Preventieve boycot tegen weer een preventieve oorlog

Komt er een aanval van de VS op Iran of niet? De voortekenen zijn er in ieder geval. Voorbereidingen worden uitgevoerd op militair vlak. En publicitair wordt de druk op Iran verhoogd. Het kernwapenprogramma en de betrokkenheid in Irak zijn de belangrijkste argumenten.
Dit roept een sterk déjà vu gevoel op. Precies vier jaar geleden begon de aanval op Irak. De aanloop was gevuld met zogenaamde bewijzen en het hameren op de nieuwe militaire strategie van preventieve oorlog. Anders zou er een “mushroom” boven een Amerikaanse stad verschijnen. De bewijzen bleken niet hard te zijn en de gevolgen van deze oorlog zijn inmiddels bekend.
Maar toch wordt er aan de volgende oorlog gewerkt. Een oorlog waarin zelfs gesproken wordt over de inzet van tactische kernwapens.
Hoe voorkom je deze oorlog?
Logo Not AgainHet is nu juist die aanloop richting de Irak oorlog waar we van kunnen leren. Hebben immers al die tegenstemmen en al die wereldwijde demonstraties resultaat gehad? Nee, geen enkel. Heeft het dan zin om nu het te laten bij protesten en obligaat petities tekenen? Nee dus, moderne tijden vragen om moderne tactieken.

Net als voor de Verenigde Staten de pre-emptive strike nu hét instrument is in hun buitenlandbeleid, moet de tegenbeweging het middel van pre-emptive actie gaan hanteren.
Daarom stel ik een preventieve boycot van Amerikaanse producten voor. Alleen met een consumentenboycot kan een signaal gegeven worden dat door Amerikanen duidelijk begrepen wordt. Een voorproefje van een volledige boycot wanneer het wel weer tot een oorlog komt.
Om deze preventieve boycot extra symbolische waarde te geven, is het onderwerp het Zwarte Goud. Heel eenvoudig niet tanken bij de Amerikaanse maatschappijen Texaco, Esso en Mobil. Heel eenvoudig geen cola meer drinken van Pepsi en Coca. Dat is alles. De boycot loopt gedurende de periode waarin 4 jaar geleden de campagne van de Irakoorlog gevoerd werd, van 21 maart tot 1 mei.

Deze preventieve boycot heeft natuurlijk weinig zin als alleen een paar van de honderd lezers hier mee doen. Vandaar de oproep aan allen die dit lezen om dit bericht verder te verspreiden. Op hun weblog, op hyves, op verjaardagen, tijdens de werklunch, etc…

Eens kijken of ze dit signaal in hun eigen taal wel begrijpen.

Update: Lijst met websites die de actie steunen:
Geencommentaar.nl
Margrietjes
Lisettedeboer.nl
Steeph

Dit stuk is op persoonlijke titel geschreven.

 1. 2

  Goed idee.

  Een pre-emptive boycot van ABN AMRO zou ook op zijn plaats zijn, om te voorkomen dat ze worden overgenomen door gaan fuseren met Barclays, een van de Britse banken die Mugabe helpt in het zadel te blijven zitten.

  (linktip met meer info is onderweg)

 2. 7

  Stel een massale boycot. Is het bijdehand om de VS nóg dieper in het financieel verdriet te storten? Vervolgens sneeuwbal.. Met al dat militair potentieel. Massaal gaan lopen…we willen het niet…d’r zal niks anders opzitten…of…is daarvoor het buikje weer té rond?

  Pff…either way…

 3. 9

  Bekende stuf @YP. Ze hebben er zelfs een liedje van gemaakt.

  “we fired our guns
  and they began arunning
  down the Mississippi
  to the Gulf of Mexicooooo Mexicoooo Mexicohooo’ohohoo”

 4. 10

  @Steeph, wat jij een kleine boycot noemt wordt daar door die pompous-ass reuzenmietjes opgeblazen tot een halve terroristenaktie hey.

 5. 14

  @RennieB: Als je daar maar geen zwarte inkt uit de VS voor gebruikt hebt ;-)
  (is trouwens duurder dan goud).

  Zal ik straks flyeren bij de Dutch Bloggies.

 6. 15

  Oh wat een aardig idee.
  Ik dacht dat je misschien indien leuk aangekleed CNN al haalt met een spandoek “justice internationale au’jourd hui” (of hoe je dat schrijft) over de “america today” (naar aanleiding van de freedom fries) Maar ik zoek nog iemand om op de uitkijk te staan. Zijn er toekomstig medeplichtigen? ;)

  Misschien wordt t vanzelf snel groot als we de complottheoristen aanroepen… :)

 7. 18

  Als iets natuurlijk tot oorlog en conflict lijdt, is het een wedloop van boycotten en dreigende taal.
  Inclusief dit boycot

 8. 19

  Ik rook niet ,dus dan moet ik maar stoppen met die ABN wanneer ze gaan fuseren met een van stink stokjes rijk geworden bank .

 9. 22

  Goed plan.
  Misschien moeten we ook iets preventiefs met Balkenende doen? Voor ie weer ergens induikt omdat Iran VN resoluties naast zich neer heeft gelegd?

 10. 23

  Los van de hamvraag hoe ik dán aan mijn Coca Cola kom (dus boycotten? Never-nooit-nie) ontkom ik toch niet aan de vraag hoe je dan wilt voorkomen dat al die kleine kruideniertjes-op-de-hoek, voor een groot deel afhankelijk van Amerikaanse produkten, over de kop gaan?
  Ergo met kleinschalige boycots snij je hooguit in jezelf want maak je slachtoffers in je eigen lokale economie.

  En eigenlijk geldt dit zelfs op nationale c.q. europese schaal. Je zou bijvoorbeeld, door een nationale boycot, ook de baten uit een contract zoals dat van de JSF voor jezelf blokkeren. En uiteraard is de JSF sowieso omstreden, dat weet ik ook wel, maar er zijn nog veel meer van dit soort over-en-weer projecten. Nederland is uitermate afhankelijk van de amerikaanse economie, of we dat nou leuk vinden of niet.

  Volgens mij is het dan ook in de huidige, dooreengewrongen, wereldeconomie nauwelijks meer mogelijk om een boycot tegen welke nationaliteit af te roepen zonder daarbij jezelf stevig in de vingers te snijden.

  Bovendien betwijfel ik of het een indrukwekkend signaal naar Amerikanen toe zou zijn. Áls je al enige indruk wilt maken aan de overkant van de oceaan maakt zoiets simpels als het verbranden van de amerikaanse vlag véél meer indruk, uitgaande van de amerikanen die ik ken. Gewoon elke dag voor de ambassade een vlaggetje in de fik steken haalt veel eerder het (amerikaanse) nieuws -en stemt daar meer tot nadenken want ze willen o zo graag geloven dat ze populair zijn- dan je eigen kruidenier economisch om zeep helpen.

 11. 24

  @TheRule: Met opzet gekozen om niet een algemene boycot van Amerikaanse producten te doen, maar een specifieke.
  Hier wordt de kruidenier niet (nauwelijks) door geraakt.
  Maar niet tanken en geen cola drinken moet voor de bedrijven uiteindelijk wel zichtbaar zijn in de statistiek.
  Zeker als deze campagne europabreed wordt gevoerd.

  Niet dat ik veel illusies heb in deze. Enerzijds is de invloed van Sargasso veeeeel te klein.
  Anderzijds zijn mensen tegenwoordig niet meer bereidt een statement te maken als dat aanpassing van hun gedrag vraagt.
  Ze vinden het dus eigenlijk allemaal prima, al zeggen ze wat anders.

 12. 26

  kruideniertjes-op-de-hoek

  Gaap. Welkom in Holland achter de dijken.

  Eens kijken naar het kapitalististe land ter wereld. Wat vinden ze daar een probaat middel om hun afkeuren ergens over uit te spreken? Waratje, ’t is de ouderwetsche boycott! De door die Amerikanen verworven rijkdom moet bij toeval zijn ontstaan, want als het om de werking van de vrije markt gaat, zet TheRule met zijn superieure kennis ze toch ernstig te kijken.

 13. 27

  @Steeph:
  Enerzijds is de invloed van Sargasso veeeeel te klein.

  TheRule’s idee om “…voor de ambassade een vlaggetje in de fik steken…” kan inderdaad wel eens leiden tot meer publiciteit. Als je naast die brandende vlag dan nog een spandoek ophoudt met je oproep, kan dat boycot een stuk groter worden.

 14. 28

  @Pepijn: volgens mij zijn bij eerdere demonstraties (in de aanloop naar de Irak oorlog) ook al de nodige vlaggen verbrand. Zonder noemenswaardig resultaat zover ik heb kunnen zien.
  En probeer maar eens voor de amerikaanse ambassade te komen, laat staan een fikkie te stoken (zonder een half jaar anoniem opgesloten te worden)

 15. 29

  @pepijn, erg eens, maar ook met Steeph. Boycotten sorteren geen effect, maar vlagbranden ook niet. Trefwoord voor een goede effec-hebbende actie is LUDIEK. En het is bijna 1 april dus er is alle ruimte om iets echt goeds te bedenken. (viz ook #15)

 16. 31

  de vraag hoe je dan wilt voorkomen dat al die kleine kruideniertjes-op-de-hoek, voor een groot deel afhankelijk van Amerikaanse produkten, over de kop gaan?

  Volgens mij valt het allemaal nog wel mee met die afhankelijkheid van Amerikaanse produkten. Het is met name zeep en cosmetica die daar vandaan komen, schat ik zo in. Unilever is dan een prima alternatief,

  In de VS. zelf word die oude slogan “Koopt [eigen] waar…” overigens wél vaak gebruikt op produkten.

  Semi off-topic
  In het UK. trouwens ook. Sinds een paar weken ben ik trots eigenaar van een Brompton vouwfiets. Met 3 versnellingsnaaf. Je kunt wel meer versnellingen krijgen, maar dan moet je aan de rare combi’s: versnellingnaaf (3) * extreem beperkte derailleur (2) = 6

  Op mijn vraag aan de fietsenboer waarom ze er niet gewoon een Shimano Nexus 7 versnellingennaaf in kunnen zetten was het antwoord dat men bij Brompton liever geen non-british onderdelen gebruikt…

  Nog verder offtopic:
  Het is dat die helemaal ontbetaalbaar zijn, anders ging ik voor de Duitse Birdy vouwfiets, voorzien van een (ook Duitse) Rohloff 14-versnellingsnaaf)

 17. 32

  Als iemand een goed (ludiek) idee heeft voor een actie en je hebt first-life support nodig, ben ik van de partij. Ben in bezit van minstens 1 aansteker.

  We kunnen er natuurlijk ook een gezellige Sargasso-bezoekers meeting van maken, toevallig vlak voor de Amerikaanse ambassade.

 18. 33

  Mijn digitale bijdrage heb je. NL verleent nog steeds ‘politieke steun” aan de oorlog. Misschien ludieker (en veiliger) om het partijbureau van de PvdA te kiezen als actie-lokatie? Wie heeft er een PvdA-vlag?

 19. 34

  Dat is een lieve actie, die niets gaat uithalen. Maar goed, ik zal met het BMW’tje keihard voorbij die yankee-benzinepompen rijden. En Cola dronk ik al nooit.

 20. 36

  # 29 en 32
  Ludieke actie? Lastig. Vlag verbranden…producten boycotten…demonstratie? Het deert ze niet. Lijkt. En Bush is niet zo gauw uit het veld geslagen. Staat met stalen gezicht flaters e/o tegenstand weg te lachen voor de verzamelde pers.

  Hmm..een actie à lá “mission impossible” misschien?…via de liftschacht/ riool/ airco naar binnen en Bush in compromitterende posities fotograferen? Nee..vereist degelijke en langdurige planning. Bovendien ontbreekt het de gemiddelde sargassiaan misschien aan militair inzicht/ training…als ze zich al niet hebben laten afkeuren op S- 5.

  Tja…zit er maar een ding op. Magie! Ik weet het anders ook niet. Een vloek o.i.d. Misschien kan 1 van de dames een drankje brouwen?:
  “Roeren, roeren in de kom…geitenstaart op bokkenpoot…kikkersoep met kokend lood…spinnenweb brand okkernoot…drink een slok en val dan dood’’ Of een Voodoo- master inhuren, een séance in 100 huiskamers tegelijkertijd met een ouija- bord o.i.d.:

  In trance: “Verdwijn…VERdwijn…VERDWIJN”

  Wie weet….

 21. 41

  Ik snap er niets van.
  Overal klaagt het Amerikaanse leger dat ze nauwelijks kunnen voldoen aan de inspanning in Irak en dat de VS er in principe onbeschermd bij ligt en dat nieuwe brandhaarden niet kunnen worden geblust.

  Denk je nu echt dat Bush dat kan maken met de publieke opinie tegen en de democraten in de mederheid, dus ik weet niet wat bedoeld wordt dat alles erop lijjkt dat de VS zich op een oorlog met Iran voorbereidt,

 22. 42

  @Henk: Lees eerdere draadjes hierover bij Sargasso.
  Belangrijkste punt in dit geval is dat het mogelijk niet om een invasie gaat maar om een gericht bombardement van korte duur. Dat kunnen ze makkelijk doen.

  En qua voorbereidingen (zie ook de andere draadjes). Twee extra vliegdekschepen en gedetailleerde aanvalsplannen. Is dat voldoende?
  En die meerderheid heeft Bush niet nodig. In een eerdere wet zit ruimte om willekeurig welk land aan te vallen zonder goedkeuring van het congres. Lang leve de erfenis van 9/11

 23. 45

  Deze boycott is een makkie wat mij betreft: ik tank enkel witte produktenspul, en drink nooit Hola-Pola, tenzij om medische redenen. En vrijen voor het goede doel doe ik ook al jààren.

 24. 46

  “nederlandse webloggers waarschuwen de verenigde staten van amerika voor de laatste maal!”

  *haha*

  daar zullen ze van schrikken, zeg.

 25. 48

  hm. het is ook elk jaar hetzelfde na die dutch bloggies: ineens vinden de verzamelde nederlandse webloggers zich heel wat. misschien moest daar maar eens een pil tegen worden uitgevonden.

  aan de andere kant, met een week ofzo is het wel weer over.