Pimp My Senseo ® – Overclock Topic

Het Senseo ® toestelletje werkt handig maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Als gratis advies aan Philips volgt hieronder een opsomming.

Ten eerste de internet aansluiting van het Senseo ® apparaat. Vorig jaar was dit nog een 1 april grap van XS4ALL maar inmiddels is duidelijk dat een webserver functie van wezenlijk belang is voor de verdere evolutie van de Senseo ®. Eenvoudig op te lossen door het apparaat te voorzien van een (draadloze) netwerk aansluiting en een stukje firmware. Na installatie van de Senseo ® server kan op het internet de webinterface worden bezocht. Op deze webinterface kunnen zaken worden gevonden als het aantal gezette kopjes koffie, het geschatte moment waarop het apparaat ontkalkt moet worden, de gemiddelde temperatuur van het apparaat, het energieverbruik en de druk binnen de machine. Tevens kan via de webinterface een aantal zaken worden ingesteld; zoals o.a. de druk en de hoeveelheid water per kopje (om de sterkte van de koffie te regelen), alsmede de temperatuur van het bakkie.

Hardwarematig speelt er ook nog het een en ander. Ten eerste de kleur van het LED’je. Dit is tegenwoordig rood. Het ligt echter voor de hand om dit aan te passen; te denken valt aan de kleur rood als het apparaat nog op temperatuur moet komen, groen als het apparaat gereed is voor gebruik, en knipperend blauw als het apparaat moet worden bijgevuld.

Het verplicht moeten roeren na het zetten van een kopje koffie is een tekortkoming die ook nog opgelost moet worden. Het zou me niets verbazen als Philips op dit moment werkt aan een bugfix hiervoor. Evenals een 12 volts versie van de Senseo ® voor op de camping en in de auto, waar veel vraag naar is. Mensen die experimenteren met zelfgemaakte of beschadigde pads lopen vaak tegen het probleem op dat het deksel zich vastzet. Er is een workaround maar er hoort eigenlijk een knop op het apparaat om het deksel in zo’n geval weer los te maken.

Het Waterreservoir van de SenseoDan kom ik tenslotte bij de grootste makke van de Senseo ® ; het waterreservoir. Bij een gemiddelde consumptie moet dit regelmatig worden bijgevuld, dit is een verspilling van zowel water als van energie aangezien de oplossing uiteraard voor de hand ligt; het klassieke stortbak principe.

Dit principe is al generaties lang in vrijwel ieder huishouden in gebruik in de stortbak van het toilet en derhalve kan het zonder meer door Philips worden gekopiëerd voor het waterreservoir van de Senseo ®. Door middel van een eenvoudig vlottertje en een stopkraan kan het waterreservoir in de volgende generaties Senseo ® automatisch worden bijgevuld.

Hoewel Philips doe-het-zelf praktijken met de Senseo ® ten zeerste ontraadt, is het duidelijk dat overal ter wereld men bezig is het apparaat te doorgronden, hetgeen ernstig wordt bemoeilijkt door het niet beschikbaar zijn van het electronisch schema van de machine. Desalniettemin kan het nog spannend worden wie er binnenkort met de ultieme Senseo ® komt; de R&D afdeling van Philips, of de Doe-Het-Zelfers.

Bronnen:
toiltech_800.htm
http://www.retecool.com/senseo/
senseo.nl
ninetech.net
circuitsonline.net
Senseotional tips
senseo tweak pagina, met zeer interessant gastenboek
niekschroten, met gastenboek

 1. 4

  typisch socialistische “productverbetering”

  Je vergeet nog de ingebouwde MP3 speler die de internationale speelt als je ‘sochtends een kopje koffie zet..

  Heel symbolisch en verkoopt als een tierelier..

 2. 10

  De enige verdachte woorden die ik heb gebruikt zijn so-cia_lis_me, mp3 speler en in-ter-na-tio-na-le..

  rode censuur of een grapje van DP waarschijnlijk

 3. 11

  Nog een senseo tip: een decaf-indicator, aangestuurd door mijn bluetooth-pacemaker. Zodra mijn hart te snel gaat, wordt decaf geïndiceerd.
  Een bluetooth- of RFID-interface is sowieso handig, om de persoonlijke gebruikersinstellingen over te nemen van het horloge/de ring van de gebruiker.

 4. 12

  Gebruikersbeheer met voorkeuren is ook een belangrijke optie. Op deze manier kunnen per gebruiker bepaalde toevoegingen automatisch toegevoegd worden worden. V-ia-gra voor opa, zoetjes voor oma, melk voor moeder en helemaal blokkeren van de baby-gebruikers…

 5. 19

  Gebruikersbeheer is inderdaad een goed idee. Maar voor zoetjes, suiker en melk en andere toevoegingen, maar ook voor een decaf mode, geldt wel dat de essentie van het apparaat ingrijpend verandert. Zo moet je bijvoorbeeld verschillende pads kunnen kiezen. Je zou dan automatische pad invoer moeten hebben via een roterende pad dispenser o.i.d. Dat sluit wel naadloos aan op gebruikersbeheer natuurlijk. Suiker en melk kan niet in pads want dat zou t apparaat slopen, dus deze moet later worden toegevoegd.

 6. 21

  Of als je weer eens je doosje Senseo-pads kwijt bent: een chipje in het doosje dat met geluid reageert als je op het knopje van je Pad-Vinder ™ drukt.

 7. 22

  Misschien automatisch een sms-je naar je gsm, zodra gps je in de supermarkt positioneert en het senseo-voorraadbeheer een tekort aan pads opmerkt.

 8. 24

  En ik maar denken dat Senseo gewoon een slimme marketingtruc was om mensen die eigenlijk niet van koffie houden een enorm slappe kop koffie te bieden die desalniettemin dezelfde status en snobberigheid heeft als espresso.

 9. 26

  Heer Sikbock, mijn need’rig excuus: het medicijn cialis komt ook voor in soCIALISme, en het domme wordpress kiepert dat er uit.

  Ik heb het antispamfilter aangepast, dus als u hier binnenkort weer links naar dubieuze apothekers aantreft dan weet u hoe dat komt.