Peak Oil en de Y2K onheilsprofeten

Peak OilJamais Cascio komt op WorldChanging met een aardige vergelijking tussen de Y2K-hysterie in de jaren ’90 en de Peak Oil-paniek van heden ten dagen. Voor de millenniumwisseling was er veel te doen om de zogenaamde millennium-bug: vliegtuigen zouden uit de lucht vallen, bankrekeningen zouden spoorloos verdwijnen en kerncentrales liepen het gevaar te ontploffen. Allemaal omdat er in de beginjaren van de automatisering niet is rekening gehouden met het ‘resetten’ van het jaartal naar 00 bij het overschrijden van de millenniumgrens.

Aan het Y2K-probleem is veel aandacht en geld besteed en uiteindelijk gebeurde er op 1-1-2000 helemaal niets… Maar dat wil niet zeggen dat de Y2K onheilsprofeten ongelijk hadden. In veel gevallen was het wel degelijk noodzakelijk geweest computersystemen millenniumproof te maken. Echter de Y2K onheilsprofeten worden tegenwoordig uitgelachen. Cascio voorspelt dat het zo ook zal vergaan met de mensen die nu waarschuwen voor de Peak Oil. Onrust is nodig om een samenleving in beweging te krijgen vervolgens zal er een energietransitie worden bewerkstelligd en mensen zullen de veranderde situatie vervolgens als normaal gaan ervaren.

www.y2ktimebomb.com
www.peakoil.nl

So here is my advice to peak oilers: after all is said and done, you’re going to be ridiculed, just as the Y2K people were (and still are) ridiculed. Not because you were wrong, but because you were right enough to keep the disaster from happening. In 2025, when most people in the world are driving cheap, Chinese & Indian-made battery/fuel cell/bioflexfuel hypercars, relying on smart agriculture to reduce or eliminate petroleum fertilizers, and using bioplastics as raw fabber materials, those reminded of the “peak oil” scare are going to look around and say:

“Peak oil? What a bunch of nuts. Look — nobody actually drilled in the Arctic Wildlife Preserve or off the California Coast, ExxonMobil went out of business because nobody needed their liquified coal “oil,” and people were more freaked out by oil at $60 a barrel than at $120 a barrel. Where were the wars, the starvation, the collapse of civilization and the ATMs spewing out money we were promised?”

When you hear them say that, feel free to smile and nod, and know that you were right. (WorldChanging)

 1. 1

  Eigenlijk is dat hele “Peak Oil” niet eens zo zeer een voorspelling als wel een aanwijzing, een aanwijzing dat een van de sturende factoren van de moderne maatschappij, namelijk verkeer en de daaruit volgende globale mobiliteit een radicale verandering zal ondergaan.

  Wanneer wordt heftig bediscusseerd. Wat er dan gaat gebeuren wordt nog heftiger bediscusseerd. Maar niemand weet wat de toekomst brengt.

 2. 2

  Misschien is het verwijt meer een verkaptte frustratie voor de betaalde extra orders aan de profeten. Daarom:

  “When you hear them say that, feel free to smile and nod, and look at your bank-account to see that you were right”.

  :D

 3. 3

  Peak Oil is gewoon een feit. Alleen is de vraag hoe ermee wordt omgesprongen en wat de gevolgen ervan zullen zijn. Is het zo dat we er komen door niks te doen en is de prijsstijging genoeg en biedt het genoeg tijd om de nodige veranderingen door te voeren? Of gaat het helemaal fout, omdat er geen voorbereidingen zijn getroffen? Niemand weet het, maar er wordt hevig over gediscussieerd.
  Y2K zorgde voor veel werk en was denk ik ook voor een groot deel de oorzaak van de economische groei eind jaren 90. Misschien is het ook wel debet aan de recessie, doordat na Y2K de mensen weer de laan werden uitgestuurd.
  Maar toch denk ik “better safe than sorry” en dus op zijn minst een breed maatschappelijk debat erover houden.

 4. 5

  Ik vraag tegenwoordig: is Peak Oil slecht voor de USA ? Denk het niet. Oil betaalt in dollars, vat u ? En er zijn nieuwe boormogelijkheden in voorheen onrendabele gebieden. En er zijn genoeg USA-oliereserves die goedkope olie leveren voor de USA zelf. En wat moet Rusland met al dat nieuwe oliegeld ? Even zo weinig nuttigs als Saoedi-Arabie, behalve spullen kopen. Waar ? In Amerika.