Palestijnse Autoriteit neemt het niet zo nauw met persvrijheid

De politie van de Palestijnse Autoriteit heeft maandag opnieuw iemand aangehouden wegens uitingen die de machthebbers niet bevielen. Human Rights Watch meldt dat Jamal Hlaihel werd opgepakt wegens een post op Facebook waarin hij kritiek uitte op de Palestijnse Autoriteit.

Hlaihel is de vierde in korte tijd die om de reden werd gearresteerd. Eerder werden twee journalisten en een docent aan de universiteit opgepakt. De docente, Ismat Abdul Khaliq, zit nog vast nadat ze op haar Facebook pagina een oproep had gedaan om de PA te ontbinden en president Abbas onder meer een ‘verrader’ en een ‘fascist’ had genoemd.

De journalist Yousef al-Shayeb werd vorige maand aangehouden, in verband met het feit dat hij in januari  in de Jordaanse krant Al-Ghad een artikel had gepubliceerd waarin hij de ambassade van de PA in Parijs beschuldigde van corruptie en van het bespioneren van de Palestijnse en islamitische gemeenschap. Hij werd tot twee weken veroordeeld omdat hij zijn bronnen niet wilde noemen. Maar maandag werd hij na acht dagen gevangenis toch op borgtocht vrijgelaten in afwachting van een proces. Al-Shayeb is intussen ook een juridisch gevecht aangegaan met de kant Al-Ghad, omdat die het artikel later zonder zijn medeweten rectificeerde en hem vervolgens ontsloeg.

Behalve universitair docent Ismat Abdel Khaliq werd zondag ook de journalist Tariq Khamis aangehoden, omdat hij op zijn eigen Facebook pagina over haar zaak had geschreven. Khamis werd na kort tijd weer  vrijgelaten, maar wel werden de files van zijn laptop in beslag genomen. Khamis zei dat dit al de vijfde keer was dat hij door de Palestijnse veiligheidsdienst werd ondervraagd..’De autoriteiten zijn bang voor journalisten, ‘zei hij.

De zaken van de vier staan niet op zichzelf. Op 31 januari werd de Palestijnse journalist Rami Samara een paar uur vastgehouden  omdat hij op Facebook een kritisch artikel had geschreven over onderhandelingen van de Palestijnse Bevrijdingsgorganisatie PLO met Israel in Amman.

Nog een geval waarbij de persvrijheid in het geding was, was de zaak van Majduleen Hasuna, een 20-jarige journaliste uit Nablus, die ronde de jaarwisseling onder zware druk werd gezet wegens reportages die ze had geschreven over Palestijnse gevangenen in de gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit. Ze werd opgeroepen om bij de ‘Preventieve veiligheidsdienst’ van de PA te verschijnen. Toen ze dat naliet werden haar twee broers opgepakt. Bovendien verloor ze haar baan aan de an-Najah universiteit als docente, die ze had gekregen omdat ze eerder als beste van haar klas was afgestudeerd in journalistiek en media, en omdat ze in 2009 een prestigieuze Britse prijs had gewonnen voor een reportage over medische fouten in Palestijnse ziekenhuizen.

Dan was er nog het geval van George Canawati van Radio Bethlehem, die in december 2010 vijf dagen werd vastgehouden omdat hij had gerapporteerd over strubbelingen in Al-Fatah tussen president Mahmoud Abbas en de voormalig veiligheidschef van Gaza, Mohamed Dahlan.

De recente arrestaties zijn veroordeeld door de vakbond  van Palestijnse journalisten. De vakbond heeft uit protest besloten de uitreiking te boycotten van een prijs voor de persvrijheid die de Palestijnse Autoriteit net had ingesteld en waarvan de uitreiking in mei zou moeten plaatsvinden.

‘We hebben wetten nodigt die de rechten van journalisten vastleggen, hun werk beschermen en de dreiging van ondervraging en arrestatie volledig wegnemen,’ zei de voorzitter van het Syndicaat van Palestijnse Journalisten, Abdel Naser al-Najjar tegen persbureau Reuters. ‘Het is onacceptabel dat er sprake is van detentie van welke duur dan ook voor iets dat niets met veiligheid te maken heeft.’

Reacties zijn uitgeschakeld