Permanente surveillance vergiftigt onze vrijheid. Ai Weiwei maakt het al mee

OPINIE - Ter introductie van een prachtig en belangrijk exposé van Hans de Zwart over de verbazingwekkend snelle inkapseling van mensen in een alziend en alwetend internet, schrijft Cory Doctorow op BoingBoing:

Human beings are not inconveniently unreliable robots. We’re not the gut flora of transhuman corporations. Any political or economic system that reduces us to either of these states is illegitimate and should be discarded.

Het verhaal van De Zwart opent met:

Ai Weiwei has been living in our future. His movements are restricted and he is structurally being watched by the government. He lives in a world without privacy. A world without privacy is a world without freedom.


Lees verder op Medium.com: over aan elkaar vastgeklonken gluurders en begluurden; de anti-afluistertent van Obama op zijn buitenlandse reizen; de magische polsband van Disneyland die de bezoeker attracties voorschotelt op grond van vorige bezoeken en bestedingen; de kleine stap van het chippen van huisdieren naar het monitoren van kinderen en pubers; de Pavlok-armband die een stroomstootje geeft als je gedachten van je werk afdwalen of als je iets anders doet dat je jezelf hebt verboden; het per app keuren en bestellen van (seksuele) partners alsof het pizza’s betreft; de minicamera die je hele levensloop in beeld brengt en upload; en hoe een mensenleven steeds meer gaat lijken op dat van een doorbloede avatar in een first person shooter en op dat van een gokverslaafde in een casino…
 

Reclamespotje: “The Amber Alert GPS Tracker for Kids: Give them the World”. Meer ter zake zou zijn: “Bespied per satelliet: weet altijd waar je kind is”. Je kunt “grenzen trekken om plekken waar je kind zich vaak bevindt” en automatisch een alarmsignaal krijgen als het een door jou bepaalde “veilige zone” binnengaat of verlaat. Ook de snelheid waarmee je kind zich beweegt, wordt geregistreerd. Bij overschrijding van een door jou aangegeven maximumsnelheid, klinkt de alarmtoon. In de VS is het systeem bovendien gekoppeld aan een “nationale database van seksuele delinquenten”; het alarm gaat af als je kind dichter dan 150 meter bij de woning van zo iemand in de buurt komt.
 

Wat De Zwart opmerkt over arbeiders die voortdurend beelden van bewakingscamera’s moeten beoordelen:

They are actually being used as a small piece of human cognitive processing inside a giant automated surveillance system. They have to do the pattern recognition that computers aren’t capable of yet.

…lijkt het voorland te zijn van mensen in het algemeen: meer of minder triviale selecties maken; – en consumeren natuurlijk.

Na een beklemmende beschrijving van de tot op de seconde gereguleerde werkroutine van arbeiders in de kolossale magazijnen van de grote internetwinkels, betoogt De Zwart:

This is the implicit view on humanity that the the big tech monopolies have: an extremely cheap source of labour which can be brought to a high level of productivity through the smart use of machines. To really understand how this works we need to take a short detour to the gambling machines in Las Vegas.

Realiseer je met een schok (De Zwart legt het verband zelf niet expliciet) de overeenkomst tussen de Pavlok-armband en de al geruime tijd in speelhallen aangewende AED’s – automatische defibrillators – voor mensen die achter hun fruitautomaat een hartaanval krijgen…

En besef ten volle dat die gigantische hoeveelheid, deels ontstellend persoonlijke gegevens in principe eeuwig kan worden opgeslagen in de cloud, doorzocht met behulp van gezichtsherkenning, verkocht aan marktonderzoekers en reclamebureaus en gehackt door kwaadwillenden:

It should be clear by now that it is only a matter of time before the storage and power technologies have advanced far enough to continuously film everything and to store it forever.

Angstaanjagend. En bijna nog enger is dat de overgrote meerderheid zich er nauwelijks of niet druk over maakt.

Volg Bits of Freedom en Hans de Zwart op Twitter. Bits of Freedom, waarvan De Zwart directeur is, komt op voor jouw vrijheid en privacy op internet.

Via Ikje Ergens

Reacties (10)

#1 Bas van Stapelberg

Ik zal je hierbij het volgende vertellen, afgelopen jaar, september 2014 is dit gebeurd. Mijn broer geeft les op een vso school en ik geef daar een paar keer per jaar een gastles. In september was ik uitgenodigd om een klas met leerlingen met internaliserende problematiek (autisme) les te geven. Toen ik de klas in kwam zaten zij achter de computer en ik ging even meekijken wat zij aan het doen waren. Meneer mogen wij even achter de computer blijven want ik wil me vader volgen die naar Schiphol gaat voor een reis. Ja uhhh hoe bedoel je volgen? Nou kijk maar mee. Werkelijk onvoorstelbaar wat ik toen zag. Het is mogelijk om in te loggen op allerlei webcams, camera’s langs autosnelwegen, camera’s bij bruggen, camera’s bij Schiphol. De vlucht is te volgen via een tracksysteem. Nergens is er dus meer privacy, je bent gewoon overal te volgen in Nederland, dit is eng, dit is super eng. Politiek weet dit uiteraard en waar blijft de privacy partij D66 om hier tegen op te treden? Het wetboek van strafvordering kunnen we eigenlijk over boord kieperen met deze totalitaire staat waar we in leven. En we hebben het laten gebeuren, en straks laat Ivo en zijn bende nog een drone boven je vliegen.

 • Volgende discussie
#2 zuiver

Angstaanjagend. ?

Het probleem zit hem er in dat de angst met een generatie verdwenen is. Dan heet het gewenning.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Amateur Commenter

@1: Ja erg he, net als dat mensen je tegenwoordig compleet kunnen opzoeken door je voor en achternaam te googelen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bas van Stapelberg

@amateur Commenter, zou als ik jou was een een cursus geschiedenis gaan volgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

@1:

En we hebben het laten gebeuren, en straks laat Ivo en zijn bende nog een drone boven je vliegen.

Met die drones wordt het wel erg vervelend:

Tot nu toe bracht ik Ivo in de war door mijn geregistreerde mobieltje per post een rondje langs bekenden te laten maken om vervolgens liftend mijn wandaden te plegen ;-)

N.B.
Totaal off topic:

Ook dit jaar koop ik geen Japanse producten, omdat ze nog steeds walvissen vermoorden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dramklukkel

@5: Ijsland en Noorwegen jagen ook op walvissen. Zeehondjes worden gejaagd in Canada, Groenland, Noorwegen, Rusland en door Inuït. En men jaagt in arena’s op stieren in plaatsen zoals Spanje, Arles (Frankrijk) en een groot deel van Zuid-Amerika. Het wordt zo wel steeds moeilijker een vakantiebestemming te vinden. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

@6:
Foei!: Niet reageren op off topic opmerkingen :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jim

@1: de privacy partij D66

Je maakt een grapje hoop ik? Hoe vaak moet een partij voor privacyschendende wetten stemmen voordat ze ook zo bekend komen te staan? Blijkbaar zijn er nog steeds mensen die dergelijke praatjes geloven omdat de partij het zelf zegt (terwijl hun stemgedrag consequent anders vertelt). Zeg maar, zoals de VVD (en geholpen door de media) zichzelf nog steeds neerzet als liberaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 zazkia

@3:
Ja je kan een naam googlen en dan vinden ze jou en daarnaast ook alle marathonlopers en makelaars en die ene werkeloze zwerver, naamgenoot. Je vindt van alles maar weet niks, trekt verkeerde conclusies en kent alleen de mythevorming.

Met de mensen praten, dat helpt nou een stuk meer; maar kom daar nog eens om, dat er iemand belt om te vragen hoe t nou precies zit, ook al is je telefoonnummer en skype en facebook en linkeding overal vindbaar.
Tegenwoordig gaat journalistiek ook zo. Googlen. En vooral niet vragen. Als je nou wil weten waarom er zo veel onzin in de krant staat, nou daarom. Permanente surveillance tast vooral de hersenen aan.

 • Vorige discussie