Poolse regering tart de EU

ELDERS - De spanningen tussen Brussel en Warschau lopen steeds hoger op.

Donald Tusk is onlangs herbenoemd als president van de Europese Raad. Met één tegenstem: die van zijn eigen land, Polen. Deze week zette de Poolse regering een nieuwe stap in de strijd tegen Tusk, voormalig premier van het liberale Burgerforum, nu de grootste oppositiepartij. Hij wordt beschuldigd van ‘diplomatiek verraad’ door zijn samenwerking met Poetin bij het onderzoek naar de toedracht van het vliegtuigongeluk bij het Russische Smolensk. Daarbij kwamen in 2010 de toenmalige premier Lech Kaczynski en meer dan 94 regeringsfunctionarussen om het leven. Jaroslav Kaczynski, nu de sterke man van de regerende PiS (de partij voor Recht en Rechtvaardigheid) vermoedt dat sabotage de oorzaak was van het vliegtuigongeluk, maar bewijzen daarvoor ontbreken tot op heden. Hij meent dat Tusk “moreel verantwoordelijk” is voor de dood van zijn tweelingbroer. De huidige minister van Defensie Macierewicz is vorig jaar een nieuw onderzoek begonnen.  “Tusk heeft een illegaal contract gesloten met Vladimir Poetin ten nadele van Polen en daarvoor zou hij strafrechtelijke verantwoordelijkheid moeten dragen”, zo verklaarde Macierewicz dinsdag in de krant Gazeta Polska Codziennie. Op diplomatiek verraad kan een celstraf van tien jaar staan.

In februari kondigde Polen aan een klacht over de afhandeling van het vliegtuigongeluk in Smolensk in te dienen bij het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag.

Morgen viert de Europese Unie in Rome dat daar zestig jaar geleden het verdrag werd gesloten dat ten grondslag lag aan de Europese Economische Gemeenschap (EEG), een verdrag dat sindsdien de basis vormt voor alle Europese samenwerking. De EU wil bij deze gelegenheid een nieuwe verklaring geven over de koers van Unie na de Brexit.  De Poolse premier Szydlo heeft gedreigd deze verklaring niet te ondertekenen als daarin geen melding wordt gemaakt van zaken die voor Polen van belang zijn. Het gaat haar vooral om het voorkomen van een Europa ‘met verschillende snelheden’. De eenheid van de EU, de samenwerking binnen de NAVO en een versterking van de rol van nationale regeringen en de vrije markt moeten centraal staan.

Tot nu toe is Polen overwegend pro-EU, vooral dankzij de omvangrijke Europese fondsen waar het land nog steeds van profiteert. Buiten de eurozone kan het land met een goedkope zloty de export bevorderen. Meer integratie zal onder de huidige verhoudingen een Dijsselbloems bezuinigingsbeleid vereisen dat de ruime beloftes van de PiS onuitvoerbaar maakt. Maar Polen wil, zeker als zijn belangrijkste bondgenoot, het Verenigd Koninkrijk, niet meer aan tafel zit, voorkomen dat het een tweede rangs lidstaat wordt.

Om het zover niet te laten komen zal de Poolse regering toch een keer moeten luisteren naar de bezwaren van de Europese Commissie en het Europees Parlement tegen de aantasting van de rechtsstaat, zoals bij de benoeming van rechters bij het Hooggerechtshof en de beperking van de persvrijheid. Woensdag kwam in het Europees parlement opnieuw de eventuele toepassing van artikel 7 van het EU-verdrag ter sprake, de mogelijkheid lidstaten te waarschuwen en eventueel te schorsen als ze zich niet houden aan de regels. Sommige partijen drongen daar op aan, maar verantwoordelijk commissaris Timmermans vond het in de huidige omstandigheden ongewenst om zo ver te gaan. Toepassing van artikel 7 vereist een unanimiteit in de Europese Raad van regeringsleiders en met de Hongaarse premier Orbán zit dat er in elk geval niet in. Poolse parlementsleden verdedigden zich in alle toonaarden.

De EU zal op haar beurt hoe dan ook een keer moeten reageren op de Poolse ontwikkeling van een autoritaire, extreem-nationalistische staat die alle Europese waarden van openheid en pluriformiteit tart. Europese politici, die zich druk maken over de opkomst van populistische partijen, kunnen de regering van een lidstaat, die qua vreemdelingenhaat en gebrek aan empathisch vermogen Wilders en Le Pen naar de kroon steken, niet eindeloos negeren.

Deze week opende in Gdansk een nieuw museum over de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de oorlog zou voor het eerst vanuit meerdere perspectieven verteld worden, en niet door één particuliere, nationale lens, schrijft Jenne Jan Holtland in De Volkskrant. Precies dat universalisme zit de Poolse regering in Warschau volgens hem niet lekker. “Het museum beleeft vandaag zijn feestelijke opening, maar zou zomaar over twee weken al gesloten kunnen worden. Een instituut met zo weinig oog voor het ‘Poolse perspectief’ past namelijk niet bij de nationalistische wind die onder regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) over Polen raast. De regering van sterke man Jaroslaw Kaczynski gelooft in ‘Poland first’, of het nu gaat om politiek, onderwijs, bedrijfsleven of cultuur. Dit museum hoort thuis in Brussel, sneerde een PiS-parlementslid.”

 

 

Reacties (13)

#1 Dehnus

Leuk artikel, maar vind “Autisme” niet echt een woord om te gebruiken voor Geert Wilders of de PIS partij. Het Autistische spectrum is heel breed, en omdat wetenschappers niet precies de grenzen tussen de “soorten van” kunnen aangeven, word tegenwoordig ook Asperger syndroom onder normaal Autisme gerekend.

Zoals Geert Wilders zijn “oplossingen” aandraagt, is zeker niet autistisch. Sterker nog menig Autist bijt zich vast in een onderwerp en gaat zeker niet op 1 A4tje omschrijven wat er moet gebeuren. Die zal je paginas vol aanbieden met omschrijvingen en mogelijke oplossingen van het onderwerp. Maar ook dat is een stereotypische benadering van autisme, en klopt ook niet voor elk persoon.

Dus nee, met het gebruik van “autisme” als negatieve, zet je jezelf weg als een alt-right NAZI die het gebruikt tegen mensen in een internet fued, of een Linkse Tuthola die denkt dat Autisme geen gevoelens hebben (Ook dat is verre van waar, de gevoelens zijn anders en dingen als aanraking zijn gewoon te stimulerend.).

Heel jammer.

OT: Verder een heel leuk artikel, ik vind het heel jammer dat we zo weinig over Polen horen op het moment in media en web. Zeker omdat ze op het moment druk bezig zijn met het kappen van bomen in het laatste Europese oerbos.

Ook de racistische toon en fascistische inslag van de regering daar zou vaker een onderwerp moeten zijn. Maar het ziet er naar uit dat we in west Europa niet zo veel interesse in Polen hebben en hun er hierdoor maar mee weg laten komen.

PIS is gehaaid en wel net zo gevaarlijk als Erdogan of Oban. Deze partij negeren is gewoon gevaarlijk en daarom juich ik dit artikel zeker toe.

  • Volgende discussie
#2 Lennart

@1: Ik heb nog niet zo lang geleden op een ander forum een discussie gehad over dit soort gebruik van het woord autisme. Uiteindelijk kwamen we erop uit, dat dat eigenlijk geen goed idee is. Niet alleen omdat het niet klopt, zoals je mooi laat zien in je post, maar ook omdat het nogal stigmatiserend is voor mensen die aan autisme leiden.

Toch is het heel verleidelijk in dit soort contexten. Sinds die discussie heb ik besloten om het woord niet meer zo te gebruiken, maar ik merk dat ik toch nog vaak de neiging heb om dat wel te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

@2: @1: Ik geef toe:…omdat het nogal stigmatiserend is voor mensen die aan autisme lijden (sic) is het inderdaad niet netjes om deze term te gebruiken voor ongevoeligheid, gebrek aan empathie en eenzijdig communicatiegedrag bij politici. Maar de verleiding is soms wel erg groot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 dehnus

@3: Een aanzienlijk deel van mensen in het autistische spectrum zijn juist overgevoelig, daarom willen ze geen aanraking of knuffel. Het roept intense emoties op die moeilijk uit te dragen zijn omdat de andere partij ze niet begrijpt. De emoties zijn vaak anders en intenser, om dat uit te leggen in woorden die niet passen (droefheid + blij = droefblij en dat smaakt als rood? Ja… dat krijg je er bij die andere persoon er niet in), dus veel geven het maar op en houden zich afstandelijk.

Emoties komen dan tot uitbarsting tijdens een “meltdown” of een “hyper” op den duur. Ze zijn er dus echt wel, ook is er wel inleving, maar is het anders omdat er een disconnect is tussen de intensiteit en de types van emoties. Wel ben ik het met mensen eens dat je niet al het gedrag van een autistisch persoon hoeft te accepteren, maar acceptatie van het verschil is wel het minste.

Bijvoorbeeld: Microsoft houdt tegenwoordig haar solicitatie gesprekken over meerdere dagen. Dit om autistische mensen tegemoet te komen in stress en hun gevoelens. Ook bij het bedrijf waar ik voor werk, hebben ze een er een week over gedaan in verschillende gesprekken en onderdelen. De HR Persoon heeft zich altijd hard ingezet voor autistische mensen in Noorwegen, dus hij maakt er een punt van bij “new hires”. Voor mij een uitkomst, want het was voor mij een stuk makkelijker op die manier, kon me concentreren op mijn kunnen en niet op mijn presentatie of hoe mijn ticks overkomen.

Politici zijn eerder narcistisch of sociopaat. Daar is letterlijk vaak een gebrek aan gevoel of gebrek aan inleving in het gevoel van de ander, ook al hebben ze het zelf wel. En zeker in Polen, als je kijkt naar Kaczynski, die man lijkt wel een sociopaat zoals hij wraak wil. Alsof niks meer telt behalve zich revancheren op mensen die hem in het verleden een keer “kwaad hebben gedaan”.

Het lijkt soms wel alsof hij een wet door drukt om eventjes “lekker mensen terug te pakken!”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Anoniem-naamisgekaapt-

Toepassing van artikel 7 vereist een unanimiteit in de Europese Raad van regeringsleiders en met de Hongaarse premier Orbán zit dat er in elk geval niet in.

Das wel een flinke catch-22 als je 2 van die autocraten hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Anoniem-naamisgekaapt-

@3 Ja fijn, maar ga je het nog corrigeren of niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gronk

@1,@2,@4: bij autisten denk ik niet aan mensen die overgevoelig zijn, maar eerder aan mensen met een gebrek aan empathie, een sterke noodzaak voor ‘structuur’ met bijbehorend star gedrag. Zeg maar, de typische NS-medewerker die erop staat dat dingen ‘volgens de regels gaan’, ook al komt iemand aanzetten met een probleem wat helemaal niet zou kunnen bestaan volgens ‘de regels’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 frankw

Eens met de kritiek op het gebruik van de term “autisme” in dit verband. Verder durf ik er op te wedden dat het wel profiteren van de EU maar niet willen meedoen (Polen en Hongarije) uiteindelijk de trigger zal blijken voor de oprichting van een kern EU. Iets van handen bijten en voeden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 analist

@6: nah hij vindt het allemaal gezeur… zijn eigen te lange verhaal is voor hem belangrijker

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 analist

@8: Me too, vooral omdat het hier niet over “autistisch gedrag” gaat. Kaczynski/Trump/Putin/Berlusconi zijn veel dingen maar geen autisten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Co Stuifbergen

@7: Je kunt niet weten of autisten minder empathie hebben.

Autisten zijn slecht in het tonen van sociaal wenselijk gedrag.
Ze kunnen dus ook niet jouw emoties manipuleren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jos van Dijk

@9: Uit @3 kun je niet opmaken dat ik de kritiek gezeur vind. Goed dat het beeld van autisme is rechtgezet.
Ik heb de tekst aangepast: ….die qua vreemdelingenhaat en gebrek aan empathisch vermogen….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 AltJohan

West-Europa lijkt niet te beseffen hoe speciaal zij aankijken naar immigratie en het vluchtenlingenvraagstuk.

Landen als Polen hebben een totaal andere geschiedenis en kijken daar totaal anders aan tegen dat soort issues. Zij willen de fouten die wij gemaakt hebben ook niet herhalen.

Wij in het westen zijn rijker en er vloeit geld naar het oosten, maar dat betekent niet dat zij daar zich van alles laten opleggen.

Vooral ook omdat wij in het westen van Europa zelf intern verdeeld zijn over dit onderwerp.

  • Vorige discussie