PC’s extreem-rechtse PVV-partijkrant

PVV Propria CuresOnze amices bij studentenblad Propria Cures zijn al 119 jaar lang goed voor één ludiek relletje per decennium. De laatste goede PC-rel die ik mij kan herinneren was een fotosjop avant la lettre begin jaren ’90 toen ze schrijver Leon de Winter in zijn smoking in een massagraf knipte-plakte (letterlijk). Dat was heftig, vonden we toen. Het choqueren van de netwerkgeneratie is echter schier onmogelijk, dus kun je beter inzetten op het ludieke element van de rel. Met een heuse extreem-rechtse PVV-partijkrant is dat wonderwel gelukt. Ikzelf heb het geluk gehad vooraf de pdf te mogen doorbladeren. Murdoch wil niet dat ik hem online zet maar ik kan al wel verklappen dat er überlollige items in staan als: “De Joods-Christelijke Traditie: een traditie om trots op te zijn!” en “Linkse Literatuur viert hoogtij bij shortlist AKO”. Ook stelt men relevante vragen als: “Vindt u het niet verdacht dat u nog nooit een Marokkaanse gehandicapte heeft gezien?”. De artikelen komen gaandeweg online en over twee weken staat de uitgave [pdf] integraal online. De pampieren Propria Cures is nu al te krijgen: behalve in boekhandel Atheneum op het Spui, gratis weg te grissen uit bakken op alle linkse UvA-faculteiten. Mocht u in Eindhoven wonen dan is de Spits! een goed alternatief.

 1. 4

  @3: Dat zou goed kunnen. Je mag namelijk wél hele bevolkingsgroepen ‘demoniseren’ maar níet één enkele partij/beweging. Zo zit dat namelijk met die Vrijheid.

 2. 5

  Mooi hoor.

  Propria Cures: ook al 119 jaar twintig jaar vooruitlopend op het gelijk. Ik mag dat blaadje wel. Is de hoofdredacteur al ondergedoken?

  Toch begin ik me wat af te vragen: We hebben de Speld, We hebben onze eigen Perik en nu hebben we Propria Cures. Het cynisch hyper-surrealisme zou ik het bijna noemen. Wat is er aan de hand in Nederland dat we niet meer op normale manier over dingen kunnen praten? Of moet ik zeggen: wat is er aan de hand met Europa, de wereld wellicht?

 3. 6

  @HansR. Als je een zaak als Wilders neemt, dan is het haast overbodig geworden het daar op een normale manier over te hebben. Het enige wat je dan kan doen is platgetreden paden bewandelen, en daarmee vordert de discussie niet.
  Vandaar dus de andere insteek, tot het moment dat het ‘cynisch hyper-surrealisme’ de overhand neemt en daar geen winst meer te behalen is, dan is het weer tijd voor een goed debat.

  Daarbij, Wilders en consorten lenen zich uitmuntend voor spot, persiflage en parodie.

 4. 10

  precies erdebe. Het zou nog leuker zijn als ze een Islam versie zouden maken. Die leent zich immers uitmuntend voor ‘spot, persiflage en parodie’. Dan kan PC rekenen op eeuwige wereldwijde roem! En eeuwige politie bewaking, maar ja, je moet er iets voor over hebben.

 5. 11

  PC heeft eens een anti-islam cartoon van G. Nekschot frontaal geplaatst in hun “zomereditie” of hoe dat heet, enkele jaren geleden.
  Dus om nou te zeggen dat ze laf zijn, nee.

 6. 12

  @KB. Maar dan loop je vast op het belangrijkste punt: wat is het statement dat je wilt maken? Al snel ben je ofwel aan het provoceren om het provoceren, of maak je een serieus rechts anti-islam statement. Beide wil je niet.

 7. 13

  @12: Het zou evident moeten zijn voor links wat het statement is dat je tegen de Islam wilt maken. Nu kan ik dat wel gaan beschrijven, maar dan verzanden we weer in een welles nietus Islam debat.
  Links is geobsedeerd door extreem rechts. Maar fascisme is dood. Behalve wat kaalkopjes is er wereldwijd niemand die fascisme wil. Idem met communisme. De enige totalitaire, intolerante en seksistische beweging waar serieuze groei in zit is de Islam.
  En rechts heeft het islam debat gekaapt dat links had moeten voeren. Maar blijkbaar zien jullie dat niet.

 8. 14

  @#13 : je kunt dat wel zien, maar daarom moet je nog niet gaan polariseren, daar is niemand bij gebaat. Niemand zegt vandaag nog dat er géén problemen zijn rond inburgering.

 9. 15

  @14: wat bij PVV humor is, is bij de Islam ineens polariseren. Ach, het heeft ook geen enkele zin deze discussie te voeren. Gewoon vrijheid van meningsuiting voor iedereen en we zien wel waar het schip strandt. Zelfs dat proces tegen Wilders heeft zin: wat er ook uitkomt, het wordt een aanklacht tegen de Islam in plaats van Wilders.