1. 1

  Oh, dit is al wel langer bekend in de zonnecellen wereld, ruim twee jaar geleden zat ik al naar presentaties te luisteren waar dit probleem gepresenteerd werd. Volgende lange-termijn probleem –> Zilver wat in interconnects van o.a. silicium cellen gebruikt wordt.

 2. 5

  De wereld voorraden zilver zijn toch een tikkie groter dan van Gallium en Indium dacht ik….Zo niet dan vinden ze er wel wat op, de zonnepaneel ontwikkelingen gaan razendsnel, in 10 jaar tijd kan er een hoop veranderen.

 3. 6

  Dat optimisme vind ik toch wel rijkelijk naief. Van labvinding naar industrie duurt meestal wel langer dan een jaar of 10.

  Ander puntje, dat optimisme zorgt ook voor een ‘na ons de zondvloed’-mentaliteit: ‘o, we hoeven niet zuinig aan te doen, over tien jaar bedenken ‘ze’ wel een oplossing.’

 4. 8

  Op silicium zonnepanelen wordt voor de verbindingen een zilverlegering gebruikt in plaats van koper, omdat zilver een lagere weerstand heeft, maar vooral omdat het prijsverschil tussen zilver en koper op de prijs van een paneel in het niet valt.

  Maar koper is als vervanger goed genoeg. mocht het erop aankomen.