1. 3

  In Starship Troopers heb ik verschillende shots van Riefenstahl letterlijk gekopieërd, aangezien die film – onder zijn sciencefiction deklaag – natuurlijk één grote aanklacht was tegen het Amerikaanse imperialisme en de fascistische ideologie die er terug in opmars is. Dat ik die film er ooit heb doorgekregen zonder dat de filmstudio van mijn subversieve plannetje op de hoogte was, blijf ik één van de grootste accomplishments uit mijn carrière vinden (lacht) .'

  Helemaal de autobom!

  Ook die euthanasie-scène in Starship Troopers is fenomenaal. In de tijd dat in de VS een heftig debat over het onderwerp gevoerd werd, liet Verhoeven een scène zien waarin euthanasie als een heldhaftige daad neergezet werd: Casper van Dien schiet Michael Ironside dood uit barmhartigheid …

  De kneedbom!

 2. 4

  Waarom Verhoeven weg wilde uit Amerika:

  ”…het klimaat dat daar nu heerst doet me denken aan het aartsconservatisme en de regelneukerij die het Nederlandse filmklimaat bestierden in de jaren 80 en waarvoor ik toen ben gevlucht.”
  en
  ”…..want tussen bepaalde praktijken van de nazi’s en sommige maatregelen van de regering-Bush zie ik niet zo veel verschil meer.”

  Hopen maar dat het hier niet dezelfde kant opgaat dan…

 3. 6

  De film wordt vaak wel onderschat, ja, vind ik dan, onbegrepen ook. Sommige mensen zien het als een standaard B-actiefilm, maar dat is het niet. ’t Is een politieke satire, die zeker nu, na 11 september, goed tot z’n recht komt.

  Verhoeven heeft geen enkele film zomaar gemaakt, hij is de Shopenhauer van deze tijd, pessimist tot op het bot. En dat schijnt door, vaak op een komische wijze, vind ik.