President Bush, dat kan stukken nederiger, ga je schamen!

Op Sargasso is plaats voor gastbijdragen. Hieronder volgt een bijdrage van oud-redactiemedewerker Dominee Schilder. Hij komt verrassend uit de hoek in een oproep tot bezieling aan president Bush.

Matheus 25 vers 41 – 46

41 Daarop zal hij ook de groep aan zijn linkerzijde toespreken: “Jullie zijn vervloekt, verdwijn uit mijn ogen naar het eeuwige vuur dat bestemd is voor de duivel en zijn engelen. 42 Want ik had honger en jullie gaven mij niet te eten, ik had dorst en jullie gaven me niet te drinken. 43 Ik was een vreemdeling en jullie namen mij niet op, ik was naakt en jullie kleedden mij niet. Ik was ziek en zat in de gevangenis en jullie bezochten mij niet.” 44 Dan zullen ook zij antwoorden: “Heer, wanneer hebben wij u hongerig gezien of dorstig, als vreemdeling of naakt, ziek of in de gevangenis, en hebben wij niet voor u gezorgd?” 45 En hij zal hun antwoorden: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie voor een van deze onaanzienlijken niet gedaan hebben, hebben jullie ook voor mij niet gedaan.” 46 Hun staat een eeuwige bestraffing te wachten, de rechtvaardigen daarentegen het eeuwige leven.’

Het voor zijn eigen karretje spannen van de Bijbel en de persoon van God kan president Bush wel eens zuur opbreken. Andersom kan het namelijk ook, en hoe. Want mijn God is geen Amerikaanse God. Mijn God is geen tv-god, mijn God is niet blank of zwart, mijn God is de God van de bijbel. En in bovenstaande passage maakt Jezus overduidelijk dat wie de ander in nood niet helpt, Hem zelf laat zitten.

Als George Bush niet heel snel de hand in eigen boezem steekt, zijn excuses aanbiedt en om vergeving vraagt voor zijn nalatigheid, achterlijkheid en kortzichtigheid zal ik zijn volgende quote uit de Bijbel of over God houden voor hoogmoed van het allerergste soort. Ik wil en zal bidden voor de mensen in Louisiana en ik moet helaas wel bidden voor president Bush.

Amen.

 1. 1

  Ben het helemaal met de dominee eens. Ik hoop dat al die blanke evangelicals die Bush twee keer het Witte Huis hebben bezorgd deze passage in hun oren knopen en als de donder hun voornamelijk zwarte medemensen in New Orlleans e.o. gaan helpen.

 2. 2

  Ach meneer schilder. Is meneer bush niet een katholiek? Hij kan er lekker op los plunderen en moorden. Als hij maar op tijd, dat wil zeggen vlak voordat hij doodgaat, oprecht berouw betoont.
  Ik heb hier ooit een discussie met een nogal fanatiek grieks-orthodox nichtje van mij over gehad. Zij bleef er bij, ook al keurde zij mij als persoon, en ook de meeste van mijn daden, absoluut niet af, dat ik voor altijd in de hel blijf branden, ook al heb ik niet vaak iemand echt kwaad gedaan.
  Een moordenaar had in haar ogen wel gena’ als ie sorry zegt.

 3. 5

  De insteek is natuurlijk wel leuk in de trend van een hollands koekje van eigen deeg, toch wil ik ook best advocaat van de duivel spelen in deze. De overheid in de VS is een federale overheid, zo eentje die we in Europa ook liever zien dan een eenheidsstaat. Maw ik ben bang dat de eerst verantwoordelijken in deze onderaan de ladder staan.

  Zwart Amerika is het natuurlijk snel eens en ziet een zwarte ramp zonder witte sympathie, en daar hebben ze gedeeltelijk gelijk in: zou Amerika/Europa het ‘shoot-to-kill’ ook toestaan als het om uitgehongerde blanke winkeldieven ging? Toch blijft bij mij de vraag overheersen: bij orkaansterkte 5 (de grootste denkbare) en waarschuwingen van overstromingen weken vooraf, waarom deed de lokale overheid niet meer vooraf? En gegeven de lokale verantwoordelijkheden waarom deden de staten/gouverneurs niet meer?

  Het is een beetje makkelijk om Bush de schuld te geven, maar eigenlijk heeft die helemaal geen zeggenschap in deze over de National Guard troepen, en kan hij alleen maar na een hulpvraag van de staten inspringen.

  Ik begrijp die Europese fixatie alsmaar op Bush dan ook niet helemaal, wie hoor ik hier klagen over de governor of Louisana of Mississippi?

 4. 6

  @Caprio: Ik, ik zie een overeenkomst met de burgermeester van Enschede de hr Mans. ” ho ho ho dit is mijn pakkie niet an” in beide gevallen.

 5. 7

  gek genoeg begon ik tijdens het lezen de volgende tekst te murmelen:

  Bad Religion: American Jesus

  I don’t need to be a global citizen
  Because I’m blessed by nationality
  I’m member of a growing populace
  We enforce our popularity
  There are things that
  Seem to pull us under
  And there are things
  That drag us down
  But there’s a power
  And a vital presence
  Thats lurking all around
  We’ve got the american jesus
  See him on the interstate
  We’ve got the american jesus
  He helped build the
  President’s estate
  I feel sorry
  For the earth’s population
  ’cuz so few
  Live in the u.s.a.
  At least the foreigners
  Can copy our morality
  They can visit but they cannot stay
  Only precious few
  Can garner the prosperity
  It makes us walk
  With renewed confidence
  We’ve got a place to go when we die
  And the architect resides right here
  We’ve got the american jesus
  Overwhelming millions every day
  (exercising his authority)
  He’s the farmers barren fields
  The force the army wields
  The expession in the faces
  Of the starving children
  The power of the man
  He’s the fuel that drives the clan
  He’s the motive and conscience
  Of the murderer
  He’s the preacher on t.v.
  The false sincerity
  The form letter that’s written
  By the big computers
  He’s the nuclear bombs
  And the kids with no moms
  And I’m fearful that
  He’s inside me

 6. 8

  Ha, zich schamen? Hij is maar een gewone, lompe boerenpummel die naar voren geschoven is. Die bij elke crisis denkt: nou, dat dit mij nu weer moet overkomen?

 7. 9

  Sargasso bewijst zich wederom als vaseline-filter. Zelfs mijnbobthee ziet het scherper.
  Alt-f4 is geen David Hamilton en hoeft godzijdank de hemeltergende actualiteit niet acuut te becommentariëren. T.a.v. Bush kan men beter een andere bijbel “citeren”:http://alt-f4.org/112.html

 8. 12

  Maar dit is toch dat systeem van die barbeque, waar je je modieus in kan kleden? Mijnbobthee disclaimt zijn gejatte textielopties keurig, waarom gebeurt dat hier niet?

 9. 14

  Fijn te horen dat God straks Bush naar de oneindige verdoemenis stuurt als hij zo doorgaat en dat we dan allemaal kunnen genieten hoe hij in het eeuwige vuur weg ligt te fikken.

  Helaas hebben we daar momenteel zo weinig aan, laat staan de mensen die nog op hulp wachten in New Orleans. Christenlijke referenties zijn leuk om moraal te preken, maar met driftig met een bijbel zwaaien hef je de crisis niet op, met handelen wel, of deze nu religieus gefundeert zijn of niet.

 10. 15

  @drunkmen: Geen idee waar je het over hebt, een url herkennen en klikbaar maken is vrij standaard. Als je : voot je http zet dan wordt het niet herkend.

  Over barbeques weet ik niets. Zal Bush wel zijn denk ik.

 11. 16

  @ mrtn

  dat zeg ik

  @ Hank

  Bush is evangelisch, en inderdaad iedereen kan zich oprecht bekeren, daar is geen tijdstip ongeschikt voor, probeer het eens

 12. 17

  Ik heb gistermiddag op CNN de persconferentie van de black caucus gezien, waar Cummings de door de dominee aanghaalde bijbeltekst voordroeg. Daarna Luther King junior en nog enige zwarte politici. Praten kunnen ze wel, kippenvel had ik. Daarna de briefing van bush in Mobile. Kan zo in Kopspijkers, hoef je niets meer aan te doen. Bush stond er bij met een gezicht van ‘wat doe ik hier’. Net zoals Balkendende in een melkstal, zeg maar. Een fraai bewijs dat de kloof tussen burger en politiek helemaal niet zo groot is.

 13. 18

  Ja ALO, het was duidelijk aan z’n gezicht te zien: oorlog voeren voor het Grristendom is belangrijker dan hulp bieden aan de de slachtoffers van de watersnood.

 14. 19

  GW Bush is god niet en ook niet verantwoordelijk voor het (on)geluk en hufterig gedrag van iedereereen op de wereld. Wat deden/doen die lokale politici daar eigenlijk, behalve de aandacht afleiden van eigen falen door te gaan schelden?
  Bij de weg, ik wordt inmiddels nogal moe van die hysterische, anti-Amerika fixatie van enkele ethische Calimero’s alhier.

 15. 21

  Als je naar het interview van Ray Nagin had geluistert, SlinkS, dan had je kunnen weten dat er lokaal er alles is aan gedaan. Maar ja, hij is een Democraat in Red Neck-country, daarom waren alle deuren op federaal niveau dicht gegooid. Totdat het interview kwam…..

 16. 22

  Ben het wel met $link$ eens.

  Graag een (re-)postje over ‘Klimaat verandering grotere vijand dan Terrorisme’, en een vooruitblik op Katrina vs. 9-11: Wat heeft het meeste impact op de USA en wat heeft het meeste impact of de wereld om de USA heen.

 17. 23

  Daar is het antwoord erg makkelijk op, dr. Banner. De oorlogsindustrie moet draaien, daar word aan verdient.
  En milieu kost geld. Alleen hebben ze in de VS nog niet door dat de verwoesting van de natuur een hele hoge prijs heeft.
  Over ziek gesproken….?

 18. 25

  @Mescaline Bij redacteur Yygenefdt Ptonytek (of zo iets) begon bij mij prikkeling om te slaan in irritatie; Laat me tellen: 12 vd laatste 20 artikelen komen meer op mij over als een persoonlijke kruistocht a la Moore dan als informatieve kritiek. En op dit artikel (alleen al) getuigen reactie 1, 4, 8, 14, 17 en 18 van voornoemde eigenschappen.

 19. 26

  @Ruud:
  Jij denkt dat alles om geld draait – dat is een misvatting – alles draait met geld, maar het draait altijd om iets anders.

 20. 28

  @Slink$ Ik las in de gauwigheid Iznoghood Phonytek. Vuiltje in mn oog. ;)

  Is dit je rekensom ? Gefundeerde kritiek minus de emoties (verontwaardiging) = informatieve kritiek. Dat hoor je wel vaker, maar iedere keer gaat dan mijn oor jeuken. Vuiltje.

  Ik zou me kunnen ergeren aan de terugkomende pro-Amerikaanse opninies van andere reageerders. Maar waarom…

  Het is niet makkelijk om neutraal te blijven. Je bent ergens voor of tegen. En de VS is een van de moeilijkste onderwerpen. Ik stel die eis van neutraliteit niet. Wat je vindt dat vind je. Wat ik afwijs, dat zijn bewuste leugens en verdraaiingen van het type neo-Nazi’s, Ann Coulter, Indymedia. Maar Philip Mok en Michel Moore komen er bij mij wel in. Leon de Winter ?

  *peinst, hoort niets meer*

 21. 29

  @Mescaline
  (*luistert toch nog maar even, aub*)
  Haha, Degtyarev Pekhotny, Iznogood Phonytek, quahlyph i.p.v. kalief, whatever!
  Neutraal zijn is lastig, maar polariseren kennelijk erg makkelijk.
  Maar wat ben ik dan als ik niet ‘voor’ maar tegen-anti-Amerika ben?

 22. 31

  Is LDeWinter dan toch slinks? Nee, niet dat ik weet! $link$ vlucht niet als een Melkert naar Amerika maar
  blijft hier (zo de fortuin hem dient), mijmerend in de marges der weblog(s).

 23. 32

  Ha, niet als een Melkmuil naar de Wereldbank, ook te prijzen. Maar er is op Sargasso wel behoefte aan iemand die de tegen-stelling bij de anti-Amerikanismen duidelijk neerzet.

  “U moet niet zo anti zijn” (#25) zeggen tegen de verontwaardigde stemmen in 1, 4, 8, 14, 17 en 18. Maar nu de rest. Waarom niet…

 24. 33

  Mijn post was niet zozeer anti-Bush. Ik gaf kritiek op Dominee Schilder’s quote uit de bijbel en hoe doelloos deze wel niet is. Ik vind het maar weinig inspirerend om te weten dat er straks wellicht een amerikaanse president in de hel weg ligt te branden. Het haalt het geloof zodanig naar beneden dat in dit geval niet meer word dan een kinderachtig “boontje komt om z’n loontje”-principe waarbij we de wegbrandende nog even aanwijzen en hartelijk en onsportief uitlachen. Het is een situatie die alleen maar haat en veroordeling (wat toch alleen de taak van God was?) in de hand werkt en mij weer reden genoeg geeft om weer even lekker over mijn nek te gaan van deze religieus-gefundeerde zelfverheerlijking.