Paranoia: as American as apple pie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Poster met Hitler en Obama en tekst Same Shit, different assholeZe noemen president Obama in één adem een marxist, communist, fascist, een moslim, Kenyaan en Arabier. Hij zou uit zijn op de verwoesting van Amerika, het blanke ras, het christendom en wapenbezit. En ze worden steeds luidruchtiger. Met hun ontevreden stem hebben ze Scott Brown onlangs tot senator gekozen van het überliberale Massachussetts.

De Tea Party Movement werd lange tijd afgedaan als een verzameling conservatieve red-necks, die zich ‘aan wapens en religie klampte’ uit vrees voor het snel veranderende Amerika. Ondanks warme ondersteuning van de conservatieve zender Fox News, met boegbeelden als de paranoïde Glenn Beck, zou de vlam van blank ongenoegen snel uitdoven.

Maar de Tea Party Movement is zo Amerikaans als ‘apple pie’ en gaat niet weg, of in ieder geval in een andere vorm verder. De beroemde intellectueel Richard Hofstadter legde ruim 45 jaar terug al haarscherp bloot dat sinds de geboorte van de natie om de haverklap paranoïde politieke bewegingen opduiken. Zijn beroemde essay, The Paranoid Style of American Politics, is nog steeds griezelig actueel.


,,American politics has often been an arena for angry minds. In recent years we have seen angry minds at work mainly among extreme right-wingers, who have now demonstrated in the Goldwater movement how much political leverage can be got out of the animosities and passions of a small minority. But behind this I believe there is a style of mind that is far from new and that is not necessarily right-wing. I call it the paranoid style simply because no other word adequately evokes the sense of heated exaggeration, suspiciousness, and conspiratorial fantasy that I have in mind.’’

,,The modern right wing feels dispossessed: America has been largely taken away from them and their kind, though they are determined to try to repossess it and to prevent the final destructive act of subversion. The old American virtues have already been eaten away by cosmopolitans and intellectuals; the old competitive capitalism has been gradually undermined by socialistic and communistic schemers; the old national security and independence have been destroyed by treasonous plots, having as their most powerful agents not merely outsiders and foreigners as of old but major statesmen who are at the very centers of American power. Their predecessors had discovered conspiracies; the modern radical right finds conspiracy to be betrayal from on high.’’

,,The paranoid spokesman sees the fate of conspiracy in apocalyptic terms—he traffics in the birth and death of whole worlds, whole political orders, whole systems of human values. He is always manning the barricades of civilization. He constantly lives at a turning point. Like religious millenialists he expresses the anxiety of those who are living through the last days and he is sometimes disposed to set a date for the apocalypse.’’

De paranoïden zijn altijd zo’n beetje dezelfde soort mensen: blank en met veel te verliezen. De bron van paranoia was telkens weer anders. Van Duitse Illuminatie tot vrijmetselaars en van Franklin Delano Roosevelt (communist!) tot Barack Hussein Obama (Arabier!).

Leg Hofstadters observatie maar eens naast deze filmpjes. Eerst komiek Stephen Colbert, dan komt Glenn Beck, de opperpriester van de paranoïden en tot slot komt een aantal mede-malloten aan het woord.

Hoogtepunten Glen Beck

Paranoia census

Reacties (28)

#1 Bismarck

“Paranoia: as American as apple pie”

Dat belooft veel, want appeltaart is van origine een Oerhollands product.

 • Volgende discussie
#2 Martin

Geinig is dat… ‘we are a country that is headed towards socialism, totalitarianism’ volgens Beck. Hoeveel weerzin deze man ook bij mij opwekt, kan ik er niet aan voorbijgaan dat hij in dezen gelijk heeft. En het gaat niet alleen op voor de VS, maar ook voor de lidstaten van de EU. En we klagen er massaal over; bijna iedereen over de inperking van persoonlijke vrijheden en de regelzucht van Europa en steeds meer mensen over de toenemende belastingdruk (onvrijwillige herverdeling van inkomsten), wat langzaam maar zeker richting socialisme gaat. Waarom is deze man nou toch zo eng?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Herverdeling van inkomsten is niet persé socialisme. Ik geef je bijvoorbeeld het feodalisme in overweging, waarbij de inkomsten van de armsten (horigen en lijfeigenen) gebruikelijk herverdeeld werden onder de rijksten (adel en kerk). Bovendien is er in Nederland sprake van een afname van de belastingdruk, in die zin dat mensen (in ieder geval tot recent) over het algemen meer te besteden hadden dan hun leeftijdgenoten een decennium eerder.

Verder is de neiging naar totalitarisme niet ingezet door Obama, maar zijn voorganger, waar Beck aanmerkelijk minder kritiek op had.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Fred

Die Beck heeft een psychopatische persoonlijkheid en kan in een seconde van een sentimentele huilbui overgaan op een woede-aanval. Of heet zoiets schozifrenie? Een vriend van mij heeft jaren geleden ook zo’n aanval gehad, maar is er met goede behandeling en zorg weer snel bovenop gekomen. Tot zover de gratis tip voor Beck.

Dat een president echter een jaar na zijn verkiezing onder druk staat, vertrouwen en soms een tussentijdse verkiezing verliest, is niets nieuws. Bij elke nieuwe president zijn de verwachtingen hoog gespannen. Te hoog. Teleurstelling onder ‘zwevende kiezers’ die op hem hebben gestemd is een normale reactie en de fanatieke tegenstanders zullen pogen dit op allerlei manieren uit te buiten. Al gaan figuren als Beck daarbij wel heel ver. De Nederlandse ’toon’ van het debat klinkt daarbij als een cantate van Bach.

Interessant is dat a.g.v. acht jaar Bush de middenklasse veel heeft verloren en dat die daar zo blind voor is gebleven en alles op het bordje van Obama schuift. Niet alleen het uiblijven van verbeteringen maar zelfs de oorzaken. En dat men de visie en ideeën van de relatief gematigde McCain onmiddellijk inruilt voor de kranzinnigheid van Beck die het pad voor Sarah Palin aan het effenen is.

Ach, misschien moeten Europa en China maar besluiten langzaam al hun geld terug te halen uit de VS en dat land zien voor wat het in de 21e eeuw zal worden: het Zwitserland van de nu, namelijk een land dat alleen nog maar nuttig is als leverancier van huurlingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Martin

@3 ‘Afname van belastingdruk, in die zin dat…’? Zou je dat eens willen toelichten? ‘Afname’ is slechts voor één interpretatie vatbaar (namelijk: minder worden), maar jouw toevoeging ‘in die zin dat’ doet me vermoeden dat je iets anders bedoelt.

Aan het feit dat die onvrijwillige herverdeling van inkomsten ons ook richting feodalisme zou kunnen sturen, kan ik me trouwens net zo min verwarmen in deze koude tijden :), dus ik zal het Glenn Beck niet aanrekenen als het inderdaad feodalisme wordt i.p.v. socialisme ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Helaas kun je de cijfers op heel veel manieren interpreteren. In die zin kan iemand net zo makkelijk beweren dat de belastingdruk is toegenomen. Wat ik aan wil geven is dat het besteedbaar inkomen na aftrek van de belasting alleen maar is gestegen en dat er dus steeds minder druk van de belastingen is op het vrij besteedbaar inkomen.

Helaas definiëren de meeste mensen belastingdruk niet als druk maar als percentage belasting op de inkomsten. Als je dat doet is er sprake van een toename. Daar staat tegenover dat steeds minder belasting wordt gebruikt voor herverdeling (in nivellerende zin), want de uitkeringen voor mensen met lage inkomens en subsidies voor onderwijs zijn juist gedaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Apostolov

Wat een afgewogen argumenten en oordelen, ongelofelijk! Komt dat zien!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 FAIL

Appeltaart van oorsprong Hollands?
Net als Apartheid!
Een samenleving of een zuil?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Martin

@7 Zou je kunnen aangeven wat dan wel de eenheid voor die ‘druk’ is? Ik heb namelijk zelfs niet het begin van een idee van wat je bedoelt. En ik leer graag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JSK

@10: Procent? Nu ligt die in Nederland rond de 40 procent: dat was begin jaren tachtig tien procent hoger.

En daarnaast is het een beetje gek om te beweren dat een verplichte basisverzekering voor de gezondheidszorg “socialisme” is. Wat noem je de verplichte APK voor je auto, de Goelag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Martin

@11 Graag even de discussie lezen voordat je er overheen walst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 JSK

Twee regels cliche’s is geen discussie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 InvertedPantsMan

LOL!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@10: Ik zou zeggen de inverse van besteedbaar inkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 parallax

Haha!

Selectief verontwaardigde mafkezen, die Beck en consorten. Ik heb ze nog nooit op de waarheid kunnen betrappen, laat staan perspectief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Tjerk

@11
Volgens mij kopen mensen in Nederland nog steeds vrijwillig een auto?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 JSK

@17: In de V.S., waarover de thread gaat, kan je eigenlijk niet rondkomen zonder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 mescaline

@17,18 Ja hallo ? Dat is Suburbia.
Bekijk die niet te onderschatten film.

Herstel: niet te overschatten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 JSK

Hmmm? Ook een miljoenstad als Los Angeles heeft geen noemenswaardig OV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 mescaline

Suburbia draait om Good Housing. En wegen en auto’s. Youtube heeft hem, bekijk.

Dat is de basis van alles waar de VS sinds de jaren 50 lokaal en vooral globaal mee bezig is.

Als ze in 1946-1950 hadden gekozen voor flats, zoals Rusland (moest), dan had de buitenlandse politiek vd VS er heel anders uitgezien. Een stuk isolationistischer in elk geval.

Het is wel zo dat de VN-idealen door de VS effectiever zijn gepusht dan door welk ander land ook, en ook verraden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Tjerk

@20
En de bussen zitten natuurlijk vol met enge zwarte mensen, dus dat is ook al geen optie – en ze rijden natuurlijk niet naar de suburbs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 mescaline

@22 ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Share

Je zal maar op een US Highschool zitten these days en bij maatschappijleer dergelijke filmpjes voor je kiezen gesmeten krijgen. Met de taak daar een eenduidendig opstel over te pennen. Brrrr.
Verder doet Obama wat er van em verwacht werd, namelijk tegenvallen. Niet te vermijden. Nu moet ie een list bedenken waarmee ie de neuzen weer 1 kant op krijgt. Speechen werkt maar even. Net als vliegtuigen in flats boren. Best nog een lastige peausitie dus, aangezien superman en spiderman alleen opnemen wanneer de republikeinen bellen. Hope, daarmee was het vooraf eigenlijk wel mooi samengevat, als middel tegen het oprukkend paranoiaïsme. Buiten lacht een reiger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Edwin H.

OV
Afrikaanse toestanden
busjes
geclaxonneer
Kaapstad stelt paal en perk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 JSK

@22: en ze rijden natuurlijk niet naar de suburbs.

Je bent goed geinformeerd Tjerk. Knap hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 EuskalHerria

Glenn Beck paranoide? Ik ben geen psychiater, maar dit lijkt me toch echt een duidelijk gevalletje bi-polaire stoornis. Staat het ene moment dolend enthousiast het niveau van het Amerikaanse onderwijs te demonstreren (Oligarh?) en barst dan spontaan in huilen uit. Jammer dat wij dit soort gekken niet hebben, de enige die een beetje in de buurt komt is Francisco van Jole.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Keks

Misschien een aardige plek om deze link te dumpen: Obama hakt talking points van GOP aan mootjes in een vraag en antwoord met voltallig Republikeins Huis van Afgevaardigden.

En dan vooral dit, over de Health Care Bill:
Now, you may not agree with Bob Dole and Howard Baker and Tom — and certainly you don’t agree with Tom Daschle on much…

(LAUGHTER)

… but that’s not a radical bunch. But if you were to listen to the debate, and, frankly, how some of you went after this bill, you’d think that this thing was some Bolshevik plot.

(LAUGHTER)

No, I mean, that’s how you guys — that’s how you guys presented it.

(APPLAUSE)

And so I’m thinking to myself, “Well, how is it that a plan that is pretty centrist…”

(LAUGHTER)

No, look, I mean, I’m just saying — I know you guys disagree, but if you look at the facts of this bill, most independent observers would say this is actually what many Republicans — it — it’s similar to what many Republicans proposed to Bill Clinton when he was doing his debate on health care. So all I’m saying is we’ve got to close the gap a little bit between the rhetoric and the reality. I’m not suggesting that we’re going to agree on everything, whether it’s on health care or energy or what have you, but if the way these issues are being presented by the Republicans is that this is some wild-eyed plot to impose huge government in every aspect of our lives, what happens is you guys then don’t have a lot of room to negotiate with me. I mean, the fact of the matter is is that many of you, if you voted with the administration on something, are politically vulnerable in your own base, in your own party. You’ve given yourselves very little room to work in a bipartisan fashion because what you’ve been telling your constituents is, “This guy’s doing all kinds of crazy stuff that’s going to destroy America.”

OBAMA: And I — I would just say that we have to think about tone. (de hele tekst)

 • Vorige discussie