Papa Wojtyla, een echte kerel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag is op het Sint Pietersplein in Rome paus Johannes Paulus II, Karol Wojtyla, zalig verklaard. Wie mij kent, weet dat ik niet heb zitten kijken. Ik heb het niet zo op pausen of kerken – in tegendeel zelfs. Maar ik wil vandaag toch iets positiefs laten horen over de vorige paus. Ook omdat ik weet dat half Nederland liever leest dat hij pedofielen beschermde. Dat is één kant van zijn verhaal. Er is ook een andere.

Alle Italiaanse politici zeggen wel eens iets negatiefs over de maffia. Veilig vanuit Rome of Milaan hebben ze altijd wel een plichtmatig tekstje paraat over het grootste probleem van dit land, waar ze vervolgens niets wezenlijks aan willen veranderen. Vooral omdat ze er tot over hun oren in zitten, waarschijnlijk.

Papa Wojtyla niet. Dat was een kerel met lef. Hij ging in 1993, een jaar na de aanslagen op rechters Paolo Borsellino en Giovanni Falcone, naar Agrigento op Sicilië en maakte zich allemachtig boos tijdens een openluchtmis:

…die veel mensenlevens op hun geweten hebben, moeten begrijpen dat het vermoorden van onschuldigen niet toegestaan is. God heeft een keer gezegd: niet doden. Geen mens, geen groep mensen, geen maffia kan dat allerheiligste door God gegeven recht veranderen en vertrappen.

Dit volk, het Siciliaanse volk, dat zo aan het leven gehecht is, een volk dat van het leven houdt en leven schenkt, kan niet voor altijd leven onder de druk van een tegenovergestelde cultuur, een cultuur van de dood.

Ik zeg dit tegen de verantwoordelijken: bekeert u zich! Op een dag komt het oordeel van God!

Wat het betekent om in het hart van maffialand te vertellen dat deze zich zeer katholiek noemende mafiosi zich moeten bekeren – dat ze dus buiten de kerk staan – dat is niet makkelijk uit te leggen aan een buitenstaander.

Je kan zeggen wat je wilt van JPII, maar een kerel was het. Zeker als je bedenkt dat hij al eens op een overvol plein beschoten was.

Lees meer bij Edge of Europe.

Reacties (10)

#1 Sigi

Dat is inderdaad wel stoer.

 • Volgende discussie
#2 Satou

Op het moment dat de maffia de paus zouden omleggen, graven ze toch gewoon hun eigen graf? Of zie ik dat verkeerd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 qwerty

*zucht*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Share

Mephisteau lacht. Weer één Zijner onderdanen zalig verklaard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olav

Edge: Je kan zeggen wat je wilt van JPII, maar een kerel was het.

Ik vind dat geen echte aanbeveling. Vooral niet omdat het voor zoveel nare figuren geldt: “Je kan zeggen wat je wilt van Dzjengis Khan, maar een kerel was het.”

En wat heeft JP nu precies gedáán om de wereld een beetje te verbeteren, buiten het houden van vrome conservatieve praatjes? Had hij bijvoorbeeld niet wat van zijn invloed kunnen aanwenden om die mafia reëel te helpen bestrijden, i.p.v. alleen maar loze dreigementen over het oordeel van een niet bestaande godheid uit te spreken?

Dat sommige mafiosi inderdaad uiterst bijgelovige figuren zijn lijkt me trouwens helemaal niet zo moeilijk uit te leggen aan een buitenstaander. Dat de slimsten onder hen geen woord geloven van wat de paus zegt lijkt me ook voor de hand te liggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Herman

@5 Zijn rol in het ontmantelen van het staatskapitalisme in Polen, zijn mea culpa voor de rol van het Vaticaan in de Tweede Wereldoorlog etc. Lijkt me toch niet niks. Ondanks dat ik net als Edge of Europe geen hele hoge pet op heb van het Vaticaan, beschouw ik Johannes Paulus II toch als een groot man. Uit een stuk beter hout gesneden dan de huidige nazi-paus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rob van Kan

“Dat sommige mafiosi inderdaad uiterst bijgelovige figuren zijn lijkt me trouwens helemaal niet zo moeilijk uit te leggen aan een buitenstaander.”

De verschillende maffias in dit land kennen allemaal initiatierituelen waar heiligenbeelden bij komen kijken. Her en der liggen nog kopstukken in praalgraven in kerken begraven. We hebben het niet over ‘sommige uiterst bijgelovige figuren’, maar over breed gedragen, aan godsdienstwaanzin grenzende devotie die een heel ‘zakelijke’ functie heeft: de mensen laten zien wat voor heilige je wel niet bent, zodat ze zich tegen de staat keren als die je komt oppakken.

Dat had ik allemaal op kunnen schrijven maar dat komt de leesbaarheid niet ten goede.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Share

@6 Wat armoedig om Ratzinger een nazi-paus te noemen.. alleen maar omdat ie heeft gevochten voor Adolf Hitler :o)
De man en de functie zijn zoveel meer, o.a: Beschermheer der pedofielen, Uitroeier van Afrika, Grote Domhouder, Kunstrover, Bevorderaar des Lijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Arjen

Deze paus heeft geen enkel recht gehad hier over te preken. Door zijn hetze tegen condoomgebruik heeft hij het bloed en het lijden van miljoenen Afrikanen aan zijn handen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

President García van Peru heeft na de plotselinge genezing van Parkinson van zijn lievelingszuster nu de standrechtelijke executie van Osama aangemerkt als “verdelging van een duivelse presentie” i.c. het eerste wonder van paus JP II.

In één wip van Zalig naar Heilig is dus een kwestie van 2 x snuiten…

 • Vorige discussie