Prins van Oranje gooit eigen ruiten in

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Ja, dit is de foto. Nieuws, dus het mag, een thumbnail, dus een citaat.

De prins van Oranje heeft zijn eigen ruiten ingegooid. Door het internationale persbureau AP aan te klagen wegens het publiceren van een privé-foto heeft hij de regeling die de koninklijke familie met de pers had, eigenhandig de nek omgedraaid. Met de regeling werd het Nederlandse (roddel)-journaille omgekocht. Ze zouden geen privé-kiekjes van de Oranjes meer plaatsen in ruil voor een tweetal zoetsappige, geregisseerde persmomentjes per jaar.

Met de zaak brengt hij Nederland internationaal schade toe. Want als hij wint zal Nederland op de wereldranglijst van persvrijheid gaan dalen. Reken daar maar op als Reporters Zonder Grenzen het nodig acht een alarmerend persbericht uit te sturen.

De organisatie vindt dat niet het prinselijk paar, maar de pers hoort te bepalen wat wel en niet nieuwswaardig is. Bijvoorbeeld, als het door het Nederlandse volk betaalde stel uitgebreid op vakantie gaat naar Argentinië terwijl de economie in Nederland in elkaar dondert, dan kan dat best nieuwswaardig zijn.

Gisterenavond verklaarden de NOS en RTL de regeling de facto dood door de foto in de diverse journaals te tonen, met als verantwoording dat de foto nieuws geworden is omdat er een rechtszaak over wordt gevoerd.

Terecht, maar de RVD is het daarmee niet eens: “Nieuws [is] geen reden om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer”, en eist dan ook dat de zenders er mee ophouden.

Nieuws is geen reden om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer? Wat? Dat bepalen we zelf wel, stelletje achterlijke gladiolen, Nederland is geen bananenrepubliek! Vanaf nu bij elke rechtszaak de foto in de krant, dat zal ze leren!

Reacties (8)

#1 Olav

Nederland is inderdaad geen bananenrepubliek. Helaas wel een bananenmonarchie. Dat blijkt wel weer.

 • Volgende discussie
#2 Peter

BN’ers, ook die van koninklijke bloede, hebben natuurlijk geen persoonlijke levenssfeer. Hebben ze recht op zo’n sfeertje?

Het meeste nieuws over BN’ers is geen nieuws. Daar kunnen we het wel over eens zijn?
Mensen die optreden in ‘het landsbelang’ zouden in het nieuws moeten komen als
a. skiën een staatsopdracht is, het landsbelang dienende;
b. skiën het landsbelang schaadt; een nieuwsbericht kan dan de trigger voor kamervragen zijn, over de verantwoordelijkheidsopvattingen vande functionaris in kwestie;
c. skiën tot zulk een ongeluk leidt dat de toekomst van de monarchie in gevaar komt;
d. skiën een noviteit is met vergaande gevolgen voor de samenleving; als dan een monarch op de latten staat komt-ie onvermijdelijk in het nieuws. In dit geval zou een ‘gewone’ burger ook nieuwswaarde hebben.

De enige potentiële nieuwswaarde die ik in deze rimram zie, is het gegeven dat prins WA zich op een jeugdtrauma beroept. Dat doet vragen oproepen over de mentale stabiliteit, die een aanstaande vader des vaderlands toch dient te bezitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 IederVoorZich/Peter

Klopt Olav.

Waar gaat dit over ?
Heeft die ergens een zonnesteek opgelopen ofzo ?
Dat dit het nieuws nog haalt.
Meneer doet ook alles om in het nieuws te komen.
Had die beter niet kunnen, want nu is er weer zinloze publiciteit en beeldvervuiling.

Je kunt jezelf behoorlijk te kijk te zetten en je kinderen.

Slaap lekker verder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lenin Strawskim

@Joost: Yes! We willen slaapkamerfoto’s van Maxima. Dat vinden wij nieuws!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Onno van de Boerenweteringschedijk

De RVD maakt zich wel onsterfelijk belachelijk. En volkomen terecht dat AP er niet mee akkoord gaat, want de RVD heeft geen poot om op te staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: Ja want de slaapkamer van Maxima is ook volledig hetzelfde als een openbare skihelling, waar iedereen je kan komen bekijken. In tegenstelling tot wat Peter beweert is tegenwoordig alles wat BN’ers (de von Nassaus incluis) in het openbaar uitvreten nieuws. Wat ze in het niet-openbaar doen eigenlijk ook, maar we respecteren de grenzen van de privacy, zelfs van publieke figuren, als ze niet in publiek zijn. Als ze wel en plein publique zijn, moeten publieke figuren niet mekkeren als ze gekiekt of gefilmd worden, daar verdienen ze immers hun geld mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 IederVoorZich/Peter

Precies Bismarck.
Ze krijgen een aardige fooi voor hun verschijningen.
Een webcam in de wc of slaapkamer zou van de zotte zijn. ;-)
Maar eigenlijk hebben we daar recht op.
In de woonkamer tenminste en de wandelgangen.
Douche interesseert me ook niet.

Wat een komkommers weer. ;-)
Flauwe dingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Willem

Gaan willem en Maxima Bing ook voor de rechter slepen ?

 • Vorige discussie