Plek genoeg voor windenergie

Dit is een gastbijdrage van Michiel Wijnbergh. Hij brengt onder andere de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland in beeld. Meer van zijn werk kan je vinden op zijn eigen site.


In de provincie Zeeland mag nog zo’n vijfhonderd megawatt aan windenergie gebouwd worden. Dan vinden ze het daar wel welletjes. Andere provincies moeten dan maar eens windmolens gaan plaatsen. Er zijn provincies waar veel minder megawatts staan dan in Zeeland. Heel gek is dat niet. Zeeland is een van de provincies waar het het meeste waait. Als je geld wilt verdienen met een windpark, dan probeer je dat op een plek te zetten waar je je geld zo snel mogelijk terugverdient. Zeeland, dus.

Gisteren ben ik even gaan kijken of het in Zeeland inderdaad bijna vol staat met windmolens. Ik zie hier, op een willekeurige plek langs de Westerschelde, meteen al plaats voor een molentje of tachtig, gewoon langs de dijk. Ik hou wel van dat soort rijtjes, vooral met zo’n bocht er in, daar bij de knik in de kustlijn.
Dit is dan ook precies een van de plekken waarvan VROM vindt dat er grootschalige windparken zouden moeten komen.VROM moet nog een een stuk of 700 molens kwijt om aan de gewenste dertig procent duurzaam opgewekte energie te komen. Zeeland, dus, als je het mij vraagt.

Zeeuwen zijn enorm voor windenergie. Maar liever niet in hun achtertuin. Dat snap ik niet, ik zou best een windmolen in mijn tuin willen hebben. Ik vind zo’n windmolen wel mooi. Maar ik hou dan ook van groene stroom, en dat schijnt vaak met elkaar gepaard te gaan.

 1. 1

  Ik ben er ook wel voor dat er meer windmolens in Zeeland geplaatst mogen worden. Heeft mogelijkerwijs dan wel te maken met het feit dat ik niet in Zeeland woon, maar toch!

 2. 4

  Het is wel makkelijk praten zo. Waarom zet je dan geen windmolen in je achtertuin? Als zo’n ding er staat zal het toch wel een beetje tegenvallen, vooral als ie je ’s nachts wakker houdt. Beter zet je ze niet te dicht bij bewoning neer (al kan dat ook best in Zeeland, maar misschien makkelijker in dunbevolkte gebieden, zoals Drenthe en Oost-Groningen).

 3. 5

  Een journalistiek fotograaf uit driebergen vind dat je zeeland wel vol mag plempen met windmolens omdat hij ze zelf wel mooi vind?

  Blijf lekker foto’s maken.

 4. 6

  @4: Ik heb enkele keren, in een tent, onder een draaiende windmolen geslapen en ik heb er geen minuut wakker van gelegen. Al waren dat normale windsnelheden (in Friesland). Ik snap dus de commotie niet.

  Maar goed, ik kan ook genieten van zo’n rijtje windmolens, ik vind het geen horizonvervuiling, dit in tegenstelling tot hoogspanningsleidingen.

  Het lijkt me meer een gevalletje NIMBY, waar heel Nederland steeds meer last van lijkt te krijgen…

 5. 8

  @4 Heb je wel eens geprobeerd een vergunning te krijgen voor een windturbine?

  De overheid ontmoedigt solitaire windturbines en de parken worden kapot geprocedeerd door ‘belanghebbenden’.

 6. 13

  @9 zijn er wel wat meer dan een paar maar is altijd makkelijk oordelen over en voor anderen, er staan hier al 5 van die centrales, laat ze er maar een paar in wassenaar dumpen

 7. 14

  Alles heeft zijn prijs, betaal de zeeuwen die naast die molens wonen een eenmalige premie. Dit alles wanneer het zeker is dat er nu en in de toekomst met enige zekerheid voldoende draagvlak voor de molens is.

  Dat valt nog best te doen met een bepaalde verdeelsleutel. Verder gewoon de beste locatie doordrukken. Geen jaren inspraak geneuzel.

 8. 15

  Ik vind het horizonvervuiling JUIST op ‘vrije’ plekken, zeg maar natuurgebieden en open landelijke landschappen,
  zet die zooi maar in zee of in de buurt van dorpen en steden waar de horizon reeds verrommeld is.

 9. 16

  Mjah, de overlast en het hele NIMBY verhaal is bij alles in Nederland een molensteen aan het been van ontwikkeling. Als je dan in ieder geval die twee kan omzeilen door een iet minder dichtbevolkt gebied uit te kiezen lijkt het me een aanrader omdat te doen. Een rijtje windmolens langs de dijk is misschien wat horizonvervuiling in een verder leeg (achtig) gebied, maar aan de andere kant: het blijft de verbinding van Nederland met wind weergeven, en das historisch!

 10. 17

  @16
  Terwijl die ontwikkeling nou juist is wat ons zover heeft kunnen brengen dat wij ons niet langer uitsluitend hoeven bezig te houden met belangrijke zaken maar ook de meer triviale zaken gaan bepolderen, dunkt me.

 11. 18

  Er komt een tijd dat dankzij linkse gekken de kaars, paard, en hekserij tot de orde van de dag gaan behoren.
  Iran mag een hidden agenda hebben maar nuchter denken waar energie vandaan moet komen als de olie op is klinkt veel beter als de windmolen gekte van vooral links Nederland.

 12. 19

  Doe ´s wat goeds met dat riool.
  16 miljoen Nederlanders schijten elken dag wederom de boel vol.
  En wat doen ze ermee?
  Ze reinigen het. Om er schoon water van te maken.
  Met veel energie.
  Vang het op en je kan er op koken.

 13. 21

  En ga nu niet lopen roepen dat al die poep nooit genoeg is om iedereen op te laten koken.
  En groot deel kan dat wel. Die hebben dus schoon gekookt.
  Niks doen is altijd verloren.
  Kijk eens naar Duitsland. Daar hebben ze zonnepanelen daadwerkelijk gesteund. En Duitsland is nu wel 1 van de grootste zonne energie landen geworden daardoor.

 14. 22

  Zou wel eens een kosten baten analyse met duidelijke vermelding van subsidies van zo’n windmolen willen zien.
  Schijnt een van de grootste geheimen te zijn.

  P.S. zonnepanelen idem dito

 15. 23

  @Yevgeny Podorkin, met die 5 had ik het over kerncentrales, niet over windmolenparken

  ik vind windmolens nou niet echt het mooiste aan de horizon, maar dat vind ik industrie ook niet en als er een alternatief is, ik hoop dat kernfusie vlug doorbreekt, dan kunnen windmolens zonder gevolgen voor het millieu afgebroken worden en kerncentrales zijn heel wat lastiger af te breken en dat gaat al helemaal op voor het afval

  er schijn in doel ook regelmatig wat mis te gaan alleen daar hoor je nooit over en zoals gewoonlijk is er nooit gevaar voor de omgeving

  van borssele heb ik de draaiboeken gelezen wat er met de mensen moet gebeuren als er wat mis gaat en daar word je echt niet vrolijk van

 16. 24

  Zolang de politiek in de zak van de oude industrie en de oude economie blijft zitten, komt dit land dus verder op achterstand te staan.

 17. 25

  Kale industrieterreinen, Europoort, langs snelwegen, op de loze stukken van verkeersknooppunten/ pleinen (Rond Brienenoord, Oudenrijn), Grevelingendam, Afsluitdijk enzovoorts….30%? Eitje.

  O, en weg met die energievretende kassen voor vnl. tomaten/ paprika’s en komkommers, doen pijn aan m’n ogen. Staan 24u pdg onder kunstlicht in glaswol soppen. En lekker dat ze zijn, zongerijpt en met zorg van hun steel gerukt. En je tuinboontjes met het vliegtuig uit Kenia…tis de omgekeerde wereld.

 18. 27

  @26

  Kassen en bloembollen zijn, door hun geringe hoogte niet echt dingen die ver aan de horizon nog te zien zijn, wat volgens mij toch wel ten grondslag ligt aan, of iets wel of niet horizonvervuiling kan zijn.

 19. 30

  @Harry

  Kosten-baten analyse : zie bijvoorbeeld wiki, of “without the hot air” van McKay.

  Windturbines hebben hoge constructiekosten maar als ze eenmaal gebouwd zijn hoef je uiteraard geen brandstoffen meer te betalen. Ze gaan ongeveer 20 jaar mee. Over hun levensduur leveren ze meer geld op dan ze kosten. Probleem is wel dat ze veel plek nodig hebben (ze kunnen niet te dicht bij elkaar staan want dan nemen ze elkaar de wind uit de zeilen). Zonne energie heeft minder ruimte nodig, maar is duurder. Wat dus de reden is dat er meer windmolens dan zonnecentrales gebouwd worden.

  @25: groenten uit een Hollandse kas kosten zo’n 40 GJ/ton aan energie (bron: Dutilh en Kramer 2000). Dit is inderdaad een stuk meer dan de meeste andere plantaardige producten (die liggen in de orde van de 3-7 GJ / ton) en vergelijkbaar met vlees. Ben zelf trouwens opgegroeid in een tuindersfamilie (en dus niet in een klimaatkamp, haha).

 20. 31

  Back-of-the-envelope voorbeeldje van windenergie. Als de VS hun huidige elektriciteitsproductie (1000 GW) voor 25% willen opwekken met wind, en we gaan uit van een capacity load factor van 25%, dan is daarvoor ongeveer een oppervlakte nodig in de orde van de 200.000 vierkante kilometer, ongeveer de helft van de oppervlakte van Californie. Prijs: 2000 miljard dollar. Met zonne energie zou het op een tien keer zo klein oppervlak passen maar twee keer zo duur worden.

 21. 32

  Heb toevallig een windmolenkaart van NL op mijn kantoor hangen en ja dan valt het wel op dat er veel minder molens in Zeeland staan dan in Flevoland, Friesland en de kop van Noord-Holland.

 22. 33

  Als een windmolen van jezelf is wordt deze al een stuk mooier of je ergert je er minder aan. Boeren zetten hun molens soms direct naast de woning. Je kan ook mede eigenaar worden van windmolens door lid te worden van een windmolenvereniging zoals bv de landelijke vereniging de http://www.windvogel.nl in Zeeland http://www.zeeuwind.nl/ en op Goeree Overflakkee (Veel mensen denken dat dit Zeeland is)van http://www.Deltawind.nl Minder energie gebruiken is natuurlijk het beste :-)

 23. 34

  Doe nou eens een keer lekker gewoon hier. We ZIJN toch een land van molentjes? Lag er mee bezaaid v.a. de vroege Middeleeuwen. Hoorde je toén iemand klagen over ho-ri-zon-ver-vui-ling? Nounou? Dagloners en keuterboertjes huilie sniksnik op hun erf: “Tering Jantje, daar gáát me uitzicht”? En vervolgens petities en kilo’s bezwaren aantekenen? Welnee man, meel malen plus die boel leegpolderen, Nuchter Hollands Verstand. Geluk was toen net zo gewoon als een walvis of zoveel mogelijk negertjes doodknuppelen in Ghana of daar in die buurt. Nee, dit alleen even om uw bekrompen blikveld een zetje in andere richting te geven,. Niet, stomme linkse watjes hier zéker niet, niet aan komen kakken met: heb daar net een huis gekocht gaan ze er opeens van die lelijke windgedrochten neerzetten pokkeherrie en wie kan al die dooie vogeltjes weer gaan opruimen nu is me huis niks meer waard en whewhewhewhe…en dan vervolgens zitten klagen over een olievlekje. Gaan we dus niet, ik herhaal, NIET doen..…

  Kom er strakjes overigens weer met de racefiets voorbij *had al weg gemoeten:

  Molenviergang Zevenhuizen

  Sta er dan zo wel eens naar te kijken…waarom staan die dingen er eigenlijk nog en voor wie? Terwijl ik daar dan zo sta hè, tussen al die sukkeltjes met hun digicameraatje: “Leeft zeker een nepmolenaar in of een kunstenaar met 2 dito lamme klauwen onder het genot van een, komtie weer, sub-si-die”. Japanners die het pad versperren waar ik overheen moet ook zo mooi. “You want dly loasted peanus”?, terwijl ie dan zo met een zakkie voor me neus heen-en-weer beweegt. Que?, zeg ik dan. En daarachteran: tieft pleurtstraalt op met je nootjes man. Afijn, Treurnis alom daar bij die molens. Pff, en ze zijn ook al tig keer tot hun sokkel afgebrand en met hon-der-den miljoenen aan subsidies weer in originele staat hersteld…

  Geen gezicht.

  Ik zeg: een-voor-een de fik erin…

 24. 36

  Yevgeny zegt: “waarom staan die dingen er eigenlijk nog en voor wie?” en hier bedoelt hij de prachtige oude windmolens.
  Voor heel veel mensen uniek en dit is cultuurhistorie en het meelproduct prima te gebruiken is om bijvoorbeeld je eigen brood of pannekoeken mee te bakken. Mooie dingen mogen soms best geld kosten en heel veel wordt door vrijwilligers gedaan dus niet zo zeuren over een paar centen.
  Daarnaast: de oorlog in Afghanistan kost een veelvoud en die oorlog maakt alleen maar dingen kapot.

 25. 38

  Op dit moment betaalt de staat 3 cent subsidie voor 1 kWh uit een windmolen op het land
  Echter ze krijgt 11 cent Energiebelasting voor diezelfde kWh.
  Onze rijksoverheid heeft een negatieve grondhouding tegenover windenergie. Onbegrijpelijk als je naar de beleidsdoelstellingen kijkt. Maar het is weer begrijpelijk als je bedenkt welke aardige fossiele lobbyisten die weerspannige ambtenaren op bezoek krijgen

  Verder vind ik dat dat de windparken gelijk over het land verdeeld moeten worden, en niet geconcentreerd aan de kust.

  Er is met regionale windparken ca 2 miljard per jaar te verdienen.
  Dan staan er verdeeld over het land 4000 windmolens van 3 MW
  Genoeg stroom om van elke burger een coöperatieve zelfopwekker te maken
  http://bit.ly/windwinst

 26. 39

  @38 De helft tot driekwart van de turbines in NL valt denk ik nog onder de oude 7 cent subsidieregeling. (MEP) Daarnaast is voor veel molens ook ooit de helft van de bouwkosten gesubsidieerd.

  Wind op zee lijkt me een nog verspillender avontuur, transport, 3x duurder, nieuwe net-infra aanleggen midden op zee, onderhoud. Daarnaast levert een turbine gemiddeld maar circa 20% van zijn maximum capaciteit. Vaak leveren ze niets en dan weer 100% en vanalles ertussenin, maar gemiddeld dus 1/5. Er moet dus 100% backupcapaciteit zijn die uiteindelijk nog altijd 80% productie voor z’n rekening neemt. Wie betaalt die 80% backup? Verhalen over supergrids blijken zeer extreem als ze uitgevoerd worden.

 27. 42

  @seven
  hoe moeilijk kan je denken???? Ik denk windmolen die draait geeft mij de energie van de wind. Als ie niet draait doe ik als de negers: lekker chillen tegen de boom. Als ie draait dan werk ik ook weer mee.

  Nee je hoeft energie niet ver te transporteren als je de molen maar dichtbij genoeg zet of de arbeid bij de molen laat gebeuren (pompen/zagen/malen).

  http://www.new-energy.tv/wind

 28. 45

  Als het (bijna) niet waait, zoals vandaag is die 30% gewenste groene stroom gewoon 0% en moeten er alsnog fossiele centrales opgestart worden. Doe mij maar kernenergie die levert 24 uur per dag groene stroom en nog veel goedkoper ook. Laat zo’n ding op Thorium lopen en dan zijn de meeste nadelen van kernenergie ook verleden tijd.

  En nee, ik vindt zo’n betonnen doos ook niet mooi, maar daar hoef je dan ten minste ook niet vanuit iedere vierkante kilometer vrije natuur tegen aan te kijken cq naar te luiseren en het maalt ook niet het gehele Nederlandse vogelbestand tot pulp. Al heeft dat natuurlijk wel weer het voordeel dat je dan ook niet meer de vogelpoep van je auto hoeft te wassen.