Presidentsverkiezingen 2008: de discussie

Amerikaanse vlag (Foto: Arnoud Boer)

Omdat ons GCcafé een likje verf krijgt, kunt u uw commentaar op de uitslagen vanavond zoals ze binnenkomen hieronder in de reactiepanelen kwijt. Hoewel het nog even duurt voor de eerste stembussen sluiten, kunt u nu alvast uw speculaties kwijt. Wordt het een ruime Obama-zege of een onverwachte McCain-overwinning? Hoe zal de beurs reageren op de uitslag? Stort de beurs in als Obama wint? Komen er rellen als McCain toch president wordt? Zal Texas zich afscheiden als Obama boven eindigt? Zouden ze in Florida eindelijk fatsoenlijke stemmachines hebben aangeschaft? Wij horen uw mening graag!

Overigens kunt u wel de beelden van C-Span volgen in het café.

 1. 1

  En vergeet niet David Rietvelds spiekbriefje , waaruit onder andere blijkt dat als om 24.00 Indiana naar Obama gaat de verkiezingen al zo goed als voorbij zijn.

  Krijgen we eindelijk een keer een Amerikaanse president zonder een nacht doorhalen?

 2. 3

  Mag ik overigens melden dat terwijl ik lees, mijn werk voor morgen voorbereid, mijn wenkbrauwen pluk, mijn trilobietenfossielen orden en de Grote Vermande afstof, ik niet goed kan volgen hoe deze verkiezingen lopen via internet. Ik vind alle sites verdraaid ingewikkeld als je er maar met een half oog naar wil kijken. Ik verlang terug naar de Big Mac van de publieke tv, gewoon Charles Groenhuijzen die met zijn onsympathieke wodkakop loopt te verkondigen “dat dit historische verkiezingen zijn” (altijd) en dat “die-en-die toch wel gaat winnen, oh wacht, er komt weer een swing state binnen, over naar jou”.

 3. 7

  @zieke kat (5): Middennacht zouden de eerste uitslagen binnen moeten komen. Tegen half drie zullen we waarschijnlijk zeker weten wie gewonnen heeft. De laaste uitslag (Alaska) zou tegen 6 uur in de ochtend moeten komen.

 4. 13

  In antwoord op de vragen:

  Wordt het een ruime Obama-zege of een onverwachte McCain-overwinning?
  300+ voor Obama
  Hoe zal de beurs reageren op de uitslag?
  De beurs reageert vandaag al in anticipatie en stijgt bij de gedachte aan een O-overwinning
  Stort de beurs in als Obama wint?
  Nee, zie boven.
  Komen er rellen als McCain toch president wordt?
  Hmm, misschien een paar, iig wel bij mij thuis, ik ben bang dat er op z’n minst wijn tegen de muur gaat (altijd de computer vermijden). En mijn Obama-shirtje zal verpest zijn door de zoute tranen.
  Zal Texas zich afscheiden als Obama boven eindigd?
  Goed plan, doen! Die olie is straks toch niets meer waard.
  Zouden ze in Florida eindelijk fatsoenlijke stemmachines hebben aangeschaft?
  Nee. Maar Florida is niet doorslaggevend vannacht.

 5. 15

  Het lijkt er overigens tot nu toe op dat de verkiezingen tamelijk soepel verlopen: welioswaar lange rijen en hier en daar incidenten maar nog geen Florida-achtige probmlemen.

 6. 17

  Over wat Eurocraat zei op 15, waarom verwacht je die toestanden nu al? Verkiezingsfraude is als Katrina is als de zeebeving, de echte drama en shitstorm komt de dag erop.

 7. 18

  @17: omdat er nu natuurlijk bijzonder op wordt gelet. Verder heb je natuurlijk gelijk, er kunnen nog maanden van geruzie volgen, maar als de uitslag duidelijk is en er geen wijsverspreide problemen zijn, hoeft dat iig geen invloed te hebben op de snelheid waarmee de winnaar bekend is.

 8. 28

  @ 3 · Zieke kat:

  Inderdaad. Het jaar 2000. Charles die 14 dagen achter elkaar op is. Bij iedere schakeling er weer beroerder uitzag en maar net z’n fles drank weg kon zetten achter de PC. Dat was prachtige TV.

 9. 32

  @30: klopt, alleen hoe de exit poll werkt en de uitkomst van de vraag “belangrijkste thema” (economie 62%).

  Ligt het trouwens aan mij of is de verslaggeving over de verkiezingen van een ondraaglijke lichtheid?

 10. 35

  mensen, ik zit met beperkt internet en moet de boel ouderwetsch via de tv volgen. Ook ik word ongeduldig, daar helpt zelfs een croonende Hans Teeuwen niet tegen.

  Veel plezier vanavond, we zien elkaar morgen in elk geval in de Nieuwe Wereld…

 11. 36

  Breaking news op Fox (korrel zout-mode aan): Absentee ballots van soldaten in Irak zijn te laat naar ze verstuurd en dus nog niet binnen, McCain heeft zojuist rechtszaak gewonnen, de ballots moeten worden meegeteld, op 10 november definitieve uitslag, dus een probleem als het verschil klein is. McCain-kamp beweert dat t om 10-duizenden gaat.
  Zucht, daar gaan we. Wat een 3e wereldland is dat amerika toch af en toe.

 12. 50

  Oh wacht… Ik geloof JQA òòk…

  Maar Jeffersom/Burr is idd het befaamste voorbeeld, al is het alleen maar omdat volgens de toen geldende regels Burr vice-president van Jefferson werd.

 13. 52

  Ah, Adams had geen meerderheid, maar wel meer dan de belangrijkste tegenstrever. Dat is het verschil.

  Wat hebben Aaron Burr en Dick Cheney gemeen als enige vice-presidenten?

 14. 55

  Betreffende vader en zoon Adams kan ik trouwens iedereen de uitstekende HBO-serie over John Adams aanraden. In Nederland nog niet uitgezonden maar verkrijgbaar via de betere torrents.

 15. 60

  Ja, de enige vice-presidenten die tijdens hun zitting iemand hebben neergeschoten. Natuurlijk is er wel een verschil: Burr schoot de relatief jonge Hamilton dood in een eervol duel, Cheny schoot een nietsvermoedende bejaarde in het gezicht…

 16. 61

  @56: Ik kan nergens iets vinden over een manshoge kluis, dus misschien dat Burr ook iemand heeft neergeschoten (Hamilton)? Alleen bij Burr was dat opzettelijk.

 17. 65

  Zucht, op CNN zijn de twee pundits die ik vervelendst vind. Die alien en die pad.

  Vraagje, waarom is het café niet open? Chat gaat volgens mij soepeler dan de reacties. Daarbij wilde ik de McCain/Palin twizzler weleens proberen.

 18. 67

  @65

  Ik mag Carville (de alien) wel sinds ik van de week op holland doc “The war room” heb gezien, docu over de 92-Clinton campagne. Of ‘mogen’, maar iig fascinerend.

 19. 76

  @72

  Ik geloof Drudge alleen maar als het me uitkomt. Nu dus..;-)

  Zijn er trouwens meer mensen die die Magic Wall van John King op CNN helemaal te gek vinden? Ik wil er eentje thuis!

 20. 81

  Fox doet niet aan voorspellingen, zagen constant door over ‘possible voter fraud’ (alleen van democraten uiteraard)

  Mount Rushmore zondag nog gezien bij Stephen Fry in America, maar niet goed opgelet, of ik weet van de zenuwen niks meer. Ik wil uitslagen, anders breek ik straks m’n noodgevallen zak chips open.

 21. 86

  @80: Ik ook…

  Ik heb een visuele. Op de foto hieronder zien we president Ford. Welke dogs of war staan er resp links en rechts?
  [IMG]http://i361.photobucket.com/albums/oo51/Tiresias/Ford2.jpg[/IMG]]

 22. 87

  Ik weet dat Lincoln, Washington, Jefferson erop staan. Ik vergeet altijd de vierde.

  Ik gok het op Teddy Roosevelt dan omdat hij in de dertiger jaren gemaakt is geloof ik.

  En na checken: I rule!

 23. 112

  Welke president kreeg een stuk kaas van 635 kilo cadeau, dat hij vervolgens twee jaar liet rijpen? Tip: de kaas werd na deze rijpingsperiode in twee uur tijd door het volk opgegeten.

 24. 131

  lol hier, zit te zapppen om te kijken of ik meer heb dan alleen bbc en cnn en kom per ongeluk op kuweit sport, middenin oude afleveringen van de west wing.
  Die ene waarin hij bekend maakt aan zijn staf dat ie ms heeft

 25. 162

  hmmm, kentucky is nu ruim 5% in Mac’s voordeel… da’s op zich gek… 538 heeft een voorspelling van +13,5% Dat wijst in ieder geval niet op Bradley effect :-)

 26. 171

  Ja zeg, als die mevrouw op CNN niet echt daar is, wie zegt me dan dat de resultaten op Wolf’s scherm wel echt zijn…

  Ik vind trouwens dat ze een verschrikkelijke leadertune hebben.

 27. 189

  @185

  als indiana zo close is, kan je met een gerust hart gaan slapen.
  als georgia niet direct rood is, kan je met een gerust hart gaan slapen
  als virgiania naar obama gaat kan je rustig slapen

 28. 193

  Volgens mij is Indiana net als Nederlandse verkiezingen vroeger voor computerstemmen. Dat je dacht “god wat heeft het CDA afshcuwelijk gewonnnen…”, en dan blijken Amsteerdam en Rotterdam nog te moeten komen.

 29. 194

  lees net op daily kos dat als Elizabeth Dole inderdaad verliest in North Carolina er voor het eerst in 50 jaar!!! geen Bush of Dole in Washington is… :-)

 30. 197

  Ja, ik ga slapen. Hele tijd dat gebabbel met Freriks. Wie is die vrouw die ken ik niet! Maar ze praten langs elkaar heen. Want Quispel heb ik wel eens ontmoet, en die kan veel meer vertellen over de zwarte bevolking in de VS.

 31. 199

  Ik hoor net op BBC allerlei wilde projecties over het hoge percentage zwarten dat op Obama gaat stemmen.

  Wat nou race card en Bradley effect, de zwarten stemmen gewoon op Obama omdat ie zwart(ig) is!

 32. 235

  Ah ok.

  Nou dames en heren, ik denk dat Obama het zonder mij ook wel wint. En anders geen zin om op te blijven voor een teleurstelling! Veel plezier en tot morgen! Als iemand later nog een postje kan klaarzetten met een kleine samenvatting…

 33. 241

  Mensen, het was goed om jullie weer eens te treffen. Nu naar bed en straks met een goede bak koffie lezen dat Obama de president-elect is.

  Welterusten.

 34. 267

  @266 liever wat langzamer en zekerder dan dat ik ga slapen met President Obama en wakker wordt met President McCain…

  Nu Florida nog. Bijna op de helft en flinke voorsprong Obama. Wie weet wat de missende precincts normaal doen?

 35. 276

  Indiana neigt wel naar McCain, maar het kleine verschil zou McCain wel zenuwachtig moeten maken.

  Had toch gehoopt half 3 al te kunnen dromen over Obama (of Ralph Nader ;) )

 36. 277

  “Indiana is usually solid Republican terrain. It last voted for a Democratic presidential candidate in 1964; it is one of 11 states that have voted Republican in each of the last 10 elections. Bush carried the state by 16 points in 2000 and 21 points in 2004”