Peakoil alweer voorbij

Wij hebben u hier vaak gewaarschuwd voor een gestaag stijgende olieprijs. En u moet toegeven daarover zat u flink in uw piepzak, toch?! Daarom is het niet meer dan billijk om nu de olieprijs weer rap daalt u hiervan op deze webstek óók te verwittigen. Eerlijk is eerlijk. Want dalen dat doet ie! In een paar weken van een recordhoogte van 78,40 dollar in juli naar een comfortabel lage 65,57 dollar. Dat is bijna 13 dollar minder en dat is weer zelfs iets minder in euro’s. De prijs begon te dalen na het bestand in het Midden-Oosten. De grote voorraden en het milde orkaanseizoen tot nu toe in de Golf-regio spelen ook een rol. (NOS). OPEC is zo sportief om voorlopig de productie van 28 miljoen vaten per dag op peil te houden zodat de olieprijs lekker laag blijft. Dit tempo wordt al een jaar aangehouden en is de hoogste productie in een kwart eeuw tijd. De verwachting is wel dat er ruimte wordt ingelast voor een extra top voor december, mocht de olieprijs harder dan verwacht dalen. Vooralsnog wordt echter het einde van het orkaanseizoen in Amerika afgewacht. (FinancieleDagblad).
Lekker blij, peakoil alweer voorbij, of toch niet…?

 1. 1

  Heeft niks met peakoil te maken. Gewoon seasonal price changes die weer terug naar normal gaan nu het conflict in het MO even weer wat rustig is. De prijs ligt precies op schema van Steephs voorspellingen en je mag er van uitgaan dat we van de winter dus weer lekkere prijsstijgingen gaan krijgen.

 2. 2

  Gelijk heeft u uiteraard, HansR.
  Maar in het diepst van mijn hart zou ik verschrikkelijk graag bij de Telegraaf werken en bloedserieus dit soort stukjes schrijven. Wat zou het leven dan mooi zijn!

 3. 6

  Het speculatiedeel van de prijs is er nu weer af, zo lijkt het. Er moeten het afelopen jaar wat mensen behoorlijk rijk zijn geworden van die 13 dollar gebakken lucht per vat. Desondanks staat de prijs nog altijd een behoorlijk eind hoger dan twee jaar geleden, dus blijkbaar is er toch een substantieel deel schaarste. Tenslotte vallen dit jaar de orkanen (voorlopig) mee, dat scheelt ook wat.

 4. 8

  Sjips zeg, heb ik dat even goed gemist in het nieuws! Als ik jou was zou ik het op je website zetten, naar Bush rennen en die 20 miljoen goednieuwspremie opeisen!

 5. 9

  Achmidinidjad (of hoe die gast ook heet) hoeft maar even te niezen en die prijs zit zoo weer op de 70 dollar. Niks aan het handje.. Hoe sneller die olie boven de 100 dollar zit, hoe beter..

  Ik vraag me weleens af, is het hele gedoe van die olieprijzen en olieschaarste, afgezet tegen de stijging van de temperatuur, geholpen door de uitstoot, geen ideale test van het vrije marktdenken? Ik bedoel,de prijs gaat omhoog omdat het schaars wordt, waardoor we meer alternatieve energiebronnen gaan gebruiken. Maar zal het op tijd zijn voordat het echt te warm wordt hier? Als het mechanisme werkt, stem ik de rest van mijn leven VVD. Zo niet, dan stem ik helemaal niet meer, haha!

 6. 11

  @9: Dus je gaat voor de rest van je leven VVd of niet stemmen? De prognose is dus hoe dan ook al niet al te best.

  Overigens is je redenering nogal gammel: De opwarming van de aarde en de schaarste van fossiele brandstoffen zijn twee verschillende concepten. Als de olieconsumptie omlaag ging door de opwarming zou het 1 mechanisme vormen. De manier waarop jij het presenteert gaat het om twee verschillende mechanismen, die toevallig gelijk optreden (misschien) en elkaar antagoneren (naja de 1 de ander dan). Als dat je reden moet zijn om VVD te stemmen…

 7. 12

  @7: je info is goed! Ik hoor net op het journaal vertellen dat onze studenten in Baghdad moeten gaan studeren! Dat kan toch alleen als er in de verste verte niet geschoten wordt (ik ga er even van uit dat waar we geen militairen naar toe sturen we ook geen stiudenten sturen).

 8. 15

  Hè nee hè,…waarom doe je dat nou Carlos? Zaai nou geen àhàààngst. Laat ze nou flink in hun piepzak blijvùùùh! Niet d’ruit halen. ”Lekker blij” ja,…maar hoelang dan? Ga jij ze worsten voor de neus houden…..niet te geloven…..

 9. 16

  Ja jemig… Moet ik nu ineens short gaan ofzo… Ohww, de onzekerheid… Oh nee wacht, dit gaan mensen in de portemonnaie voelen… Op naar de 100!!!

 10. 17

  ot

  Afghanistan is gered!

  President Karzai van Afghanistan heeft in de hoofdstad Kabul een nieuwe Coca-Cola fabriek geopend.

  Impuls
  De vorige fabriek werd tien jaar geleden verwoest tijdens de burgeroorlog. Het is de bedoeling dat de opkrabbelende economie van Afghanistan door de komst van Coca-Cola een flinke impuls krijgt.

  Arbeidsplaatsen
  De nieuwe fabriek zorgt voor 350 banen in Kabul. Naar schatting zullen per jaar 15 miljoen flessen cola van de band rollen.

  Alleen jammer dat Coca corp. 0% omzetbelasting hoeft te betalen…. Dus de prijs van een fles Cola kan flink naar beneden… En de Afghanen hebben tussen het vechten door i.i.g. geen dorst meer !?!?!?!

 11. 18

  @bismarck

  Het zijn idd twee verschillende processen, maar ze kunnen elkaar wel beinvloeden. Als de olie schaarser wordt, gaat de prijs omhoog, waardoor andere energievormen, die geen co2 uitstoot meebrengen, sneller rendabel worden. De vraag is of dit proces op tijd plaatsvindt, zodat we niet alle olie op hoeven te stoken, en de opwarming misschien meevalt.

  En dat zou voor mij het ultieme bewijs zijn dat marktwerking slaagt.

 12. 19

  @ Franz, Alleen jammer dat in diezelfde marktwerking bedrijfjes die alternatieve energievormen onderzoeken opgekocht worden door Big Oil en ontmanteld. En de ontwikkeling van co2 neutrale energiebronnen daardoor steeds op achterstand blijft…

 13. 20

  Bovendien: als het uiteindelijk mee zou vallen met de klimaatverandering omdat de olie op tijd opraakt heeft dat niks met marktwerking te maken, en alles met puur toeval. Maar goed, Franz , je zou zeker niet de eerste zijn die een geloof baseert op toevalligheden….

 14. 22

  @20: Dat was dus ook wat ik probeerde duidelijk te maken. Het is niet de marktwerking, maar het opraken van de olie die de opwarming misschien afremt.

 15. 23

  Er is een potentiele enorme olievondst gedaan in de zogenaamde Lower Tertiary of the Deepwater Gulf of Mexico. Althans, zo wordt een en ander gepresenteerd. Mogelijkerwijs zitten er onder zoutkoepels olievelden, die, over de gehele regio, 3 tot 15 miljard barrel olie zou kunnen bevatten.

  Een aantal businesskranten hebben dat alsvolgt opgevat: 15 miljard barrels olie is een verdubbeling van de Amerikaanse reserves is dus geen peak oil (wat een kutterm is dat toch..). Ik wil best wel meedoen met de prozac blijheid, maar helaas ben ik een realist. Het gaat om het aantal barrels wat per jaar online kan worden gebracht.

  Chevron heeft 6000 barrels per dag momenteel online.

  http://www.theoildrum.com/story/2006/9/8/11274/83638#more

 16. 24

  We zullen overigens moeten afwachten of dit weer een zeepbel is a la de Pemex supermegavelden, of dat deze stukje bij beetje een steeds verder naar beneden worden bijgesteld, a la het Kaspische Bassin.

  De oliebedrijven zelf mag je deze hype niet verwijten. Zij zeggen overduidelijk dat het over een bovenlimiet gaat van wat mogelijk is. De redenatie is ongeveer alsvolgt: Onder zoutkoepels heel diep in de Golf van Mexico schuilt olie die niet met seismische metingen te zien is (vanwege die zoutkoepels). Dus als er onder alle zoutkoepels nou olie zit, dan.. etc etc. Nee. Het hypen komt van de economisch journalisten, de businessschool typetjes en al dat soort volk: Van de airheads dus.

  Moge de aantallen waar zijn dan is dat heel goed nieuws, omdat na de wereldwijde olieproductiepiek er nog een forse voorraad buiten het Midden-Oosten ligt. Geo-politiek gezien vind ik dat toch wel zo prettig.

 17. 25

  @Pelayo: Over dat veld gaan nogal wat verschillende verhalen rond. Een ding is zeker, het gaat minimaal 4 jaar duren voor er uberhaupt olie opgepompt kan worden.
  Of dat op tijd is voor een eventuele peak…

 18. 26

  @pelayo

  forse voorraad?

  a. het 15 miljard cijfer is fors overdreven, 3 miljard vaten is waarschijnlijker
  b. het gaat niet om een enkel veld maar om een heel gebied (dat snappen journalisten meestal niet)
  c. De wereldproductie ligt op 30 miljard vaten per jaar

  forse voorraad?

  @steeph

  In dit geval is 4 jaar onwaarschijnlijk gezien de locatie en het materieel dat nodig is, 6 a 8 jaar is een beter tijdswindow.

 19. 27

  @Rembrandt

  Ik denk de laatste tijd wel eens na over het geo-politieke landschap na een wereldproductiepiek, na de ontmanteling van de dreiging van de VS en met mogelijke economische zware tijden voor de boeg. Stel je voor dat er buiten de Arabische staten nauwelijks olie meer is, en dan op het aflopende gedeelte van de curve zij degene zullen zijn die de VS (en dus ons) van kerosine en diesel moeten voorzien.

  Want wat is de macht van het Westen zonder luchtmacht? Niet veel meer.

 20. 28

  @Pelayo

  Het is hopen dat voor die tijd onze ministers beslist hebben om stevig te investeren in alternatieven voor onze verbrandingsmotor

 21. 30

  @Rembrandt #10:
  Maar wel genoeg tijd om te happen op dit weblog? Juist…
  Veel plezier met je ‘rapporten schrijven’! :p

  @Peyalo:

  Stel je voor dat er buiten de Arabische staten nauwelijks olie meer is, en dan op het aflopende gedeelte van de curve zij degene zullen zijn die de VS (en dus ons) van kerosine en diesel moeten voorzien.

  Stel je voor… gelukkig heeft Canada teerzanden.