1. 2

  Wiki heeft er een mooi artikel over. Zelf geloof ik eigenlijk niet dat Pluto nooit meer planeet is: het is de enige die door amerikanen is ontdekt en die willen ‘m natuurlijk terug.

  Wat is wijsheid?
  Ik stel een godsgericht voor…

 2. 6

  De maan Goofy komt er voor in de plaats, maak je geen zorgen, ze weten ook niet meer wat een maan is geloof ik. Trouwens wel typisch, 300 jaar gestegel en ontdekkingen en toch geen nieuwe planeten ontdekt.

 3. 8

  Helemaal terecht natuurlijk, al is de titel eigenlijk incorrect: Pluto is nooit een planeet geweest. Dat die domme leken hem zo wel noemden… tja. Ondertussen zijn we blijkbaar eindelijk aan het neandernivo ontsnapt, het werd tijd.

 4. 12

  De diameter van Pluto is 2/3 van de diameter van onze maan.
  Maar Pluto – Charon is sinds 16 augustus j.l. een dubbelplaneet. Aarde en maan zouden we ook kunnen promoveren tot dubbelplaneet, waardoor onze maan een (dwerg)planeet wordt.?
  Puntje voor de volgende IAU vergadering?

 5. 13

  @12: Ik geloof dat ze nu eindelijk wat duidelijkere regels opgesteld hebben, waardoor dat niet meer kan.

  Het Pluto-probleem is natuurlijk de schuld van de amerikanen, maar werd pas als probleem ervaren toen ze een groter hemellichaam vonden in de Kuiper-gordel (al was dat al lang voorspeld). Aangezien het waarschijnlijk is dat er daar nog een aantal rondcirkelen van vergelijkbaar formaat, liep je dus het risico dat we binnen de korste keren met tientallen planeten zaten. Dat kun je de kinderen op school niet aandoen.

 6. 14

  @Cole 12.
  Bij een dubbelplaneet draaien ze beide om een gemeenschappelijk zwaartepunt ergens in het midden tussen de twee lichamen, terwijl het bij een planeet en een maan het zwaartepunt ergens binnen de planeet ligt.
  Dit laatste is ook bij de aarde en de maan het geval.

 7. 15

  @Jordi, maar aangezien de maan steeds iets verder afstaat van de aarde zal dit op den duur veranderen. En dan zijn we een dubbelplaneet :-)

  Maar goed, dat duurt nog een paar miljard jaar. Tegen die tijd zijn we er vast wel uit.