Politiek is meer dan spinnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Pers (Foto: Flickr/JeremyRyan)Eergisteren werd [url= http://www.nrc.nl/binnenland/article844652.ece/Jack_de_Vries_in_beeld_voor_Defensie]bekend[/url] dat Jack de Vries in beeld is om de opvolger van Cees van der Knaap te worden als staatssecretaris op Defensie. Dit deed mij even m?n wenkbrauw optrekken.

[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Jack_de_Vries]Jacky-boy[/url] is namelijk de zogenaamde spin doctor van Balkenende. Deze functie heeft hij voortreffelijk vervuld tot nu toe. Hij was al te zien, achter Balkenende aan benend, vlak na [url= http://nl.wikipedia.org/wiki/Marnix_van_Rij]de leiderschapscrisis[/url] binnen het CDA. Sindsdien heeft de Vries veel voor Balkenende betekend. Zo is hij verantwoordelijk geweest voor drie succesvolle verkiezingscampagnes en de honderd-dagencampagne.

Maar waarom ik een beetje verbolgen was over de aanstelling van de Vries, is omdat spin doctors niet meer dan een negatief bij-effect van onze democratie zouden moeten zijn. Democratie is nu eenmaal een hoop touwtrekken en soms moet je daarbij hier en daar je medestanders, tegenstanders en het publiek een beetje bespelen en toelaatbare dirty tactics gebruiken. Maar spin doctors zouden voor politici moeten zijn wat minnaressen voor Franse presidenten zijn: ze hebben er allemaal een, iedereen weet het, maar geheel wenselijk en openbaar is het verschijnsel niet. Ze ? de spin doctors dus – zouden in ieder geval niet beloond moeten worden met politieke functies.

Maar in dit geval gaat het nog verder: in het recente verleden is het spinnen het meest kwalijk gebleken rond militaire kwesties. Herinnert u zich de [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Kelly]affaire David Kelly[/url] nog? Of [url=http://edition.cnn.com/2003/US/02/05/sprj.irq.powell.transcript/]deze[/url] [url=http://www.youtube.com/watch?v=Z-C3svWjJUY]speech[/url]?

Op deze manier wekt Balkenende dus ten eerste de indruk dat hij zijn politieke vrienden bevoorrecht. Eerder moest immers al de zeer [url= http://www.nu.nl/news/924582/11/rss/Sara_en_Ammar_onderweg_naar_Nederland.html]succesvolle[/url] en [url= http://www.nu.nl/news/824563/11/rss/Bot_voelt_zich_bekocht_door_Rice.html]competent gebleken[/url] Bot het veld ruimen voor Verhagen als Minister van Buitenlandse zaken. Zeer waarschijnlijk uit dank voor het “vuile werk” dat de laatste in de Kamer had opgeknapt als Balkenende?s bull-dog en bliksemafleider.

Bovendien lijkt het dat Balkenende als grootste probleem voor Defensie momenteel ziet, dat de publieke opinie ten aanzien van het militair beleid wel wat beïnvloeding kan gebruiken. En dat terwijl de discussie over de missies zoals die [i]buiten[/i] het parlement en de Trêveszaal, op straat en in de media, gevoerd wordt een van de meer zuivere politieke discussies van de laatste tijd is. De meeste Nederlanders staan volgens mij achter “onze jongens” en vinden dat ze onder omstandigheden hun werk goed doen. Maar veel mensen en media zetten wel vraagtekens bij het idee en het takenpakket waarmee de politiek ze erop uit gestuurd heeft.

Het gevaar is dat met een spinner op Defensie die laatste discussie er überhaupt niet komt, maar er een pure imagostrijd gevoerd gaat worden. Het debat ? een woord dat JP zo graag in de mond neemt ? hierover wordt dus alleen maar vertroebeld als degene die het regeringsstandpunt moet verdedigen als belangrijkste ervaring het bespelen van de media heeft. De Vries zijn bijnaam [i]Jack het Lek[/i] is daarvoor tekenend. Gelukkig vinden ze dat bij coalitiepartner PvdA [url=http://www.telegraaf.nl/binnenland/2716695/_Tichelaar__spindoctor_vervangt_politicus__.html?p=20,1]dat[/url] ook.

Reacties (5)

#1 Abhorsen

Uiteindelijk zullen veel mensen zich hier helaas niet veel zorgen om maken. Men is wel gedesillusioneerd in de politiek, maar komt vaak niet verder dan gemakkelijke soundbites. Iets zoals dit, wat volgens mij eigenlijk diep triest is, houd de gemoederen minder bezig helaas vrees ik.

  • Volgende discussie
#2 David Rietveld

Vergeet Van Bijsterveld en JK de Jager niet te noemen als politieke vrienden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

“Kennis is macht” zeiden we vroeger.

“Kennissen is macht” werd bedoeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Teun
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Toch jammer die negatieve connotatie bij spinnen. Gelukkig werkt een hele diersoort aan een positievere betekenis.

  • Vorige discussie