Politie verjaagt Zombies

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Zombie in verregaande staat van ontbindingDeelnemers van de eerste Nederlandse zombiewalk zijn zaterdagavond door de politie weggestuurd van het Amsterdamse Leidseplein. De wandeling van als zombies uitgedoste fans van het Amsterdamse Fantastic Film Festival telde ongeveer honderdvijftig deelnemers. Per megafoon lieten toegesnelde agenten weten dat zombies het plein moesten verlaten wegens “verstoring van de openbare orde”.
Ook trad de politie op tegen fotografen. Obscura van GeenCommentaar, die het schoonvegen van het Leidseplein fotografeerde, werd staande gehouden en gesommeerd alle foto’s van de actie te verwijderen. De agenten beriepen zich daarbij op hun portretrecht. “Als u niet meewerkt bent u aangehouden en wordt uw camera in beslag genomen”, zei een van de agenten, die daarbij de fotograaf stevig vast hield in zijn kraag. Enkele foto’s van de actie werden gespaard, onder meer omdat de agenten op die foto’s niet herkenbaar in beeld staan.

Vrijwel vanaf het begin van de walk, die om negen uur s avonds begon op de Dam, was de politie prominent aanwezig langs de route van de zombiewalk. In de Kalverstraat posteerden de agenten voor winkels die op het late uur nog open waren, om te voorkomen dat de verminkt uitziende, onder het nepbloed zittende deelnemers een bezoek zouden brengen aan winkels. Eenmaal op het Leidseplein kwam ook nog de hondenbrigade opdagen. Met loeiende sirenes reden de politiewagens het overvolle plein op, waarbij verscheidene zombies opzij moesten springen.

Voor zover bekend zijn er geen arrestatie verricht, al werd daar vaak mee gedreigd. Naar de zin van de politie verlieten de zombies te langzaam het Leidsplein.
De politieactie werd niet gewaardeerd door gewone bezoekers van het Leidsplein. Veel toeristen poseerden met de fantasierijk aangeklede zombies, en ze vonden het teleurstellend dat de groep na ruim een half uur het plein al moest verlaten.

Hieronder Obscura’s (klikbare) foto’s die de politiecensuur hebben overleefd. De volledige set foto’s is hier te vinden:


Portretten van Zombies.


Vrouwelijke zombies geloven niet dat de politie hen wegstuurt. Ze vragen lachend of dit een grapje is


Deze man is verbijsterd nadat de agenten hem tot drie maal toe voortduwen, waardoor hij bijna struikelt. Voorgaande foto’s van deze gebeurtenis moest ik wissen. De agent staat nog herkenbaar achter in beeld op de enige foto die de agenten over het hoofd zagen bij hun censuurpoging.


Meisje druipt teleurgesteld af. “Ongelooflijk dat dit mag in Nederland”, zei ze later tegen mij over het politieoptreden.

Mocht dit geheel je nog niet hebben afgeschrokken, GeenCommentaar geeft nog steeds kaarten weg voor het AFFF!

Reacties (43)

#1 Mark

Oh my god… waar SLAAT dat op? Wat is hier anders aan dan een carnavalsoptocht? En waarom moesten in hemelsnaam de foto’s van de kaart af?! Portretrecht ammehoela! Hopelijk ben je voor je eerste GC klus niet gelijk op de zwarte lijst terecht gekomen…

 • Volgende discussie
#2 Robert

Nou Remco Rusland, kom op.
Geef de 7 verschillen tussen de politie in Moskou en die in Amsterdam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Roel

Volgens mij weegt het recht op vrije nieuwsgaring hier zwaarder dan het portetrecht, heb je de naam van de agent dien dan een klacht in.

Zombies die flyerde voor het AFFF werden op het einde opgepakt en met een boete naar huis gestuurd (geen vergunning voor flyeren, die heb je inderdaad nodig maar volgens mij wordt daar zelden op gecontoleerd in Amsterdam).

Op het Leidseplein werdt een straatartiest zo vaak onderbroken in zijn act dat hij boos ophield, persoonlijk ervaar ik dit als iets goeds, volgende keer levende standbeelden pesten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sendermen

Bizar dat het zo afliep…ik vond het erg leuk om mee te maken…

Wat foto’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arnoud

´Per megafoon lieten toegesnelde agenten weten dat zombies het plein moesten verlaten wegens “verstoring van de openbare orde´

Als je de treurigheid van het politie-optreden even uit je hoofd zet en de bovenstaande zin tot je door laat dringen, dan zit je toch middenin een hilarische sketch van Monty Python´s Flying Circus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Obscura

@3 Dit laatste (muzikant onderbreken) zou een goede reden zijn om het Leidseplein te moeten verlaten, omdat die man ongetwijfeld (als zo’n politiemacht op de been is) een vergunning heeft. Ik dacht eigenlijk dat hij het wel leuk vond, die muzikant, en volgens mij verdiende hij ook veel extra geld door de toeloop. Maar ik geef toe dat ik me daar niet op geconcentreerd heb.
De naam van de agent heb ik niet, maar ik heb wel zijn foto (een foto van de kaart wissen is nog niet de kaart formateren, dus de foto valt via speciale software nog te achterhalen).
De politie was niet te bereiken voor commentaar, gisteravond. Ook het AFFF niet. Maar misschien komt dat nog in de loop van de dag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Victor

Vreemd dat nu.nl niks over het politieoptreden vermeldt in hun zombiestukje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Mark

Ik heb met het AFFF gebeld en zij blijken de Walk helemaal niet georganiseerd te hebben; het is dus een particulier initiatief waar dus wel geen toestemming voor zal zijn gevraagd.

Een deelnemer die flyers uitdeelde werd gearresteerd en een uur vastgehouden.

Hoewel je daar een vergunning voor schijnt te moeten hebben vind ik het een nogal zware aanpak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Gamemaster

Ik snap niet zo goed waar alle ophef over was.
Een aantal trillende agentjes (die waarschijnlijk eng gaan dromen van dit alles) met een enkele streep die bij het minste geringste al hun wapenstok trekken en geirriteerd op je afkomen.

Dit gebeurde bv ook toen we de supermarkt ingingen wat een prachtig effect gaf.
Eenmaal op het leidseplein aangekomen was het erg gezellig met o.a. dansende zombies.
prachtig om de reacties van alle mensen te zien.

Het was aan te voelen dat de politie iets ging doen, want ze wisten niet goed wat ze ermee aanmoesten.
Er was er vooral 1 die mij erg opviel (agente op een fiets) die nogal wild uit haar ogen keek en steeds maar riep dat je uit haar buurt moest blijven.

Eenmaal aangekomen bij Paradiso (na de zogenoemde schoonveeg actie) besloten wij naar huis te gaan.
Een agent hield ons tegen en vertelde doodleuk dat we er niet langs mochten en zei “jullie hebben pech en moeten maar wachten tot 23:30 vanwege het feest in Paradiso”
Hij dacht namelijk dat de hele Zombiewalk daarmee te maken had.
De simpele ziel, door dit alles zal zijn Brain wel gesmolten zijn.

Gelukkig was er een andere agent die de lol er wel inzag en ons er gewoon voorbij liet. Nogmaals mijn dank daarvoor.

Er zijn in nederland toch nog agenten die wel een normaal verstand hebben en weten wat plezier maken is en niet machtlustig zijn.

Jammer dat de foto’s gewist zijn, want de enige die de openbare orde verstoorde was de politie zelf.
Ze gaven zelf aan dit alles een grimmig karakter, met hun zo genoemde machtsvertoon.

Ik heb me kostelijk vermaakt en in tijden niet zo gelachen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 micha

Dus we vinden het vreemd dat de politie ingrijpt als plotseling een groep van 150 (onherkenbare) personen door de binnenstad trekt? Volgens mij betalen we ze daarvoor.

Gelet op de reacties vindt ik het ook niet onverstandig dat de politie de foto’s laat wissen. Coulant dat obscure zijn geheugenkaart mocht houden, je kan immers beter de geheugen kaart in beslag nemen. Als de politieman in kwestie bovenstaande hoort zal hij dat voortaan ook zeker doen lijkt mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Mark

Zie ook het bericht en extra foto’s op Nu.nl.

Het is voor te stellen dat de politie op een gegeven moment iets onderneemt tegen een niet-aangekondigde optocht. De Walk bleek, bij nabellen met het AFFF, niet door hen georganiseerd. Ik neem dus aan dat men niet de politie heeft ingelicht.

Verder zullen winkeliers het wellicht niet goed voor hun business achten, die zombies in de winkel.

Maar de manier waarop er een eind aan werd gemaakt vind ik vreemd. Ik neem aan dat het er vreedzaam aan toe ging en iedereen gewoon op het Leidseplein was.

Dat ze de foto’s wissen gaan echter de perken te buiten. Ik snap niet dat Micha daar voorstander van kan zijn. Ooit van vrije nieuwsgaring gehoord? Het wissen van foto’s is een zeldzaamheid en dat moet vooral zo blijven. Ik snap niet dat deze Walk daar aanleiding toe zou moeten geven!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Packet Storm

Ik snap wel dat de politie een onaangekondige optocht onderbreekt, maar de manier waarop is toch een beetje overdreven. En zoals gezegd is het wissen van foto’s echt te ver…

@Obscura: Lijstje met gratis recovery programma’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Obscura

@12 Ssssst! Niet tegen de politie zeggen! Ik ken die programma’s, maar het is beter als zij er niet van weten…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 murw

Ik werd gister ook “hardhandig” verwijderd van het plein en napratend voor de Balie nogmaals gesomeerd om op te rotten.
De grimmige sfeer die de amsterdamse politie (en niet de dansende lolmakende zombies) wist te veroorzaken met hun knuppels en opgefokt geduw zonder enige dialoog en rede geeft mij in ieder geval geen goed gevoel over wat we in de toekomst nog van onze politiemacht mogen verwachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Gamemaster

Op het leidseplein was het gezellig en vreedzaam.
Er werd gedanst en gestrompeld onder het genot van gekreun en gesteun.
De omstanders die op het plein waren keken hun ogen uit en vonden het leuk.

Waarom het op deze manier is gegaan blijft mij onduidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 howbizar

Blijkbaar mag niets meer in Nederland, zonder dat je er een vergunning voor aanvraagt. Ik vind het wonderbaarlijk dat als men zich niet meer volgende normen kleedt, dat men er “verstoring van de openbare orde” in ziet.

Misschien een idee om bij wijze van protestactie met dit soort weer als man in een bikini door de stad te gaan lopen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Obscura

Oh ja, vergeten de fantasyliefhebbers ook niet even verder te kijken op deze site? Er worden kaarten verloot voor het Fantastic Film Festival Amsterdam. Even zoeken, goed de regels lezen, en inzenden maar voor gratis kaarten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Troebel

@micha 10 De politie had hem toch gewoon het licht uit de ogen kunnen slaan? Dat die Obscura nu de kans heeft nog meer van dit soort gevaarlijke beelden te registreren is een aantasting van ons gezonde rechtsgevoel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Mark

De gratis kaarten kun je hier winnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Gamemaster

Zenderman hoe kan ik jou bereiken, zou heel graag een hoge resolutiefoto hebben om in te lijsten van foto crw7370.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Marco van Swelm

De agent had geen gelijk. Portretrecht beperkt publicatie en niet opnames. E.e.a. kan je lezen hier. Lees met name dit stukje en oordeel zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 kajou

nederland of rusland ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Sendermen

@Gamemaster

hierrr

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Sendermen

Vond de hele gebeurtenis overigens vredig en bijzonder grappig, totdat het over moest zijn. Jammer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Henk van S tot S

Volgens mij zit er in die zombies meer (geestelijk) levenssappen dan in de Amsterdamse politie ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Marcel

Hoe dan ook het was dikke lol daar.
Heb er echt om gelachen.
Als ze binnenkort weer een tocht houden ben ik weer van de partij.
Maar erg achtelijk het optreden van onze politie. Hoewel ze het eerst wel leuk vonden. Maar een paar ‘zombies’ waren net weer een beetje te. Die gingen in de rekken voor de winkels hangen en sloegen hard op de ramen. Ik denk dat juist dat de oorzaak is van het optreden. En ja ik had er ook niet echt raar van opgekeken als iemand onder een tram was gekomen.
Maar het was een geslaagde actie. Heeft iemand nog meer foto’s

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 JanWillem

Het verbaasd me dat sommige mensen suggeren dat de optocht niet aangekondigd was, want het heeft meer dan een week geleden zelfs op teletekst gestaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Mark

Wel aangekondigd aan mogelijke deelnemers, maar is er ook contact geweest met de gemeente of de politie? Is er toestemming gevraagd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Jeroen

Je hoeft in Nederland geen “optocht” of “demonstratie” aan te kondigen. Het is verstandig dat wel te doen, omdat anders het gevaar bestaat dat een burgemeester een bijeenkomst op gronde van openbare orde verstoringen verbiedt – maar strikt noodzakelijk is het niet. Vrijheid van meningsuiting.

En agenten die hard om portretrecht roepen moeten niet zeuren: omdat ze een openbaar beroep uitoefenen mag je ze, zeker als journalist of weblogger, fotograveren/filmen. In de hierboven gelinkt zaak over flitsservice.nl wilde de schrijver ook nog de namen van de agenten erbij publiceren. Dat ging het hof te ver.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Reach

Ik was samen met mijn zoon van 12 en het was een geweldig ervaring voor ons beiden. Iedereen die de walk tegen kwam in de stad vond het geweldig en begon meteen foto?s te nemen. De politie in Amsterdam die volgens mij tegenwoordig voornamelijk uit provinciale bestaat weet gewoon niet hoe ze situaties in moeten schatten. Waar is de Amsterdamse agent met humor gebleven? Ik zag al op de Dam aan de blikken van de politie agenten, dat ze niet wisten wat ze er mee aan moesten. In plaats dat ze de humor er van inzagen, reageerde ze uiterst gestrest. Aangekondigd of niet; hoe gevaarlijk kunnen 100 als zombie verkleden volwassen nou zijn? Als politie agent moet je kunnen inzien dat die niet van zijn plan om rotzooi te trappen. Bij de AH op het Koningsplein, wat zeker een van de hoogte punten was, komen dan ook agenten met knuppels van een meter lang. Als je deze foto bekijkt, die loopt nog 2x zo ver door, zoals je hem daar ziet. Mijn zoon vraagt op dat moment ook waarom de politie zo agressief uit zijn ogen kijkt.
De sfeer wordt als maar grimmiger als we meer in de buurt van het Leidse plein komen. De soms wat opgefokte figuurtjes die uitgaan op het Leidse Plein, reageren dan ook agressief op de Zombies optocht. Er vind dan ook een klein opstootje plaats, waardoor de politie helemaal in de stress schiet en nog een heel peloton aan agenten het leidse plein op gerend komt. Ik zie de situatie zo:In plaats dat de politie is in keer wat gaat doen aan die opgefokte gasten die het uitgaans leven in het algemeen in Amsterdam verpesten, kiest men er voor om mensen die een zeer geslaagde actie en leuke optocht te beëindigen, zo dat het tuig op het Leidse plein maar niet geprovoceerd wordt. Want daar was de politie poes lief tegen.
De politiek en de politie vraagt zich waarom de burger steeds agressiever op agenten reageert, dat komt door dit soort domme acties die naar mij mening tekenend zijn van hoe de politie opereert in Amsterdam. De asocialen en criminele worden aan alle kanten beschermd, maar als de burger iets leuk organiseert wordt dat aan alle kanten onmogelijk gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Chooc

“Er is een fout opgetreden

De pagina die u op onze site zocht kan helaas niet gevonden worden.”

wel typisch. *zwaait naar nu.nl redactie*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Zombor

Jesus wat een ongelofelijke onzinnige actie van de politie Amsterdam.

mischien staat er in het politie handboek dat zombie spelen niet mag ofzo. lijkt mij onzin. Maar dit laat wel weer zien dat de ADHOC mentaliteit van de politie dodelijk is voor kunst en vrijheid en respekt.

Volgende keer als Racoon city zombiecoppers gaan dus :)… F&#^ the police !!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Victor
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Victor
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Resonator

Ik heb zaterdag ook het hele gebeuren gefotografeerd, ik vond het een hilarische optocht. Ik fotografeer wel vaker allerlei optochten, en dit keer heb ik, niet zonder enig leedvermaak, kunnen constateren dat de politie totaal niet wist wat ze hier mee aan moesten. Maar ook de MarocHaantjes op het Leidseplein wisten zich geen houding meer te geven als ze ‘aangevallen’ werden door een zombie, en werden daarom maar aggressief. Geen gevoel voor humor, die Politie en Marokkaantjes. Dat de politie een geheugenkaart laat wissen is nogal dom van ze lijkt mij, op deze manier krijgt de zaak immers meer aandacht als dat ze de fotograaf met rust hadden gelaten, ze leren het echt nooit.

Hier staat een korte fotoserie (grote foto’s).

En hier staat de complete shoot (kleine foto’s).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Gamemaster

Reach ik ben het helemaal met je eens, goed verwoord en geschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 polyphake

ik herinner me de situatie dat een agent een fotograaf ging fokken door op het portretrecht van zijn kop te insisteeren. nu lees ik het vervolg, dat namelijk de fotos gewist zijn en de fotograaf niet weet tegen wie die een klacht in zou moeten dienen.
ik had ook een “vriendelijk” praatje met die meneer en heb wel opgelet. hij had een kroontje op de schouders van zijn wit politiehemdje, dus hij had het commando ter plekke.
alle andere agentjes hadden mijns wetens naar alleen maar een streepje. trouwens waren ze op een uitzondering na allemaal blank.
ik vind het fascistoid wat die gasten da uitgehaald hebben.
dermate humeurloos, dat ze in hun aggressie niks weten te beschermen behalve consumptiecultuur (groetjes aan de koopzombies).
goeie actie in totaal!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Joost

“Politie beschermt koopzombies”. Lol.

Alleen jammer van je fascistoid-uitspraak. De standrechtelijke executies heb ik namelijk even gemist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 sacamano

Ik raad Obscura van harte aan niet alleen een klacht in te dienen bij de korpsbeheerder, maar ook aangifte te doen wegens een of meerdere strafbare feiten, begaan door een politiemens dan wel iemand die dat niet was, maar zich wel zo voordeed.

*Portretrecht komt je toe als natuurlijk persoon.

*Politie-agenten hebben een beroep gedaan op vermeende schending van dit recht zonder dat een eventueel dispuut daarover aan een rechter kon worden voorgelegd. Dat er geen sprake was van een schending ligt nogal voor de hand: Niet alleen had er nog geen publicatie plaatsgevonden, maar bovendien was de actie van de fotograaf beschermd door het algemeen belang van de nieuwsgaring, waarvoor het portretrecht moest wijken.

* Niettemin hebben de politiemensen machtsmiddelen die hen slechts ALS POLITIEMAN toekwamen dan wel die samenhingen met de rol die zij als drager van vuurwapens en uitoefenaars van het geweldsmonopolie van de overheid vervullen, gebruikt om een vermeend geschil over dit private belang in hun vordeel te beslechten.

De ambtenaar die iemand door misbruik van gezag dwingt iets te doen, na te laten of te dulden wordt gestraft met gevangenisstraf van 2 jaar of boete 4e categorie (tegenwoordig 10.000 euro?). Artikel 365, Wetboek van Strafrecht.

Verder maakte deze politieman zich nog schuldig aan het doen plegen van computervredebreuk (doen vernietigen van digitale gegevens), en vernietiging van bewijs over een actie waarvan de rechtmatigheid discutabel is en waarover aangifte misschien nog volgt.

En als de baas ze gezegd heeft dat politiemensen op deze manier met de pers moeten omgaan, is er dan een criminele organisatie actief? Dat mag Job Cohen uitleggen bij zijn behandeling van de klacht.

Ik loop ook wel eens met een camera door amsterdam maar ben helaas onvoldoende belanghebbend. Obscura zou volgens mij aangifte moeten doen en alvast een bezwaarschrift voorbereiden tegen het vrijwel onvermijdelijke sepot van het OM.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 *–*

Wellicht wat laat. Maar hier in dit topic een serie foto’s met de bewuste agenten. en hier om direct naar de serie te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Obscura

Het moet gezegd: dit zijn niet de agenten die mij gedwongen hebben de kaart te wissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 *–*

Jammer, ik dacht dat je er wellicht wat aan zou hebben. Het blijft een vreemde zaak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Obscura

Toch bedankt… Laten we vooral veel blijven fotograferen! :-)

 • Vorige discussie