“Pak de leider en vergeet de rest”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

wieldop Nog steeds is de laatste mediahype rondom de topsalarissen van directeuren niet volledig uitgemolken (zie: ikbetaalniet.nl). Mij persoonlijk kan het salaris van Ludo van Halderen mij aan de reet roesten. Het is weer typisch een voorbeeld hoe de media en het sensatiegeile publiek zich focussen op smeuïge details maar de hoofdzaak uit het oog verliest.

Mij interesseert het salaris van één enkele directeur niet, maar wél de volledige salarisverdeling binnen een bedrijf als Nuon.

Sinds de privatisering presteren de nederlandse energiebedrijven ver beneden de maat. Administratieve chaos en steeds vaker voorkomende blackouts zijn symptomen van een slechte bedrijfsvoering. Wie denkt dat Ludo van Halderen daar in zijn eentje verantwoordelijk voor is heeft deze wereld niet helemaal door. Een directeur wordt omringd door talloze mindere goden: mannen in pakken en een enkele vrouw in een mantelpakje die zichzelf ongelovelijk belangrijk vinden. Drie mindere goden verdienen evenveel als 1 Ludo. Het veelvoud aan managers, projectleiders en coordinatoren bijelkaar verdienen véél meer dan die ene directeur. En dan nog wat: als het bij dat salaris bleef zou het nog tot daar aantoe zijn. Maar nog steeds rijden er op de nederlandse wegen kuddes leasewagens: de optieregeling voor de mindere god.

Ondertussen presteert het energiebedrijf slecht, gaat de directeur een weekje op de publieke pijnbank en blijven al die mensen die direct verantwoordelijk zijn voor de chaos binnen het bedrijf buiten schot? Ik heb een voorstel: één setje wieldoppen van een willekeurige leasebak staat gelijk aan de maandelijkse energierekening van een huishouden. Wieldoppen zijn gemakkelijk te verwijderen en door te verkopen. Soms is een stukje burgelijke ongehoorzaamheid nodig voor het herstel van normen en waarden, nietwaar JP? Of de Nuon-managers leveren vrijwillig hun doppen in? Dat kan natuurlijk ook, want wij zijn de beroerdste niet…

Reacties (47)

#1 Remmert

Hahaha, helemaal geen gek idee. Dat zal ze leren!Wat dacht je trouwens dat zo’n tv-campagne van de Nuon kost?
Ik twijfel wel een beetje aan je vergelijking optie-regeling/lease-auto. De bijtelling die die gasten maandelijks betalen is hoger dan de eenmalige aanschafkosten van mijn tweedehands (milieu-onvriendelijkere) Fordje. De voordelen van lease-rijden zitten ‘m voornamelijk in het niet hoeven betalen van brandstof en schade.

  • Volgende discussie
#2 Realist

Volgens mij verlies je zelf ook de hoofdlijn uit het oog. In mindere economische tijden dienen we met zijn allen de schouders er onder te zetten om onze economie weer een impuls te geven. Als er dan wordt afgesproken dat we voorlopig even blij moeten zijn met een broodje tevredenheid dan zorgt men ervoor dat dit beleid door de hele organisatie wordt nageleefd. Ook door de top. De wijsheid in een gezegde bestaat niet voor niets: Voorbeeld geven doet voorbeeld volgen. Vroegâh noemde men dat “solidariteit”. Blijkbaar is dit een woord geworden dat we zo uit onze Dikke van Dale kunnen schrappen. Door poenerige dikdoeners worden regels opgesteld waar ze zelf de uitzondering op mogen vormen. Kijk, dat werkt echt. Waarom denk je dat de gemiddelde nederlander overal schijt aan heeft?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Realist,
het enige wat ik beweer is dat de top groter is dan Ludo van Halderen.
Het is een “kip of het ei” discussie: wie bepaalt de hoge salarissen?
De directeur, de top of het hele bedrijf ?
..en dan heb ik het niet eens zozeer over de formele besluitvorming, maar meer over de bedrijfscultuur en het verwachtingspatroon van de werknemers bij dat bedrijf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Realist

Carlos,

ik ben met je eens dat de top groter is dan Ludo van Halderen, vergeet echter niet: hij is eindverantwoordelijk! Bij slecht presteren van zijn “werknemers” dient hij in te grijpen. Die macht heeft hij nu eenmaal. Dit geldt ook in de politiek, indien een ministerie niet goed functioneert dan rolt uiteindelijk de kop van de minister als eindverantwoordelijk persoon. In het onbeschaamde geval van de Nuon ben ik allang blij als er überhaupt iemand omvalt. Misschien ben ik naief maar ik hoop dat er nu eindelijk iets gebeurd met dat schaamteloze graaigedrag van een hoop varkens in de top van de trog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mixmastermike

Ongeacht of de top van een bedrijf wel of niet teveel verdiend (wat mij betreft mogen ze wat minderen..) vraag ik me af waar het kabinet zich mee bemoeit?
Eerst moeten alle staatbedrijven (energie, spoor e.a.)privatiseren, zogenaamd omdat dat goed is voor de consument, om op het moment dat de de lonen op een commercieel niveau komen te gaan klagen dat dat toch eigenlijk wel erg veel is.
Daarnaast hebben we met het vrijgeven van de energiemarkt toch de mogelijkheid gekregen om bij onvrede een ander te nemen?
Ik vind dat ze niet moet zeiken en lekker op de blaren leren zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Martijn

Ik zeg: Verander de wereld, begin bij de top

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Dreknek

Ik heb geen hekel aan topsalarissen maar eigenlijk wel want wij betalen teveel en die topsalarismensen rijden in mooie auto’s. Dat bedoel je Carlos?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos

Nee Dreknek, ik heb een hekel aan overbelichting op een kwast en het feit dat de mindere kwasten buitenbeschouwing worden gelaten. Leasebakken zijn een vorm van die onrechtmatige verrijking, als ze huizen weggaven dan had ik huizen genoemd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Overigens ben ik een ontzettende fan van die Nuon reclames, ik krijg er een warm feel good gevoel bij. Dat is dan weer wel mooi van dat bedrijf. Essent reclames vind ik regelmatig best grappig, die maffe vader met die eigenwijze dochters, echt lache! Vooral doorgaan dus Essent!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Remmert

Zoals ik al zei: volgens mij geven ze geen auto’s weg, maar brandstof en onderhoudskosten.
Ik ben het overigens volledig met je eens dat het niet gaat om het salaris van die ene man. Daar naar kijken is iets van de laatste tijd en heeft te maken met kift. En met de misplaatste veronderstelling dat iedereen alles moet kunnen krijgen en overal evenveel recht op heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Oja, nee zeker geen socialistische nivellering zoals de SP voorstelt.
Het gaat mij er eigenlijk gewoon om dat mensen met een beperkte opleiding (hbo-) en geestelijke bagage zo exorbitant veel kunnen verdienen en dat terwijl ze ook nog eens een wanprestatie leveren.
Verder weet ik uit eerste hand dat ze bij Nuon aan de onderkant (bij de afdeling research) er slimme koppen uitknikkeren die het bedrijf 17 miljoen euro op jaarbasis kunnen laten besparen. Maar dat zien de heren en dames van het management niet. Mijn verontwaardiging is dus eigenlijk een beetje secundair en ‘mede namens’, als ik mij even zo ongelukkig mag uitdrukken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Carlos

– ik verwacht nu wel dat Dreknek gaat vallen over die (hbo-) opmerking –

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Remmert

Dat mag je zeker. Ik erger mij er ook wel eens aan. Met name aan de zelfvoldane ‘kijk mij, ik ben geslaagd en sip met mijn havisten-mening-hoofd-en-pak aan een roseetje op mijn sloepje in de grachten van Amsterdam’. Maar aan ergenis heb je niet zoveel in het leven. Wieldoppen, daar zit pas handel in!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Carlos

Remmert, je hebt wel een punt met die leasebakken (ik vloog direct door naar de reactie van de Realist). Maar krijgen ze die extra euro’s voor de betaling van een leasebak niet ook weer via een bepaalde constructie aan hun salaris toegevoegd? Feit blijft dat ze er in kunnen rijden en daarnaast ook nog 3 keer per jaar op vakantie gaan, ruim wonen en rosé drinken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Sigi

De verontwaardiging van onze regering over dit soort salarissen met bijbehorende bonus is nogal misselijk makend. Je creëert alle omstandigheden en huilen als je het resultaat van privatisering gepresenteerd krijgt is nogal hypocriet. Gezien de commotie over deze “zelfverrijking” “het gegraai” is het aardig gelukt de aandacht af te leiden van het gehele loonbeleid van dit kabinet.
Ik verdien/krijg geen cent meer als de heren van Essent en Nuon hun bonus moeten inleveren (maar wel als mijn loon zou stijgen of mijn kosten zouden dalen). Oh en ik geloof niet dat mijn energielasten zullen dalen bij het niet uitbetalen van de bonus, wel zal die dalen als de gasprijs ontkoppeld wordt van de olieprijs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Dreknek

Welnee Carlos, waarom zou ik. Ik probeer u alleen duidelijk te maken dat u geen haar beter bent dan de schreeuwende meute waar u tegen ageert. U zoekt het alleen een verdieping lager. Het is nog te vroeg om te gillen dat de privatisering van energiebedrijven is mislukt, daar een particulier sinds kort zijn aanbieder kan kiezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Sikbock

Bij de energiebedrijven was het vroeger (toen ze nog publiek waren) ook al een puinhoop. Omdat ze hun diensten nu apart factureren is de administratieve puinhoop alleen “wat groter” geworden.

Ik ben het er mee eens dat er meer naar prestaties moet worden gekeken bij beloningen.
Het leuke van “een vrije markt” is nu echter dat de aandeelhouders daarover beslissen en niet een ( misschien ook wel overbetaalde) ambtenaar achter een bureau… Dat laatste zou namelijk leiden tot SP-achtige toestanden die onwerkbaar zijn.

De media schreeuwt echter moord en brand en de politiek laat zich daardoor dommig voor hun karretje spannen. Ze zouden eens in plaats daarvan met een goed verhaal moeten komen.

De consument is namelijk vrij om ( als hij het niet eens is met de beloningen van een bedrijf) zijn diensten elders af te nemen.. Dit kabinet had toch de mond vol over eigen verantwoordelijkheid? Laat ze die de mensen dan nemen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Carlos

Mooi Dreknek, ik geloof dat ik toch meer het functioneren van het bedrijf als geheel aankaart en niet het ene poppetje wat toevallig op tijdstip x bovenaan staat.
Om uit te vinden hoe geslaagd die privatisering is verlopen raad ik je aan voor de grap een keer te switchen van aanbieder, veel succes!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Crachà�t

In België leeft de inkomensdiscussie ook. Op gang gebracht door het loon van Jan De Coene, weefmachinemakerij Picanol: 22 miljoen euri op drie jaar.
Dat heeft onderhuids zulk een indruk gemaakt, dat er nu een reeks vakbondsacties plaatshebben, en er meer zullen volgen. Met mogelijk op een nationale staking.
Het gaat ‘m terug eventjes om rechtvaardiger verdeling, omgeveer het enige waar iedereen als ervaringsdeskundige over kan meepraten.
Overigens is, na wieldopperij, een vakbondsactie ook een manier om iets in bewegig te krijgen :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Dreknek

Nu doe je het weer. Herhaling:

‘Het is nog te vroeg om te gillen dat de privatisering van energiebedrijven is mislukt, daar een particulier sinds kort zijn aanbieder kan kiezen.’

Je mag niet verwachten dat een voormalig staatsbedrijf van de ene op de andere dag functioneert als een commercieel bedrijf. Het mag wel, maar dan vertoon je wel een gebrek aan realiteitszin. U kaart het functioneren van het bedrijf niet aan, u gebruikt het als argument om uw stelling aan te dikken dat de mannen en vrouwen bij Nuon teveel betaald krijgen in uw ogen. Net als Jan Boerenlul van de straat die denkt dat hij ook geschikt is voor de directeursfunctie bij Nuon. Een leasewagen is trouwens duurder dan een privewagen, het enige voordeel is dat je om de paar jaar in een nieuwe auto rijdt. Aanzien telt ook zwaar in sommige kringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 larie

@Carlos: Mijn adem stokt in de keel als ik “mensen met een beperkte opleiding (hbo-) en geestelijke bagage” lees.

Ik citeer een uitspraak van Spock (Startrek)

As a sign of my profound astonishment i will now raise my left eyebrow

Hautain.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Jacobine

Ja maar larie, jij zit ook niet in de maatschappelijke niche van Carlos!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 phonkee

Witte rook… Nieuwe paus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Crachà�t

spannend… zou het een aartsconservatief of gewoon een aarts-aartsconservatief worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Carlos

larie, hautain bestrijdt je met hautain.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Crachà�t

RATZINGER, gewoon een oerconservatieve klootzak, wihaa!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Carlos

jesus, witte rook, zelfs hier beginnen de klokken te luiden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Carlos

@Jacobine, ik schat larie intellectueel hoog in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 larie

@Carlos: No offence intended, zelf denk ik dat je met een fluwelen handschoen bikkelharde klappen uit kan delen.

@Jacobine: Vertel me aub in welke niche ik pas want daar worstel ik al mijn hele leven mee, never seem to fit anywhere. (ondanks mijn vette stapel HBO/WO papiertjes)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Jacobine

@larie, vraag dat maar aan Carlos!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 larie

@Jacobine: Spijtig dat u dat zegt ik vind u namelijk niet te plaatsen (ondanks uw wat ferme taal..nice) en dat zijn nu juist de voor mij niet te plaatsen personen die me prikkelen en waarvan ik graag uitspraken lees. Het leuke van Sargasso is dat deze eigenschap bij veel posters/reaguurders aanwezig is, duidelijk waarneembaar ondanks de verhullingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Jacobine

@Larie, maatschappelijke niche is een uitvinding van Carlos, vandaar dat ik je naar hem verwees…!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Carlos

‘Maatschappelijke niche’ is een eeuwenoude term uit de tijd dat Jacobine en ik elkaar nog te vuur en te zwaard bestreden, digitaal dan.

Ik gebruikte de term ‘maatschappelijke niche’ om te duiden dat veel mensen vrienden hebben die op hun lijken. Het gaat hier niet om een bewuste keuze maar het gevolg van de vaste paden die de meeste mensen in hun leven bewandelen. Het ging mij om het argument “maar al mijn vrienden zeggen dat…” te ontkrachten. Nogal wiedes: want je vrienden lijken op je!

Als ik naar mijn eigen vriendenkring kijk dan zijn ze overwegend academisch geschoold, stemmen de meesten progressief, zijn ze maatschappelijk betrokken en kunnen ze veel drinken. Dit is het simpele gevolg van het natuurlijke selectieproces waaraan wij onszelf hebben blootgesteld: studeren, over politiek lullen, veel erbij drinken en degene die bij het ochtendgloren nog op z’n kruk zat werd je vriend. Natuurlijk zijn hier altijd uitzonderingen op te bedenken die de regel bevestigen. Ik propageer dan ook geen klassenzuiverheid danwel klassenleer. Maar hoeveel laaggeschoolde witlofstekers uit een streng gereformeerde gemeente kunnen zeggen dat ze een hogeropgeleide islamitische vriend hebben?

Ik ben mij pas goed bewust geworden van de aanwezigheid van maatschappelijke niches toen ik voor een baan bij een milieuadviesbureau in een blauwe overall stoeptegels mocht terugplaatsen na bodemonderzoek. De reacties van mensen waren als het foto-negatief van wat ik gewend was. Ik werd badinerend toegesproken door mannen in driedelig grijs en in een volkse snackbar in Schiedam werd ik hartelijk binnengehaald als ware ik de verloren zoon. He is one us…(or not?)

De term ‘maatschappelijke niche’ koos ik destijds om Jacobine een beetje op stang te jagen. Maar ze moest er destijds hartelijk om lachen en nu achtervolgt ze mij al bijna 2 (of is het alweer 3?) jaar met deze uitspraak, wat opzich ook wel weer grappig is. Jacobine’s maatschappelijke niche en de mijne vertonen namelijk op enkele cultureel-historische vlakken overlap en daarom kan ik haar grappen wel waarderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 larie

Maatschappelijke niche..dat is een lastige, moet ik over nadenken maar dat zal nu niet meer lukken vrees ik gezien m’n licht benevelde staat. Wat zit er toch veel rum in die bonbon’s :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Carlos

kijk omhoog larie, de uitleg staat erboven…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 larie

“gewoon” een verzameling dus,

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 larie

Badinerend, zo’n leuk woord. Bij een rijzweepje komen tamelijk onfatsoenlijke gedachtes naar boven drijven (virtueel gesproken dan) Woonde in mijn jeugd niet ver van een manege, ritmische heen en weerdingen zeg maar. De oogopslag als zo’n sjieke dame haar paard een tikje gaf..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Carlos

hahaha….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 larie

You’re ok,

..to the stars and beyond…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Carlos

;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Jacobine

Gatver, lopen jullie nou te flirten met elkaar??

Ik lachte er niet hartelijk om, meer smalend!

En nog steeds doet zo’n uitleg me de haren te berge rijzen. Het is nog steeds gelul namelijk want ik kom toevallig uit een gereformeerd nest en ik heb ook Marokkaanse vrienden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 mescaline

@41 die lachen smalend om jou. think about it.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Jacobine

Nee, die lachen niet smalend om mij, ze maken mijn eten klaar, poetsen mijn laarzen, wassen de auto en rijden me naar het werk…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 bicat

Zolang ze niet zonder mijn goedkeuring je G-spot kietelen vind ik het best.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 Nick

@topic: Als al die peut voor HDI en TDI leasebakken uit eigen zak moet worden opgehoest, realiseer je net de fijne-stofreductie die we nodig hebben om verder ophoesten (van bloed) te voorkomen.
Overigens zijn wieldoppen voor paupers; die verhullen namelijk stalen velgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 mescaline

@43 als dat geen fantasie is eet ik mijn hoed op

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie