Plafond Europees Parlement stort in

Vorige week donderdag is een deel van het plafond van het Europees parlement in Straatsburg naar beneden gekomen (filmpje / artikel), er vielen geen gewonden. Pas vandaag is dit voorval bekend gemaakt maar veel eerder was misschien ook niet nodig geweest voor een gebouw dat maar 4 dagen per maand wordt gebruikt. Euroblogger DJ Nozem merkt fijntjes op dat de one seat campagne nog steeds actief is, one seat pleit voor het opheffen van het gependel tussen Straatsburg en Brussel wat de Europese belastingbetaler jaarlijks 200 miljoen euro kost. Hoog tijd om dit gebouw het laatste zetje te geven?

 1. 2

  Er is maar één verklaring mogelijk: God is tegen de EU.

  Niet dat die arrogante gasten zich daar iets van aantrekken. Als ze niet naar het volk willen luisteren, waarom dan wel naar God?

 2. 3

  Naar God luisteren is inderdaad niet zo verstandig, historisch gezien.

  Opzich luisteren ze wel naar het volk, maar luistert het volk wel genoeg naar hen?
  Neem nou bijvoorbeeld deverplichte bijmenging van biobrandstof, de EU stelde een paar jaar terug ambitieuze streefnormen omdat men toen in de veronderstelling was dat het goed voor het klimaat en onze energiezekerheid zou zijn. Toen kwam rond 2006/2007 een grote maatschappelijke beweging opgang die wees op de nadelen van biobrandstoffen: concurrentie met voedsel, onvoldoende CO2-reductie etcetera. Inmiddels heeft de EU deze streefnormen, door het maatschappelijke debat, naar beneden bijgesteld. Conclusie Europese democratie werkt!

  Oke, er kan zeker nog veel verbeterd worden maar het negatieve beeld onder het volk is eigenlijk gebaseerd op een hoop blabla van populisten.

 3. 5

  Dat voorbeeld van de biobrandstof is heel mooi, Carlos.

  Echter, zoals bekend bleek bij de referenda in Nederland, Frankrijk en Ierland over (al dan niet verkapte) grondwetten de EU-democratie minder goed te werken.

  Als Brussel niet langer de blablabla van populisten over zich heen wil krijgen, wordt het eens tijd om op te houden met het organiseren van referenda waarvan de uislag er eigenlijk niet toe doet.

 4. 6

  @5: ja nou zakt mijn broek dus af. Je zegt dus eigenlijk dat de EU-democratie beter af zou zijn geweest als er helemaal geen referendum was gehouden? Paradoxaal genoeg heb je daar misschien nog gelijk in ook.

  Ik geloof trouwens niet dat “Brussel” überhaupt macht heeft om referenda te organiseren, dat kunnen alleen de nationale regeringen.

 5. 7

  Had het EU parlement ooit wel een fundament? Dat is toch dat rondtoerende overbetaalde discussiegroepje zonder macht?

  Al was het hele dak omlaag gekomen met katastrofale gevolgen… Soit!

  Ter info: de zgn regeringsleiders (ij of ei ben ik nog niet uit) willen geen macht bij EU parlement en al helemaal geen referendum. De EU is immers hun speelkwartiertie, waarin ze als volleerde machtswellustelingen afspraken maken en die de ruim 320 miljoen EU burgers door de strot wringen…

  Democratie is in dat proces een stoorzender… een ongewenste luis in de pels van een in beginsel ondemocratisch orgaan dat met alle misselen haar macht en machtsmisbruik wil continueren. Niet alleen in EU maar ook hier…