Politieke actie tegen ‘Insectengenocide’

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Zwaluwen (Foto: flickr/magicsmile)

De gierzwaluw Apus apus is een beschermde vogelsoort. Karakteristiek voor oude steden, scheren ze pijlsnel langs muren en daken. Daarbij verorberen deze wendbare insecteneters dagelijks ontelbare muggen, vliegen, libellen en ander vliegend grut. Esther Ouwehand, parlementslid voor de Partij van de Dieren, spreekt van ?Darfur boven onze daken?. Zij overweegt het aanvragen van een spoeddebat.

Vanaf haar vakantielocatie nabij Meppel licht de parlementariër haar standpunt toe. ?Het is een schande. Zeker, die gierzwaluwen fladderen zeer aandoenlijk, maar dat staat allemaal in het teken van de massamoord die ze plegen op onze lieve, weerloze vliegjes en andere insectjes. Ze vliegen ook hier, boven de camping. Ze zijn overal. Ik heb er werkelijk slapeloze nachten van en ik ben niet de enige.?

De gierzwaluw vliegt jaarlijks heen en weer van zijn broedareaal in West-Europa naar zijn winterverblijf in zuidelijk Afrika. De diertjes voeden zich uitsluitend met insecten. Hun nesten bouwen ze vooral onder daken en dakgoten in oude binnensteden. Ze leggen grote afstanden af en jagen door heel Nederland op insecten. Ouwehand vindt het schrijnend: ?Deze koelbloedige moordenaars profiteren van onze architectuur en infrastructuur. In feite ondersteunt de Nederlandse staat hiermee insectengenocide. Een zwaluw vangt gemiddeld vijftigduizend insecten per week! Er vindt een Darfur boven onze daken en weilanden plaats.? Marianne Thieme, medeparlementariër en lijsttrekker van de Partij van de Dieren, is kort in haar reactie: ?Ik heb het dossier nog niet ingezien. Gierzwaluwen zijn op zich enige beestjes. De aantijgingen zijn wat mij betreft nergens voor nodig. We gaan zeker even om tafel zitten met Esther.?

?Zwaluwgate? verdeelt ook de Kamer. De SP stelt solidair te zijn met de Nederlandse insectenbevolking. De VVD heeft nog geen eenduidig standpunt ingenomen. De liberale vleugel trekt de mare liberum, de vrije zee als beschreven door Hugo Grotius, met graagte door naar het luchtruim. Maar de rechterkant van de partij noemt deze opstelling te soft en vreest voor verlies aan stemmen. Hero Brinkman, Kamerlid voor de PVV, kiest duidelijk stelling en zegt dat hij ?het liefst vandaag nog al die rotvogels terug naar Afrika zou schoppen.? De christelijke partijen, normaliter vrij eenduidig in dit soort kwesties, lijken de zijde van de zwaluwen te gaan kiezen. Bas van der Vlies, fractievoorzitter van de SGP: ?Zwaluwen zijn sinds de zondeval nu eenmaal insectenjagers. De mens moet daar niet aan willen tornen. Later, in een betere wereld, zullen zwaluwen en vlinders samen rondfladderen. Maar tot die tijd leven wij in zonde en dat zal zo blijven tot het de Heere behaagt ons hieruit te verlossen.?

Met een eventueel spoeddebat in het vooruitzicht, ligt het lot van de gierzwaluw voor een groot deel in de handen van de PvdA, die de peilingen afwacht. Eddy Terstall dreigt de partij te verlaten als er geen duidelijk pro-gierzwaluw standpunt naar voren wordt gebracht. Maar het is niet uitgesloten dat de beschermde status van de vogels wordt opgeheven, en dat de vogel doelwit zal worden van de in aantal toenemende stadsjagers. De peiling van Maurice de Hond van gisteravond liegt er in dat opzicht niet om: 75,2 procent van de Nederlanders is voor het openen van de jacht.

 1. 1

  Gierzwaluwen zijn echt supercool. Helaas zijn de beestjes maar een paar maanden per jaar (zo’n beetje half mei tot half augustus) hier te aanschouwen en dan alleen nog bij goed weer. Onder de huidige omstandigheden hebben de nederlandse insecten weinig te vrezen, aangezien de gierzwaluw met zulk koud weer geen enkele moeite heeft om het een paarhonderd kilomter verderop te zoeken. Dat is best wel jammer, want zo krijgen de muggen weer vrij spel. Aangezien de recente klimaatsveranderingen de malariaparasiet weer meer kans geven in deze streken lijkt me dat geen goed nieuws.

  Dus zeg het maar, wat hebben we liever, stadsjagers en malaria, of toch maar wel gierzwaluwen?

 2. 2

  Het kijken naar hun gegier is indrukwekkend. Er zijn er hier veel. Ik vroeg me al af waar al die vliegen die langs vlogen als ik op het balkon zat gebleven waren. Nu weet ik het : in de vogeluitwerpselen op de grond. Ik heb een oplossing: schaf alle airconditioners af. Ik zie ze altijd drinken en een bad nemen bij de druppels. Ze verdwijnen dan vanzelf. Je kan dan ’s nachts ook niet slapen, maar dat komt dan door de hitte in de slaapkamer. Je moet er wat voor over hebben.

 3. 6

  Op de afbeeldingen zijn drie juveniele boerenzwaluwen Hirundo rustica te zien. De gierzwaluw Apus apus is geen verwant van de ‘echte’ zwaluwen – een beetje bedrieglijk dus. Overigens, op het broeden na brengen deze beestjes hun hele leven in de lucht door.