Petitie:
Nederlanderschap voor Marc van Roosmalen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

marcroos2
Marc van Roosmalen: Tilburger van geboorte (1947) – Braziliaan van nationaliteit – dwars wetenschapper – belangrijkste kenner van het Amazonebekken dat hij blootsvoets doorkruiste – ontdekker van niet minder dan 100 boomsoorten, 20 nieuwe apensoorten en ruim 20 andere boom- en bodembewonende zoogdieren – onvermoeibaar activist voor het behoud van het regenwoud – TIME Hero of the Planet – met de dood bedreigd door belanghebbenden bij illegale houtkap – ten onrechte aangeklaagd voor biopiraterij – gedetineerd in een van de beruchtste gevangenissen van Brazilië – verloor hierdoor zijn Nederlanderschap – op de vlucht voor de Braziliaanse justitie – ondergedoken in Nederland dat weigert hem de status van vluchteling te verlenen. Help Marc van Roosmalen:

Hoewel vrijgesproken in november 2008, is Marc, toen het OM bij het Opperste Gerechtshof in Brasilia tegen zijn vrijspraak in beroep gegaan is, op de laatste dag dat zijn Nederlandse paspoort geldig was naar Nederland gevlucht. Marc van Roosmalen schreef begin 2009 een brief aan Hare Majesteit en diende een verzoekschrift in bij het Ministerie van Justitie waarin hij het verlies van Nederlanderschap aanvecht. Zonder succes tot nu toe.

In 1999 werd van Roosmalen door Prins Bernhard geridderd tot Officier in de Orde van de Gouden Ark, een onderscheiding voor het verrichten van bijzondere verdiensten voor het behoud van flora en fauna op aarde. Later vernoemde de onderzoeker een door hem ontdekte apensoort naar de prins: Callicebus bernhardi. Hoe krom zou het zijn om iemand als van Roosmalen vervolgens het Nederlanderschap te ontkennen?

Zonder het Nederlanderschap kan Marc bij een veroordeling tot gevangenisstraf door het Opperste Gerechtshof na uitlevering aan Brazilië alsnog terug in de gevangenis van Manaus belanden. Terugkeer naar Brazilië betekent voor Marc een zekere dood. Doodseskaders hebben al tweemaal een moordaanslag gepleegd op zijn leven.

Marc heeft zich zijn leven lang ingezet voor de biodiverstiteit in de tropische regenwouden en daarom zou: Nederland trots moeten zijn op zo’n bijzonder mens! Teken daarom de petitie waarin de Minister van Justitie gevraagd wordt:

– om Marc van Roosmalen het Nederlanderschap terug te geven,
– om hem ereburger te maken van Nederland,
– om bij de Braziliaanse regering erop aan te dringen dat hij zijn wetenschappelijke werk in het Amazonegebied kan voortzetten.


PETITIE: Maak Marc van Roosmalen Ereburger van Nederland

Lees meer op: heldvandeplaneet.hyves.nl

Reacties (36)

#1 KJ

Ik wil wel even wat meer achtergrond-informatie. De laatste keer dat Nederland amnestie verleende aan Nederlanders in Brazilie, was een beetje een zeperd. Iets met kindersex ofzo.

 • Volgende discussie
#2 sjap

Ik ben enige jaren geleden gestopt met het tekenen van petities, dit is een bekend stokpaardje van mij, aangezien petities aantoonbaar nooit tot enige acties leiden maar voor deze petitie heb ik (tegen beter weten in?) een uitzondering gemaakt op mijn principes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Siquo

Hop, en done. Marc is een held.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ronald

Carlos, volgens die petitie verloor hij zijn Nederlanderschap doordat hij de Braziliaanse nationaliteit aannam. Dan vervalt je Nederlandserschap automatisch. Eigen schuld dikke bult, dus.

Maar goed, laat de verantwoordelijk minister zich svp niet zo formalistisch opstellen als bijvoorbeeld Verdonk inzake Hirsi Ali. Geef die man weer een paspoort.

Ereburgerschap kent de staat bij mijn weten niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 mescaline

“- om bij de Braziliaanse regering erop aan te dringen dat hij zijn wetenschappelijke werk in het Amazonegebied kan voortzetten.”

Als je de achtergrond kent dan is dit is zo typisch, zo wereldvreemd, zo crimineel naief. Maar het verschijnt zonder blikken of blozen hapklaar op het bordje van het emovee op Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

mescaline, graag wat meer duiding bij uw insinuaties, want zo bent juist u de grootste dramaqueen hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 mescaline

Dat zie je goed. Ik wou dat ook duidelijk gedramaad hebben. Als tegenwicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

Misschien ook eens iets met diplomatieke druk uitvoeren ivm. die doodseskaders? Wat mij betreft wordt niet alleen van Roosmalen daartegen beschermd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joris

Ik sluit me aan bij Mescaline. De petitie is om te huilen. Ereburgerschap, hoe verzin je het. Vreemd ook van Sargasso om geen enkele link toe te voegen naar meer geschiedenis van deze zeer bekwame wetenschapper die in zijn dwarsheid zijn Nederlanderschap is kwijt geraakt door de Braziliaanse nationaliteit aan te nemen.
Ik stel voor dat hij een politiek asielverzoek indient bij de regering en dat hem dat wordt toegekend op grond van de vermeende levensbedreiging. Dan weten we iig zeker dat hij niet terug gaat naar de Amazone en gedoe op zijn hals haalt waar de NL overheid hem maar weer te hulp moet komen schieten.

@1 / KJ; die NLers met vieze handen vanwege de kinderporno kregen geen amnestie. Het NL consulat was zo dom hen een nieuw paspoort te overhandigen, omdat het oorspronkelijke door de BR politie was ingenomen om te voorkomen dat ze het land uit zouden vluchten in afwachting van hun veroordeling.

Hier een ander forum waar dit verhaal al wat eerder besproken werd. http://brazilie.reisforum.nl/topic/8394/1/Help%20Mark%20van%20Roosmalen..html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 stoethaspel

Een wisse dood? Toe maar… Ik kan wel mensen noemen wiens bloed men hier op het log wel drinken kan, die dan toch zeker óók in bescherming zouden moeten worden genomen. Of is het geen principiele kwestie voor Sargasso?

Overigens is daarmee niets gezegd over de man die ik beter gun dan hij nu krijgt. Boom en beestturvers hebben al snel een streepje voor bij mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Carlos

Allemaal nogal slapjes die zeurderige commentaren van zogenaamde kritische lezers. Dat Marc van Roosmalen een wat lastig karakter is die op de rand van de wet opereerde mag algemeen bekend zijn. IK HOEF VOOR U NIET TE GOOGLEN, dat kunt best zelf. De situatie is dat hier een wetenschapper wordt bedreigd met uitlevering naar een land waar hij gevaar loopt. Waarom zetten al die slimme reaguurders niet vraagtekens bij de dubieuze praktijken van Braziliaanse onderzoeksinstellingen die van Roosmalen uit jaloezie zwart hebben gemaakt (ze waren zelf te lui en te schijterig om jaren zelf in de jungle door te brengen) en de ronduit misdadige praktijken van bedreigingen en huurmoordernaars die natuurbeschermers in Zuid-Amerika achtervolgen?

Al die zeurcommentaren het is niets anders dan het ijdeltuiterig uitrollen van de intellectuele penis onder het mom van: “kijk mij eens afweten van meer details”. Gezien de situatie eigenlijk behoorlijk walgelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joris

Ho ff Carlos, je hoeft zeker niet voor mij te googlen . Doe ik liever zelf. Het artikeltje van jouw hand heeft een hoog “wij van WC eend” gehalte met idem dito links. Ik dacht eerst nog met een advertorial van doen te hebben toen ik het aanklikte en las.

Het voornaamste gevaar dat van Roosmalen loopt indien hij aan Brazilie wordt uitgeleverd is een proces in hoger beroep uitzitten waar hij voor is gevlucht. Daardoor zal hij weer in de bak belanden en daar heeft ie gewoon geen zin in. Kan ik goed begrijpen. Van mij hoeft de beste man ook helemaal niet weg hier. Laat maar lekker zitten als politiek vluchteling.

Maar eh, om nu naar een petitie te linken met het idee, Mense het is toch VERSCHIKKULUK….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Betweteres’z

Hm, ik zou die petitie op level 1 clickable maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

OT: lees dit eens over het Houtschandaal in Noord Siberie waar de maffia “shuts up anyone creating problems or speaking too much” (dankzij inside informant annex illegal logger Yevgeni):

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8376206.stm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 hemaworstje

Carlos, je wappert maar lekker met je intellectuele handtas tegen je eigen bezoekers.

waarom doen die NGO’s met hun mega budgetten niet wat fatsoenlijkere p.r. voor die held van hen i.p.v. een lullige hyves petitie.

Waarom staat deze held niet op de website van Greenpeace en je brothers in arms Amnesty international.
Waarom hoor ik je niet tekeer gaan tegen je bloed broeders die hun medestrijders rustig gewond op het slagveld achter laten..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Carlos

Verheffend allemaal, al die meningen op het internet… De minst betrokkenen hebben de grootste bek, slopen om het slopen, verzin zoveel onzin zodat men op den duur niet meer weet waar men aan toe is. Krankzinnig.

Maar uiteraard wel dank aan Yevgeny Podorkin op #14 , bedreigingen van mensen die hun nek uit steken (voor de natuur) komt inderdaad veel voor. Deze mensen verdienen onze steun, zogenaamd pseudojournalistiek linkjes plaatsen naar verdachtmakingen (idee Joris) in een oproep voor steunbetuiging is niet gepast. Insinueren dat organisaties die (nu nog) niet mede steun betuigen is volstrekt onzinnig maar tekent het verknipte wereldbeeld van de stoker (Hemaworstje).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Olaf Koens

Hey, gezellig – Sargasso! Zeg, hoe zit het dan precies met het paspoort van deze blootvoetse Braziliaan uit het Tilburgse stadje T?

Want een paspoort raak je niet zomaar kwijt. Natuurlijk, verliefd worden op een Braziliaanse, d’r eeuwig willen blijven wonen en uiteindelijk een paspoort aanvragen, ’t kan allemaal – maar daarbij ben je de Nederlandse nog niet kwijt. Of is die wetgeving – de natte droom van zekere politicus uit Venlo – inmiddels tussen neus en lippen door aangenomen?

Nee, ja – het kan de Braziliaanse overheid zijn die zegt dat wanneer je zo’n (groen?) Braziliaans-document wil hebben, dat je de Nederlandse moet ‘afstoten’. Dat zeggen wel meer landen (dichterbij bijvoorbeeld ook Oekraine), maar niemand doet dat. Je stopt je paspoort in een la en een keer in de vijf jaar laat je h’m verlengen, toch? Of wil de Braziliaanse overheid dat je daar bewijsstukken van overlegt, en hoe werkt dat dan precies? En wat is precies het verschil tussen een burger en een ‘houder of rechthebbende van een paspoort? Juristen in de zaak?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Hemaworstje

zeg Carlos wil je een keer ophouden me te stigmatiseren en gewoon antwoord geven ?

Ik hou misschen wel meer van die rare flapketel dan half Sargasso.
Greenpeace staat tjokvol kids games en alle trendy webshop shizzle en hoe ik een legaat moet achterlaten maar de hard core Hero wordt straal vergeten. Politiek gevoelig blijkbaar.
Een hyves petitie is soft core idealisme.
Maar goed klop jezelf lekker op de borst , it’s your blog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 seven

Ik heb gisteren al getekend. Heb ooit een nova item hierover gezien. Lang geleden. Dat was wel overtuigend. (Het time artikel is erg onduidelijk, als je dat leest zou ik ook gaan twijfelen. ) Nu een puntje van kritiek, en ik heb gewacht hiermee tot dit bericht oud was. Waarom blijft Nico Koffeman samen met nog wat mensen ondanks nieuwe handtekeningen bovenaan staan? Ze waren niet de eerste tekenaars en ook niet de laatste, kan iemand mij dat uitleggen? Ze lijken me gezien de data van tekenen niet de starters van dit initiatief. Nu lijkt het of die partij (of religieuze stroming ) dit initiatief hebben geclaimd, terwijl het gewoon breder hoort te zijn. Kortom, waarom blijft hij bovenaan staan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Carlos

Hemaworstje: wat heb ik met Greenpeace te maken? En zwalk toch niet zo?! Het wordt tijd dat jij een Sargasso definitief afscheid nemen.

Olaf Koens: van Roosmalen woonde destijds gewoon met zijn Nederlandse vrouw/vriendin in Brazilië, hij raakte zijn NL paspoort onbewust kwijt toen hij het Braziliaanse aanvroeg.

In 1997 nam hij de Braziliaanse nationaliteit aan omdat hij zich als wetenschapper – voor het overheidsinstituut INPA werkend -wegens de toen opkomende heksenjacht tegen biopiraten wilde indekken. Toeristen met wat opgeprikte vlindertjes of torretjes in hun bagage werden als misdadigers in de gevangenis gegooid (de Belg Robert van de Merghel – een entomoloog van naam – heeft bijvoorbeeld in 1997 een vol jaar vastgezeten in een cel van de Federale Politie in Manaus). Hierdoor zou Marc automatisch maar zonder dat te weten zijn Nederlanderschap verloren hebben (Artikel 15a. van de Wet op het Nederlanderschap).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 mescaline

Net wat Hemaworstje zegt, je kan moeilijk iets anders doen dan houden van die rare flapketel. Dat zegt hij in de echte taal van het hart. En jij begrijpt die taal best, anders stond er geen linkje naar Panzerfaust op Sark.

Laat het nou eens los @Carlos, jij milieucontrolefreak, blogcontrolefreak, milieuaktivistentaalcontrolefreak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 S’z

Eens met #14. Zo ook reële doodsbedreigingen tgo MVR. Vandaar de petitie, die verder idd “less is more” had kunnen geformuleerd zijn. Het echt verontrustende is echter dat er door de NL overheid niet allang oplossingen in gang zijn gezet.

Verder LOL qua “het ijdeltuiterig uitrollen van de intellectuele penis” … ook slow sex sort of.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Carlos

Mescaline, de vraag is wie hier wil controleren? Ik schrijf een postje waarin ik oproep om een petitie te tekenen, vervolgens willen allerlei mensen mij controleren over hoe ik dit postje had moeten schrijven?! De een vindt dat ik ook negatieve kanten van MVR had moeten noemen, de ander wil weer dat ik Greenpeace en Amnesty aanval omdat zij nog niet hebben opgeroepen om MVR te steunen?! WTF quelle idiotie!

Bestaan er nog mensen die gewoon een postje lezen, petitie wel of niet ondertekenen en gewoon weer verder gaan? (ja die bestaan gelukkig nog wel, na de oproep op Sargasso zijn er 400 handtekeningen bijgekomen). Vanwaar altijd die pseudokritische houding, dat azijnpissen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 mescaline

Goeie vraag. Misschien is het wel het plezier van het jachtinstinct. Snuiven waar de wind is, loeren op de prooi, omcirkelen, hij heeft niks door, aanval, uitval en weer weg uit het bereik van de trage maar wel dodelijke bijlslagen van de verbaasde gigant die geschokt om zich heen loeit.

Alles virtueel, dat wel.

Maar dan nog even wat: “pseudokritisch” is een rijk woord dat bij jou meteen heel arm, heel links en heel bot wordt. Zo jammer.

En verder hou ik er niet van om onder luid getetter meegesleurd te worden naar de aksiekraam waar ik me poot moet zetten. Dat gaat tegen allerlei natuurlijke instincten in, begrijp je. Of toch niet ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 su

@24: Maar dan teken je toch gewoon niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 S’z

Jagersschotels met paté, salade erbij met veel uitjes, augurkjes, vinaigrette … krijg je het speen van.

(Zwanenhals gevuld met druiven moet je ook mee oppassen.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 mescaline

U is een bovenaktieve kenner van deze materie @S’z ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Carlos

@24, en nu ben ik weer ‘heel links’… want een nonsens allemaal! Het ‘pseudo’ in ‘pseudokritisch’ slaat precies op wat jij verwoordt in #24: het virtuele spelletje. Het gaat je niet waar het werkelijk om gaat, het is je te doen om het spelletje. Prima hoor, maar bij bepaalde onderwerpen niet zo gepast, ga dan maar liever naar Panzerfaust, sympathieke website van een stel jongvolwassen grapjurken die ozo bang zijn dat hun werkelijke identiteit ooit in Hilversum en Den Haag op straat komt te liggen! Wat een vergelijking trouwens, PfMag en Sark, tsss…. darkroom vs. open vizier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 S’z

Helversum !

(@#27 toet, tendoet)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 larie

Heeren…mag ik u een koude prosecco aanbieden..heb al kampvuurtje in de tuin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 S’z

Santé !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Apostolov

Hulde voor Carlos en SARK voor deze actie. Ik neem aan dat Marc geen auto’s op pindakaas laat rijden maar naar het schijnt is het een integere vent.

Hups. Ondertekend.

Trouwens, darkroom, is daar iets mis mee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Hemaworstje

Als men blijkbaar puur bij jou azijn zeikt Carlos moet er toch een belletje gaan rinkelen.
Met de slagkracht van een sojaboontje ( 400 hyves krabbels ) haal je die man niet uit de bajes.
Betrokkenheid te tonen of een vaag teken van journalistieke interesse waarom dit geen media topic (meer ) is van de groene vrienden, nee. blindelings tekenen of niet niet zeiken.

Blaten dat we eindelijks voor altijd een afscheid moeten nemen neem ik ter kennisgeving aan, het is mijn maatschappelijke taak te ageren tegen onzin.
U geeft maar opdracht aan de portier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 larie

@Hema..wat is dat precies “maatschappelijke taak”? In mijn optiek doet ierder hier wat vanuit maatschappelijke taak ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Criëlle

Wij vragen aan de Minister van Justitie daarom:
– om Marc van Roosmalen het Nederlanderschap te bevestigen,
– om hem ereburger te maken van Nederland,
– om bij de Braziliaanse regering erop aan te dringen dat hij zijn wetenschappelijke werk in het Amazonegebied onbelemmerd kan voortzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 rene van hertum

marc verdient alle steun wereldwijd.

 • Vorige discussie