo. Alle tijd om school af te maken en toch genoeg doekoe voor een scooter.”

Reacties zijn uitgeschakeld