Poetin wordt premier?

In onze serie “hoe blijft Poetin aan de macht” een volgende aflevering: Hij wordt premier!

Eigenlijk nog een idealere oplossing dan de vorige, waarbij hij de president nog moest laten ontslaan. Maar de president heeft een stuk meer macht dan de premier. Hoe gaat hij de nieuwe president dan in de hand houden? Vooropgesteld dat hij dat moet, en dat hij geen marionet op die positie zet kan dat heel eenvoudig. Gewoon de grondwet aanpassen nadat hij tot premier gekozen is! Je maakt de positie van premier sterker, en knabbelt aan die van president. En de kans is redelijk aanwezig dat Poetin’s partij, Verenigd Rusland tweederde van de stemmen trekt, het aantal dat vereist is om grondwetswijzigingen te maken.

Er heeft zich overigens nog wel een tweede presidentskandidaat gemeld: Kasparov. Doodgetreiterd en kansloos, maar wel dapper doorvechtend…

 1. 1

  Misschien kan hij dat beter doen voordat hij premier is, anders zou de zittende president wel eens rare ideeen kunnen krijgen.

 2. 4

  Waarom geen discussie over wie zijn opvolger wordt. Ik persoonlijk denk dat Europa veel slechter af is met bijv. Sergei Ivanov.
  Bovenstaande discussie ken ik al van Arkady Ghoukasian van Nagorno Karabagh(zou president blijven, vervolgens premier, nu werkeloos) en Robert Kocharian (dezelfde discussie) presidentsverkiezingen januari a.s. in de Republiek Armenie. Robert Kocharian heeft ieder lid van de regering een verklaring laten tekenen, waarin hij en zijn familie na de verkiezingen gevrijwaard worden van enige juridische vervolging.

 3. 6

  Nagorno Karabagh is bevrijd (in 1923 door Stalin aan de Azerbeidzjanse SSR als autonoom gebied toegewezen; verdeel- en heerspolitiek)), de omliggende districten worden bezet: fungeren als buffer. Wisselgeld voor de onafhankelijkheid van Nagorno Karabagh. Er is sinds 1994 een wapenstilstand, maar de onderhandelingen zitten muurvast. Dagelijks wordt er over en weer geschoten en vallen er af en toe doden aan beide kanten.
  Door het bezit van gas en olie heeft Azerbeidzjan een veel groter militair budget, maar in geval van echte oorlog gaan die pijpleidingen er natuurlijk het eerst aan. Armenie beschikt over de modernste afweerraketten en raketten, die Baku kunnen raken en over een weliswaar kleiner maar veel efficienter leger. Karabagh beschikt ook over een eigen leger. Strategisch heeft Armenie ook een groot voordeel. De Azeri’s moeten van beneden komen en een eventuele aanval zal aan de kant van Azerbeidzjan veel levens kosten. (zie de militaire analisten: Westerse en Russische). Op het moment onoplosbaar.
  Met de auto van Yerevan naar Stepanakert
  is 5 uur rijden. Je moet 2 passen (2400m) over. Zelf 1 keer gereden.