De Egyptenaren stuurden hun dictator naar huis, kregen er een militair bestuur voor terug en vierden dit vervolgens met een groot volksfeest. Dat is net zoiets als tweede worden op een WK en een rondvaart door de grachten organiseren. Nederlanders en Egyptenaren lijken dus eigenlijk best veel op elkaar. Maar in één ding verschillen we flink: Egyptenaren zouden wél massaal gaan stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl hier de verwachte opkomst een magere 45% is… Maar wat weten die Egyptenaren nu van democratie?! Wij gaan hier al 100 jaar gebukt onder democratie, inspraak en rechtspraak! Ga er maar aan staan! Een Eerste Kamer die indirect gekozen wordt om wetten te controleren?! Provinciale Staten kandidaten waar je nog nooit van hebt gehoord?! ..en de enige Sterke Man die hier iets aan kan doen wordt naar de zeebodem gecartooneerd door JOOP?! Dus laat u zich niets wijsmaken door die Egyptenaren op het Tahrirplein als ze zeggen dat u knettergek bent als u vandaag niet van uw stemrecht gebruik maakt. Over 100 jaar zitten zij ook met hun onderbuik vol shoarma te klagen over de kloof tussen bestuur en burgers. [/tongue in cheek]
Reacties (12)
Dat zijn alleen maar peilingen. Als er bij de verkiezingen in Egypte de volgende keer teveel mensen op het Moslimbroederschap kiezen, geheel democratisch. Dan gaat het net zoals in Algerije. Dan worden de verkiezingen alsnog ongeldig verklaard. Ik denk dat de mensen dan snel genezen zijn van democratische verkiezingen.
Niet over 150 jaar zitten zij pas met een onderbuik vol aan te weinig inspraak enz. In Nederland stemt Jan met de Pet eigenlijk nog geen 100 jaar (1918 invoering algemeen kiesrecht). Tegenwoordig is er meer transparantie of de politici het willen of niet via internet bijvoorbeeld. Dus heb je echt geen 150 jaar nodig.
ja je hebt gelijk met die 100 jaar Joop, ik had al zo’n vermoeden dat ik daar nat ging, maarja weinig tijd he, druk druk, dus heb het even aangepast, maar jouw verbetering staat.
Democratie is niet dat je moet stemmen, maar dat je mag kiezen of je wilt stemmen, niet stemmen is namelijk ook een keuze.
@3 Een keuze voor het uitoefenen van geen inspraak?
@4
Een luid en duidelijke keuze ervoor, zelfs!
Eigenlijk lijkt het me dan ook logisch dat 3 en 5 met z’n allen permanent op een onbewoond waddeneilandje gaan zitten nadenken wat er allemaal zo verkeerd is aan de democratie zoals die in Nederland (nog even) bestaat.
Permanent is wel weer erg cru. Ik vind dat ze weer van het eiland af mogen als ze een succesvol vergelijk hebben gemaakt met de stabiele politieke situatie in een land met opkomstplicht zoals België.
België heeft nog nooit zo goed gedraaid als zonder regering.
Het is een warm pleidooi voor meer ‘lopende zaken’, en het bewijs dat anarchie werkt!
Overigens zijn erg erg weinig problemen met de respectievelijke Vlaamse, Waalse, provinciale, Europese èn gemeenteraadverkiezingen die allen even verplicht zijn.
@6, Crachàt | 2 March 2011 | 16:06
1, Als wij op een onbewoond eiland gaan zitten dan is het geen onbewoond eiland meer.
2, Democratie houd in dat je recht op inspraak hebt, niet dat je dat recht ook daadwerkelijk MOET gebruiken, nogmaals, niet stemmen is ook een keuze.
Bolke, niet gaan stemmen moet je natuurlijk zelf maar weten, dat recht heb je inderdaad, maar “recht op inspraak” vind ik toch wel een héél beperkte definitie van democratie. Het is de dominante visie op democratie in dit deel van de wereld, dat besef ik me wel, dus toch even een opmerking daarover.
Echte democratie is zoals Lincoln zei: government of the people, by the people. Dat impliceert wel iets meer dan alleen maar “inspraak” hebben in wat een overheid voor je beslist.
@6
Ben meer een stadsmens.
Of er nu stemplicht is of niet – je hebt de absolute, onbespreekbare en ondeelbare morele plicht om er aan deel te nemen.
Geen enkel excuus is goed genoeg om dit systeem in de hand te spuwen.
Nogmaals: ontzeg jezelf dan van elk rècht waar een democratie je van voorziet, als je niet wenst deel te nemen aan die paar keer een bevraging per decennium.