Persoonsgegevens via achterdeur Kadaster

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op Sargasso bieden we regelmatig ruimte voor gastbijdragen, zeker als het over onderwerpen gaat die ons na staan. Vandaag een bijdrage van Jocelyn die er achter kwam hoe makkelijk het Kadaster te misbruiken is voor het zoeken van personen.

logo_kadasterIn tegenstelling tot wat je zou denken, fungeert het Kadaster niet alleen als het register van gebouwen en percelen zoals dat bedoeld was (zie hun website), maar ook als een register van persoonsgegevens. Dat laatste staat niet op hun website.

Dat werkt zo: u kunt het kadaster bellen (elke vestiging in Nederland; het Kadaster werkt landelijk) en dan vragen of zij even voor u kunnen kijken of er in de computer hits te vinden zijn voor *voorletters, achternaam en geboortedatum danwel woonplaats*. U krijgt dan te horen of er hits in de computer van het Kadaster staan, oftewel, of de betreffende persoon eigenaar is van een perceel of object (zal meestal zijn/haar eigen woning zijn).

U kunt vervolgens elke willekeurige vestiging van het Kadaster binnenlopen en daar aan de balie vragen om die gegevens. Voor €11,40, contact te betalen, krijgt u een keurige print mee en loopt u, zonder zelf uw naam bekend te maken, weer naar buiten. Ik heb de proef op de som genomen: het werkt uitstekend. Ik heb hier nu de gegevens van een minister en een kamerlid in mijn kast liggen.

Waarom is dit nogal vreemd: bij de gemeente, ook een zogeheten Basis Administratie, is het niet mogelijk dat iedere Jan Doedel andermans adres kan opvragen. En wanneer het adres als ‘geheim’ geregistreerd staat dan is het toch al beperkte aantal mogelijke opvragers nog beperkter (denk aan politie, deurwaarders, belastingdienst).

Bij de Kamer van Koophandel, waar sinds kort vele individuen zich verplicht moeten inschrijven omdat zij freelancer zijn of zelfstandig ondernemer, is ook een procedure in het leven geroepen om te zorgen dat de Kamer van Koophandel niet een soort ‘privé-gegevens-kanaal’ wordt waar al deze mensen door hun zakelijk verplichte inschrijving ineens met hun privé-adres opvraagbaar worden.

Het Kadaster is bedoeld als een register waar je op adres kunt zoeken, niet een register waar je op naam kunt zoeken. Het zou op zijn minst zo moeten zijn dat voor het zoeken op naam een specifieke status nodig is met specifieke rechten, zoals deurwaarder of opsporingsambtenaar.

Dat de eerste de beste anonieme persoon je gegevens daar kan ophalen voor iets meer dan een tientje, dat moet een fout zijn in het systeem. Het meest waarschijnlijk is dat de computer van het Kadaster simpelweg de velden ‘naam’ en ‘geboortedatum’ ook als zoekvelden laat gebruiken en dat de dienst als geheel geen benul heeft van de vraag of dit de bedoeling is.

Reacties (11)

#1 kop van jut

Sorry, ik sta er niet van te kijken. Maar zeker goed dat er iets aan gedaan wordt.

 • Volgende discussie
#2 seven

Niks achterdeur, gewoon via de voordeur

“Zoeken natuurlijk persoon via naam”
U heeft gekozen voor het zoeken van een natuuurlijk persoon.

U vult hier de naam- , adres- en geboortegegevens in, voor zover die u bekend zijn. Het groen gearceerde gedeelte van een zoekscherm moet altijd ingevuld worden, de overige gegevens zijn optioneel.”
Voor demo http://www.kadaster.nl/demo-kol/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

…maar ook als een register van persoonsgegevens. Dat laatste staat niet op hun website.

…en met een beetje bijdehand slijmen door de telefoon kom je er sowieso al heel snel achter welke kleur onderbroek iemand draagt, maar dit staat daarover in de privacyverklaring van het kadaster:

“Openbaarheid van de registers en de Basisregistratie Kadaster houdt in dat iedereen de registers tegen betaling kan inzien en informatie uit de registers kan verkrijgen. De overheid vindt dat het algemeen belang van toegankelijkheid van vastgoed gerelateerde gegevens boven het individueel belang gaat. Daarom is een zekere inbreuk op de privacy van geregistreerden onvermijdelijk.

http://www.kadaster.nl/kadaster/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Nieuwe (en zeker overheids-) systemen zijn aanvankelijk zo lek als een mandje, zoals dat BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) waar elke gemeente vanaf 1 juli 2011 verplicht is om van gebruik te maken (BAG gegevens worden gekoppeld aan informatie uit andere basisregistraties, zoals de BRK (Kadaster), BRT (Topografie) en GBA (Persoonsgegevens)):

http://www.kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/basisregistraties/BAG/web.html&navig=/basisregistraties/nav_serverside.html%3Fscript%3D1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Peter-John

De kadastrale registers zijn openbaar, dit is ten behoeve van de rechtszekerheid. Zo staan de hypotheken niet geregistreerd bij het BKR.
Voor een hypotheeknemer is het belangrijk om te weten of de de hypotheekgever voldoende solide is en de hypothecaire lasten kan betalen. Het kan zijn dat de hypotheekgever ook nog ergens anders onroerend goed bezit waarop ook al een hypotheek rust. De enige ingang is in dit geval de naam van de hypotheekgever.
Overigens hebben diverse media in het verleden al eens gepubliceerd over het bezit en de hypotheken van bekende Nederlanders waaronder ook politici.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Steeph

@Peter-John: Uh, maar dat soort zaken zijn toch ook te regelen zonder dat een willekeurig persoon de prive-gegevens van iemand te weten hoeft te komen? Daar zijn toch fatsoenlijke spelregels voor af te spreken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Peter-John

De vraag is of het bezit van onroerend goed en of er al dan niet een hypotheek op rust tot iemands privé-gegevens behoort. De wetgever heeft geoordeeld dat dit niet het geval is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gronk

Volgens mij is het in zweden al dit soort info toegankelijk. Bewuste keuze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Peter-John

Quote heeft al eens een lijstje gemaakt van politici: http://www.quotenet.nl/trivia/halsema_hypotheektopper.php#meer

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 seven

ps op 2

“Uiteraard kunnen er meer natuurlijke personen zijn die aan de door u ingevulde zoekcriteria voldoen. In dat geval verschijnt dit overzicht met de betreffende personen op uw beeldscherm.

Naast één of meer namen worden ook adres – en geboortegegvens getoond om uw keuze verder te vereenvoudigen. Met één muisklik op de naam kiest u de juiste persoon.”http://www.kadaster.nl/demo-kol/ (klik in menu links op persoon)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 bvdbos

Waarbij moet worden aangetekend dat de ingeschreven hypotheek over het algemeen veel hoger is dan de daadwerkelijk opgenomen hypotheek.

 • Vorige discussie