1. 2

  @carlos: volgens mij ben je de tags “nazi” en “NSB” nog vergeten. En je mouseover wordt inzichtelijker als je er ook nog “Verkoop dagboeken en scharnierende boekenkasten stijgt” bij schrijft.

 2. 3

  Opvallend is dat de stijging in de peilingen van Geert niet betekend dat Nederland als geheel rechtser wordt. Het gaat vooral ten koste van VVD en CDA (nadat het Verdonk electoraat al opgegeten is). In plaats daarvan lijkt rechts Nederland te radicaliseren.

  Overigens staat Wilders in de Politieke Barometer nog op een schamele 17 zetels (waarbij opvalt dat het verschil in de grote van de rechtse en linkse blokken tussen beide pelingen veel kleiner is dan de verschillen van individuele partijen).

 3. 4

  Na wat gereken:
  Coalatie van enigszins progressief/linksige partijen (de coalitie voor het generaal pardon) bestaat uit: PvdA/SP/GL/D66/CU/PvdD.
  TK 2006: 76 zetels
  Maurice de Hond (Peil.nl) nu: 75 zetels
  Politieke barometer nu: 77 zetels

  Verandering sinds vorige week: 0. En dit is al weken het geval.

  Wel verschuivingen binnen de blokken: radicalisering aan de rechterkant (sterke stijging van eerst TON, nu PVV) en trent naar meer liberaal-progressief (D66 met name, toch GL).

  Voorzichtige conclusie: de meerderheid van de NL heeft inmiddels wel genoeg van rechtse onruststokers, iedereen heeft inmiddels wel een mening over allochtonen en het lijkt erop dat mensen weer hun prioriteiten elders gaan leggen. Een paar maanden weinig Wilders en zijn peilingen zakken weer in.

 4. 6

  Ook van mij een voorzichtige conclusie: een paar aanslagen door radicale islamitische groeperingen, een onthoofding her en der, een paar homo’s opgehangen, wat vrouwen gestenigd en een paar moskeeën erbij in Nederland(bóven de plm.500 die er al staan) en de PVV stijgt nog een paar zetels.

 5. 8

  Ton, het enige wat Wilders hoeft te doen is zijn kunstjes te blijven herhalen. Hij kan nu inmiddels rekenen op de steun de democratische partijen die zo de kluts kwijt zijn dat ze een verdachte van het OM die terecht moet staan voor haatzaaierij de vrije hand willen geven om zijn vermeende haatzaaierij in Europese buurlanden te herhalen. De houding van de moslims doet er niks toe, het beeld van deze groep wordt immers niet door henzelf bepaald maar door rattenvangers als Wilders.

  Wel boeiende tijden om zo de mediademocratie zichzelf te zien opeten, de afloop is alleen wel een beetje zorgelijk.

 6. 9

  @Ultrabas: ik kies voor de vlucht naar voren: het zijn er te weinig. Nu is elke scheet van Maurice de Hond nieuws, en heeft de man behoorlijk veel invloed terwijl dat niet terecht is. Hij hoeft zich nauwelijks te verantwoorden. Een paar bedrijven erbij om de markt open te breken en wat meer data om te analyseren, dat zal de kwaliteit ten goede komen (net als in de VS).

  @Ton: zeker, maar die gaan ten koste van de VVD, niet van D66.

 7. 11

  @ Spuyt12

  Politiek is gebeurtenissen, zei een minister van Engeland (?) ooit. Je kan het ook incidentenpolitiek noemen maar ik maak me zorgen om de radicalisering van rechts Nederland. Desondanks denk ik dat geen enkele partij in een coalitie met de PVV zou willen regeren. Gelukkig maar.

 8. 14

  Wat is google toch fijn, gevonden.

  “Maurice Harold Macmillan, 1st Earl of Stockton, OM, PC was a British Conservative politician and Prime Minister of the United Kingdom from 10 January 1957 to 18 October 1963. Nicknamed ‘Supermac’ , he did not use his first name and was known as Harold Macmillan before elevation to the peerage. When asked what represented the greatest challenge for a statesman, Macmillan replied: Events, my dear boy, events”

 9. 15

  Die peilingen zeggen niets. Stond Verdonk nog niet zolang geleden niet op 35 zetels in de peilingen? De bal ligt bij de confessionele partijen. Hebben zij een antwoord? Of is Wilders zo begaafd dat hij met z’n anti-islam politiek werkelijk 25 zetels weet te behalen? Als dat echt zo is dan is er iets anders mis met dit land.

 10. 16

  Gebeurtenissen is iets anders dan incidenten. Die McMillan maakte zich vooral druk, maak ik op uit hetgeen larie quote, over hoe te reageren op gebeurtenissen.

  Wilders en zijn partij rijden op de golven van gebeurtenissen, zonder zinnige reactie.

  Daarom vertoont zijn populariteit ook een golfbeweging.

  /beetje onsamenhangend gelul

 11. 17

  @15: “De bal ligt bij de confessionele partijen. Hebben zij een antwoord? Of is Wilders zo begaafd dat hij met z’n anti-islam politiek werkelijk 25 zetels weet te behalen?”

  Hoor ik daar een roep om nieuwe kruistochten?

 12. 18

  De vraag is hoelang Wilders zijn incidenten van eigen fabrikaat aaneen weet te rijgen. En of dat lang genoeg is om kiezers vast te houden, wanneer de incidenten minder frequent worden, bijvoorbeeld omdat de nieuwigheid voor de media eraf raakt.

 13. 19

  De vraag is hoe is extreem populistisch rechts georganiseerd wanneer het sociaal-economisch scoren voor open doel is? Massa-ontslagen, economische depressie. En er iemand roept “Alleen banen voor Nederlanders” of “Als wie die moslims eruit flikkeren dan hebben de echte Nederlanders tenminste allemaal een baan”.

  Maar dat zie ik niet gebeuren, ik ervaar de wereld om me heen als een oneindige uitzending van RTL Boulevard: totaal pointless hoppen van gehyped incidentje naar incidentje. Wat jij Albert?!

 14. 20

  @Carlos

  Wilders is volgens zijn medeparlementariërs een prettig persoon en een een sterk rhetoricus, ook al staat hij ver rechtsbuiten. Lekker makkelijk om iemand die om zijn denkbeelden en uitspraken met de dood wordt bedreigd neer te zetten als haatzaaier, over radicaliseren gesproken..
  Het wordt gewoon lachwekkend om je Wildersfobie te gaan verklaren vanuit solidariteit met “mensen die het allemaal al eens meegemaakt hebben”; dat zou er zo één van Wilders over de islamisering kunnen zijn!

  Kijk eens wie Wilders aangeklaagd hebben.
  Dat politieke proces is bij voorbaat verloren en levert hem alleen nog maar meer zetels op.

  Rabiaat rechts nationalistisch zijn mag in een democratie gewoon. Verder zegt hij tussen de onzin door ook best zinnige dingen over Islamisme. Jammer dat het debat beperkt blijft tot pro of anti-Wilders, en jammer dat Sargasso daar zo enthousiast aan meewerkt.

 15. 25

  Ik vond het verwarrend en ook opmerkelijk dat hij vis a vis ( was onlangs eens in de regio) aangenaam, bijna warm, overkomt. De uitgeschreeuwde doodswensen van enige toko-uitbaters heugt me nog. Bij die gasten koop ik ook niks meer.

  Die ogen van die schrewers hey..die ogen.

  Het is allemaal niet zo eenvoudig.

  Extreem..wie is dat nu niet in den haag?

 16. 28

  Als die man aan de macht komt, dan emigreer ik. Ik weiger door zo’n idioot geregeerd te worden. Ergste vind ik nog de reacties van mensen bij Elsevier. Zo ongeveer alle zaken die ze GW toedichten is hij juist tegen. De man stemt net zo hard als de VVD voor alle privacy beperkingen van de burger en kan op geen enkele wijze het compromis vinden. M.a.w. LPF all over again. Liberaal my ass. GW is er maar voor 1 man en dat is Geert zelf.

  Ga me maar eens orienteren op Nieuw-Zeeland of Australie denk ik..

 17. 30

  Het mooie is dat als het echt zo’n idioot blijkt te zijn het nog geen vier jaar gaat duren…LPF all over again.

  Het blijft onzettend jammer dat Fortuyn nooit heeft hoeven waarmaken wat hij allemaal riep, toch?
  En het nadeel van een gematigde idioot als Balkenende is dat die het met wat gedraai makkelijk 7 jaar uithoudt. Met wat pech nog langer.

 18. 31

  De vraag Bullie, is, kon hij (Fortuyn) dat en bovenal en nu kan Wilders dat.

  Mijn optiek is geef hem de ruimte van de rede die wellicht te groot voor hem blijkt…of niet.

  addendum: net zoals in Fortuyn’s tijd blijkt dat in mijn directe omgeving er veel moslims zijn die hem (tussen vier ogen en dus in het stemhokje) steunen.

 19. 32

  Het is mijn idee dat de gematigde moslims (meerendeel) het zat zijn dat of in het koffiehuis of in de Moskee er maar geschreeuwd wordt door mosliminstroombuitenstaanders die de sfeer lopen te verzieken.

  De cultuur is nog zo dat bespreken binnen de omgangskring vrij lastig is en ook wat riskant…”Das Leben der Anderen” zeg maar.

  Dat is de reden dat Wilders aanhang heeft in die groep Nederlanders.

 20. 33

  Geeft de (virtuele) tweede partij status van de PVV niet vooral de zwakte van de gevestigde partijen aan? 25 zetels is écht niet zoveel: 15% van de bevolking/electoraat, zelfs D66 heeft ooit een vergelijkbaar resultaat gescoord in het echt (24 zetels in 1994).

  Daarnaast: is het niet tijd om te accepteren dat één op de vijf mensen beroepskankeraar is? Als ik kijk naar mn omgeving is één op de vijf een beetje een eikel. Ze zijn natuurlijk te fatsoenlijk om op de PVV te stemmen – en buigen daarom hun eigen egocentrisme om naar een liberalisme van VVD-snit, maar het idee is hetzelfde: je zal altijd mensen hebben die recht denken te hebben op meer, meer, meer.

  Meer spulletjes, meer ‘respect’, meer ruimte, meer whatever. En dat vooral tenkoste van ‘ongewenste’ figuren: dan zijn het allochtonen, in de jaren ’70 uitkeringstrekkers, in de toekomst wellicht lager opgeleiden. Vroeger zaten die types vast in hun zuilen (dwz de partijen van), nu zijn ze los. Ik denk dat dat het voornaamste verschil is met 20 jaar geleden.

 21. 34

  “Als ik kijk naar mn omgeving is één op de vijf een beetje een eikel.”
  Klassiek voorbeeld van door het bos de bomen niet meer zien.

  Je bedoelt natuurlijk te zeggen: als je goed kijkt zie je in iedereen de Buddha?

  Peace.

 22. 35

  Peace…Ho ho Bullie ..©Pat Condell alert (klik;)

  Wat ik niet kan vatten is dat “hij” dingen doet zoals bekend en dat kan doen in de UK maar blondy daar voor moet “boeten” soort van.

 23. 36

  Een van mijn “oude” helden moest van Utube af..hoor je niks over.(klik).

  Het is een parameter die wel eens kritisch zal blijken want blondy heeft dat door..vrees ik..bibber.

 24. 38

  Is dat nou zo’n, hoe heet het, Godwin? Iemand de naam van het hondje van Hitler geven?

  Condell is heel wat welbespraakter dan Wilders en mist dat in mijn oren toch altijd wat dommige accent.. Hoho wageffe, als ik goed luister hoor ik in iedereen de Buddha :)

 25. 39

  @ JSK
  Ik bedoel dat om je een oordeel aan te matigen over 20% van je omgeving je zelf ook wel ” een beetje een eikel” moet zijn, aren’t we all overigens.

  Als je het zo opschrijft is het trouwens net alsof je bang bent voor een tsunami van eikelisering, alsof je vindt dat er geen eikels meer het land in mogen en dat de eikels gevaarlijk zijn.

  Moet je toch een beetje mee oppassen.
  Je moet niet alle eikels over een kam scheren.

 26. 40

  Buddha: (so they say)

  A dog is not considered a good dog because he is a good barker. A man is not considered a good man because he is a good talker. ;)

 27. 43

  Nee.. ik ga er toch serieus op in. Maar je verdient het niet Bullie.

  Je zegt:
  Als je het zo opschrijft is het trouwens net alsof je bang bent voor een tsunami van eikelisering, alsof je vindt dat er geen eikels meer het land in mogen en dat de eikels gevaarlijk zijn.

  Terwijl ik begin met:
  Daarnaast: is het niet tijd om te accepteren dat

  Hoe jij van een oproep tot ‘acceptatie’ een oproep tot intolerantie maakt is mij een raadsel. Nou bij nader inzien is het mij duidelijk: je leest niet.

  We hebben, en hebben altijd gehad, beroepsegoïsten. Mensen die bij wijze van spreken hun eigen moeder zouden verkopen voor een duurdere wagen. Als Wilders aanbiedt veiligheid, betere voorzieningen én lagere belastingen met als enige prijs het wegjagen van die lastige moslims/allochtonen, dan heb je een deel van het electoraat die ervoor gaat. Het soort mens dat moraliteit overboord zet voor het eigenbelang zal je altijd hebben, alleen nu is er een partij voor.

 28. 47

  Doordat de oppositiepartijen VVD (19 zetels), SP (17 zetels) en D66 (17 zetels) de regeringspartijen naderen is er geen enkele combinatie meer mogelijk waarbij meer dan 75 zetels worden behaald, het minimum om te regeren.
  ?

 29. 48

  De comment van JSK is gewoon zo goed, dat hij het waard is nog een keer geplaatst te worden:

  “Geeft de (virtuele) tweede partij status van de PVV niet vooral de zwakte van de gevestigde partijen aan? 25 zetels is écht niet zoveel: 15% van de bevolking/electoraat, zelfs D66 heeft ooit een vergelijkbaar resultaat gescoord in het echt (24 zetels in 1994).

  Daarnaast: is het niet tijd om te accepteren dat één op de vijf mensen beroepskankeraar is? Als ik kijk naar mn omgeving is één op de vijf een beetje een eikel. Ze zijn natuurlijk te fatsoenlijk om op de PVV te stemmen – en buigen daarom hun eigen egocentrisme om naar een liberalisme van VVD-snit, maar het idee is hetzelfde: je zal altijd mensen hebben die recht denken te hebben op meer, meer, meer.

  Meer spulletjes, meer ‘respect’, meer ruimte, meer whatever. En dat vooral tenkoste van ‘ongewenste’ figuren: dan zijn het allochtonen, in de jaren ‘70 uitkeringstrekkers, in de toekomst wellicht lager opgeleiden. Vroeger zaten die types vast in hun zuilen (dwz de partijen van), nu zijn ze los. Ik denk dat dat het voornaamste verschil is met 20 jaar geleden.”

 30. 50

  JSK, geenszins bedoeld als drogreden, maar als er iemand in deze thread op Wildersiaanse wijze zijn medemens aan het categoriseren, beoordelen en afschrijven is bent u het wel.

  Probeer eens niet in soorten mensen te denken. Dat heb ik met de jaren pas afgeleerd, hoewel het soms nog lelijk opspeelt.
  Dan denk ik bijvoorbeeld “JSK is nou zo’n typische representant van het soort mensen waarop ik kan blijven reageren, terwijl ik veel betere dingen te doen heb”.

  Nu ga ik nog even aan het werk.
  Peace.

 31. 52

  @50: Pfff.. Wilders heeft het categoriseren uitgevonden? Wat denk je dat sociologen doen? Straks ga je beweren dat zijn beweging ook verantwoordelijk was voor het idee dat belastingverlagingen de economie doen groeien.

  Met de angst klaplong’s compliment te verspelen: ‘je mag niet in hokjes denken’ is zo’n halfzacht zweverig wijvenargument. Ik ken een aantal LPF/VVD-stemmers en de eigenschap die hun onderscheidt van mijn links-liberale vrienden is het idee dat de regering en politiek enkel bestaat om *hun* veiligheid en consumptie te vergroten. Als daarvoor hele volksstammen het land uitgegooid moeten worden: het zij zo, het betreft toch niet hunzelf.

 32. 53

  Meneer Klaplong, wij..U.. ik en JSK hebben allen ons eigen blackboxje..In de geologie heet dat “the golden pin”.

  Waar denk je dat een grens is…abstracte entiteit..grens afbakenen (beperken)..de kudde spreekt een klankenreeks af..parameters en soms een kritische..allemaal subjectief.

  Bullie aan het werk @21:34, das heel fijn.

  *ploetert verder voor volgende wurding*

  Peace ©

 33. 54

  #52
  Dat vinden linkse kiezers toch ook, die menen ook recht te hebben op van alles en nog wat dat door de regering maar moet worden afgepakt van iemand anders.

 34. 55

  @52: Sommige linkse kiezers wel, dat klopt. De groep die ik beschrijf is niet persé rechts(-liberaal): toen Fortuijn sprak over het uitkleden van de WW gingen de Rotterdamse ambtenaren van de Vuilophaaldienst toch maar PvdA stemmen, bijvoorbeeld (gelezen in ‘De strijd om de macht’ van Monasch)

 35. 56

  @52. Mijns inziens is het een van de primaire taken van welke overheid dan ook om lijf en goed van de burgers te beschermen tegen interne en externe kwaadwillenden. Zodra een overheid de burgers en hun bezittingen niet langer kan beschermen vervalt toch de legitimiteit van die overheid?

 36. 59

  @56: Maar waar leidt je uit af dat de overheid niet ‘lijf en goed’ van haar burgers kan beschermen? De terrorismedreiging tegenwoordig is niet groter dan in de jaren ’70 (RMS); en misdaadcijfers vertonen al jaren lang een dalende beweging. Het verschil is de veeleisendheid van deel van het electoraat. Je mag als kiezer best wel wat willen, graag zelfs, maar overdrijven kan ook.

 37. 64

  Goed dat hij het debat aangaat, nu maar hopen dat er meer uitkomt dan Islam eruit, Jihad tegen de Nikab, Nazi’s Raus, Hup Hezbollah hup, Als een Fascist Ademt Liegt Ie en meer van dat soort fraais.

  Sloganroepers hebben we genoeg, ook hier op Sargasso.
  En om daar een klein steentje aan bij te dragen: vrede sluit je met je vijanden, niet met je vrienden, en alles begint met luisteren.
  Dus als dat hier al niet eens met Wilders lukt, hou dan ook maar op met dat schijnheilige gezeur over Israel en Hamas.

 38. 65

  @33: Onderzoeksbureau Motivaction komt op 32% verzuurden.
  En ik denk niet dat we dat moeten accepteren. Die mensen moeten op de een of andere manier ontzuurd worden. Ik weiger te geloven dat het onmogelijk is de absurditeit van standpunten als “de belastingen moeten omlaag en de gezondheidszorg gratis en op elke straathoek een politieagent” over te brengen.

 39. 66

  Allicht, maar je moet geen verwijzing maken naar het Verlichtte en Humanitaire van jouw standpunten: die ‘verzuurden’ willen gewoon vreten. Maar laat zien dan als de belastingen omlaag gaan (zoals Wilders wil) niet alleen arme buitenlanders de klos zijn, maar ook arme (lagere middenklasse) verzuurden.

 40. 67

  Ohja: op #64:
  En om daar een klein steentje aan bij te dragen

  ‘k push een beetje base, dus *ik* draag mijn steentje bij hoor. (Mijn meest inhoudelijke reactie op jouw vage kletspratige over pseudo-tolerantie)

 41. 68

  @66: Vanzelfsprekend. Obama won van McCain omdat hij een deel van de verzuurden kon overhalen door ze te overtuigen dat zijn belasting- en gezondheidszorgplannen beter voor hun waren.
  Maar dan is de volgende stap dat je die mensen ook iets betrokkener moet zien te krijgen. Het lijkt me niet wenselijk dat een derde van Nederland zich achter zijn tv zit vol te vreten en bang te zijn voor de boze buitenwereld. De vraag is: hoe? Een bevoogdend vingertje werkt zeker niet. De truc is sociale betrokkenheid te verpakken als vermaak.

 42. 70

  @65

  Vergeet ook niet het geweldige standpunt dat “al die buitenlanders hier heen komen om onze banen af te pakken en alleen maar een gratis uitkering willen zonder een poot uit te steken”.

 43. 71

  We zullen wel zien bij de verkiezingen. Peilingen zijn voor mensen die niets anders te doen hebben. Kijk naar wat er in het land gebeurd. Voor rare dingen en wat ze doen in Den Haag. Allemaal slapjanussen. “Vader vergeef het hun want zij weten niet wat zij doen.”

 44. 77

  Verwarring,de mijne..kom thuis zie dingen staan in de laatste reacties en denk “ik was toch in het bos”..gemoed stroomt vol en is mijn denkvermogen enigszins vernauwd..meer als anders.

  *daar ben ik voor behandeld;)*

  ik leer het nooit:(

  augusta was de rode lap